Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Adam Balažovič

Domácí opalovací krémy: Můžou být stejně kvalitní jako ty z obchodu?

Biokosmetika je čím dál tím oblíbenější a úplně nejlepší a nejvíce "přírodní" je, když si ji člověk vyrobí doma rovnou sám. Kosmetika DIY - Do it yourself - je prostě trendy a v létě jí jednoznačně vévodí krémy na opalování. Jak se ale obejít bez chemických faktorů? Lze si doma vyrobit takový, který vás před slunečním zářením skutečně ochrání? 

Vyrobit si doma opalovací krém, do kterého si dáte pouze složky vyhovující vaší pleti, zní jako rajská hudba. Zvláště pokud máte citlivou pokožku a krém, který si musíte kupovat, je vždy tak trochu sázka do loterie.

Na internetu najdete celou řadu návodů osvědčených či méně osvědčených, většina má ale základ v některých olejích, ať už je to kokosový, olejový, sezamový, nebo některý rostlinný tuk, jako je bambucké nebo kokosové máslo.

Kokosový olej
Kokosový olej | Zdroj: shutterstock

Zdravé ano, dostatečné nikoli

Výhodou je, že samy oleje mají ochranný faktor. "Jenže ten je velmi nízký, pohybuje se kolem 3 až 6 SPF, což dnes podle Evropské agentury Colipa není považováno za dostatečný fotoprotekční faktor," varuje dermatoložka Monika Arenbergerová z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Takto nízký ochranný faktor se nehodí téměř ani do města. Podle dermatoložky je navíc potřeba vědět, že pokud smícháte stejné množství látek, například s faktorem 3, 5, 7, nevznikne krém s faktorem 15, ale pouze něco mezi 3 až 5 SPF.

Jak zvýšit SPF?

Pro zvýšení ochranného faktoru je možné přidat do směsi oxid zinečnatý, který se běžně prodává v lékárně. Je to bílý pigment, který je ale nerozpustný ve vodě, proto když jej přidáte do oleje, velmi těžko se pak roztírá. Vznikne pak v podstatě takový tekutý pudr, který na pokožce nechá bílý film.

"Je to pravda a souvisí s tím vlastně jeho ochranný efekt. Jeho přidáním totiž vytvoříme tzv. fyzikální ochranný faktor, který vytvoří přirozenou překážku proti průniku UV záření," potvrzuje dermatoložka. Je to tedy něco za něco - sice zvýšíte SPF, ale krém půjde velmi těžko rozetřít.

Pozor na životnost

Dalším úskalím používání domácích opalovacích krémů je jejich aplikace. I normální krém musíte pravidelně alespoň po dvou hodinách natírat znovu, v případě domácích výrobků byste měli být ještě pečlivější. Navíc nebývají vůbec voděodolné, proto po každém vykoupání nebo otření ručníkem byste měli krém aplikovat znovu. Jejich životnost je také pochopitelně kvůli chybějícím konzervantům mnohem kratší. Monika Arenbergerová doporučuje připravovat je aktuálně dle potřeby, nikoli do zásoby.

Mají i své výhody

Jestliže ale člověk vezme v potaz veškerá rizika s tím spojená a pokusí se jim vyhnout, můžou mu přírodní krémy na opalování přinést i výhody. Zvláště pro ty, kteří mají problematickou pleť, je velmi výhodné sledovat, co si mažou na pokožku. "Přidáním například vitaminu E nebo C můžete podporovat ochranu před volnými radikály a chránit přirozeným způsobem před vznikem kožních nádorů," říká Monika Arenbergerová.

Mátový olej může zase chránit pokožku před dotěrným hmyzem a kokosový olej dodá prostředku příjemnou vůni.

Co všechno byste měli vedět o opalovacích krémech? Podívejte se na rozhovor s deramtoložkou Monikou Arenbergerovou!

Video placeholde