Pečené kuře s bylinkami, česnekem a citronem

Pečené kuře s bylinkami, česnekem a citronem Zdroj: Johana Střížková (archiv F.O.O.D.)

Dokonale vypečené kuře: Zkuste křupavé s bylinkami, česnekem a citronem!

Kuřecí maso si dopřáváme hojně, i proto se nám trochu omrzelo. Tady jsou zaručené recepty, které kuře vrátí na kulinářský trůn! Bude dokonale šťavnaté, křehké a plné chutí. Zkuste ho marinovat v podmáslí, v pomerančích anebo pomalu péct se spoustou bylin. 

4 porce

PŘÍPRAVA: 20 minut + 75 minut pečení

Suroviny:

1 větší kuře, 3 citrony, 1 svazek petrželky, 1 svazek čerstvého tymiánu, 1 svazek rozmarýnu, 3 palice česneku, 200 g změklého másla, 2 červené cibule, olivový olej, sůl a pepř

Postup:

1. Kuře omyjte a důkladně osušte. Nastrouhejte kůru z jednoho citronu, nasekejte petrželku, polovinu tymiánu a rozmarýnu, rozdrťte dva stroužky česneku a vše důkladně promíchejte se změklým máslem. Bylinkové máslo ještě dochuťte solí a pepřem.

2. Uvolněte kůži na prsou, zádech i stehnech, opatrně pod ni zasuňte dlaň, aby vznikly „kapsy“ a naplňte je ochuceným máslem. Zbytkem pomažte kuře a vytřete břišní dutinu, vložte do ní ještě hrst bylinek a klínky citronu.

3. Kuře dejte do pekáče prsíčky dolů. Obložte ho zbylými bylinkami a pokrájenými citrony. Palice česneku rozkrojte napůl, přidejte je do pekáče spolu s cibulemi pokrájenými na klínky a zakápněte olivovým olejem.

4. Pekáč dejte do trouby předehřáté na 200 °C, kuře pečte 30 minut, poté ho otočte a dopečte ještě alespoň 45 minut. Podle potřeby podlijte trochou vody a přelévejte výpekem. Podávejte s bagetou, namáčejte ji do výpeku a pečeného česneku.

Další recepty na pečené kuřátko najdete v dubnovém čísle magazínu F.O.O.D.!