...

... Zdroj: iStock

Domácí chléb bez hnětení: Recept pro úplné začátečníky!

Chcete domácí chléb, ale odrazuje vás složitá práce s těstem a hnětení? Chléb bez hnětení je jeden z nejúžasnějších vynálezů! Upéct ho zvládne opravdu každý a výsledek je vzhledem k vynaložené práci naprosto parádní.

Suroviny: 500 g pšeničné chlebové mouky, 430 g vody, 11 g soli a 4 g instantního droždí

Postup:

1. Do mísy dejte mouku, droždí, sůl a vodu. Promíchejte tak, aby se suroviny spojily a aby nikde nebyl žádný kus suché mouky. Míchat stačí opravdu krátce – půl minuty a hotovo. Mísu zakryjte a nechte těsto kynout při pokojové teplotě 12 až 16 hodin.

2. Druhý den vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní desku. Bude hodně tekuté, tak se nelekněte a vezměte to stěrkou na těsto. Hroudu těsta poprašte trochou mouky a dlaněmi vytvarujte na přibližný tvar obdélníku. Poté těsto čtyřikrát přeložte (jak přesně, uvidíte na videu) – nejprve horní okraj k sobě, potom levý okraj doprava, pravý okraj doleva a nakonec dolní okraj nahoru a pod.

3. Pokud máte stěrku, můžete balíček těsta dotvarovat podsouváním a zároveň rotací stěrky směrem do středu (také ukazuji na videu). Tenhle krok ale můžete klidně vynechat. Tady hlavně platí – žádný stres! Balíček těsta nemusí být úplně dokonalý. Úplně stačí, když se vám ho podaří čtyřikrát přeložit.

4. Kulatou ošatku nebo mísu vyložte čistou utěrkou. Zaprašte moukou a hrubou krupicí (polentou, otrubami, vločkami). Poté do ošatky opatrně vložte vytvarovaný bochník (svárem dolů). Povrch můžete opět trochu zaprášit. Zakryjte a nechte kynout další 2 hodiny.

5. Asi 45 minut před koncem kynutí rozehřejte troubu na 250 °C. Do trouby vložte litinový nebo keramický hrnec s poklicí a nechte ho také rozehřát (poklici odklopte a opřete na stranu).

6. Když je těsto vykynuté, je potřeba ho opatrně a zároveň co nejrychleji dát do rozehřátého hrnce, přiklopit a ihned péct. Doporučuji si na hrnec připravit nějakou podložku a pak chňapky nebo utěrky pro manipulaci s ním. Těsto můžete do hrnce vyklopit přímo z ošatky, sám si ale radši bochník opatrně vyklopím na dlaň levé ruky, otočím zpět do pravé a pak pěkně s přehledem vsadím do hrnce.

7. Přiklopte poklicí, dejte ihned do trouby a pečte 30 minut. Poté poklici sundejte a pečte dál podle barvy kůrky – 15 až 20 minut. Když je kůrka krásně vypečená, vyndejte chléb opatrně z hrnce a nechte vychladnout na mřížce. Máte hotovo!

Přesný postup najdete v úvodním videu.