Koprová omáčka je prvním poslem léta. Pokud jí ale chcete mít ještě o chlup lepší, podávejte jí se zastřeným vejcem. To je pak ta pravá lahoda.

Koprová omáčka je prvním poslem léta. Pokud jí ale chcete mít ještě o chlup lepší, podávejte jí se zastřeným vejcem. To je pak ta pravá lahoda. Zdroj: F.O.O.D.

Dokonalá koprová omáčka se ztraceným vejcem: Jak na ni?

Jemná smetanová omáčka plná voňavého kopru patří k oblíbeným českým klasikám. Dejte si k ní ztracené vejce a vařené brambory nebo houskový knedlík a uvidíte, jak si všichni strávníci pochutnají.

Suroviny: 80 g másla, 1 lžíce cukru krupice, 50 g hladké mouky, 500 ml hovězího vývaru, 200 ml smetany ke šlehání, kopr, 4 ks vajec, 600 g nových brambor a sůl

Postup:

1. V kastrolu rozpusťte máslo. Přidejte lžičku cukru a lžíci octa a po chvilce i mouku. Míchejte, dokud mouka bublá. Nyní přilijte studený vývar a metlou ihned prošlehejte dohladka. Omáčku osolte a nechte zvolna vařit přibližně 20 minut. Průběžně ji míchejte, aby se nepřichytla.

2. Do provařené omáčky nalijte smetanu, rozmíchejte a nechte přejít varem. Nyní omáčku ještě dochuťte solí či octem a odstavte z ohně. Nakonec vmíchejte jemně nasekaný kopr.

3. V menším kastrolu přiveďte k varu asi 8 cm vysoký sloupec vody. Osolte, případně přidejte lžíci octa. Var zmírněte, utvořte ve vodě vír a doprostřed opatrně z malé výšky vyklepněte vejce. Vařte 3 minuty a poté vejce vyjměte děrovanou naběračkou.

4. Dobře omyté brambory nakrájejte na čtvrtky a zalijte v hrnci vodou, osolte a uvařte doměkka. Podávejte přelité omáčkou a se ztraceným vejcem.

Tip: Omáčku můžete podávat i s houskovým knedlíkem.

Další skvělé recepty (nejen na omáčky) najdete na webu Recepty.cz!