Podmáslový chléb

Podmáslový chléb Zdroj: recepty.cz

Domácí pečivo: Upečte si výborný podmáslový chléb!

Domácí pečivo je mnohem chutnější než to kupované. Vyzkoušejte doma třeba podmáslový chleba, na který vám stačí jen pár surovin. Ty jednoduše odměříte hrnkem a lžičkou. 

Suroviny: 3 hrnky hladké mouky na podmáslí a doladění, 2 lžičky soli, 1/3 hrnku vody, 1 hrnek podmáslí, 1 lžíce medu, 2 lžíce rozpuštěného másla, 2 lžíce lněného semínka, 2 lžičky sušeného droždí a olej na vymazání

Postup:

1. Do hnětače dejte nejdříve mouku se solí. Potom opatrně přidávejte studenou vodu s podmáslím, med, máslo, lněné semínko a droždí. Míchejte, dokud nebude těsto hebké. Pokud se těsto i po 10 minutách stále lepí, přidejte trošku mouky.

2. Pak ho otočte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a vytvarujte hladkou kouli. Vložte ji do lehce naolejované misky, zakryjte ji vlhkou utěrkou a nechte v teple kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, asi 60 minut.

3. Poté ještě jednou zpracujte těsto a vložte do vymaštěné formy, ideálně do srnčího hřbetu. Nechte ještě 30 minut kynout.

4. Předehřejte troubu na 250 °C a na dno dejte kastrůlek s horkou vodou. Vložte nakynuté těsto ve formě a pečte 45 minut, po 5 minutách stáhněte teplotu na 220 °C.

5. Ještě horký chléb vyklepněte a nechte na mřížce vystydnout.

TIP z Naší toustárny: Skvělý je s máslem, medem a domácím džemem.

Recept na klasickou Šumavu najdete zde.

Další skvělé recepty na domácí pečivo najdete ZDE!