...

... Zdroj: iStock.com

Dojíždíte denně do práce? Možná jste kvůli tomu nešťastná

Dlouhé dojíždění do práce má zásadní vliv na naši životní pohodu. Samozřejmě je to vliv negativní. My ale známe strategii, jak každodenní cestu do práce obrátit ve svůj prospěch. 

Kdybych měla možnost ze dne na den změnit ve svém každodenním životě jednu věc, přála bych si mít své zaměstnání tak blízko domova, abych mohla chodit do práce pěšky. Dojížděním trávím zhruba pětadvacet minut tam a pětadvacet zpátky. Není to moc dlouho, přesto je přeprava do práce bezkonkurenčně nejnepříjemnější částí mého dne.

Podle psychologů má dlouhé dojíždění do práce až neuvěřitelně negativní dopad na náš pocit životní spokojenosti: člověk, který dojíždí každý den hodinu tam a hodinu zpátky, musí vydělávat o čtyřicet procent víc, aby byl stejně v pohodě jako ten, kdo má práci za rohem.

Pro většinu Čechů je podle průzkumů veřejného mínění přijatelným časovým limitem dojíždění do zaměstnání půlhodina tam a půlhodina zpátky. Ale i tak to dá dohromady pět hodin času, který trávíme, v lepším případě, s knížkou nebo sami se svými myšlenkami, v horším případě bezmyšlenkovitým projížděním sociálních sítí v mobilu.

Podle studie zveřejněné nedávno v Harvard Business Review ale existuje způsob, jak můžeme čas strávený v MHD lépe využít ve svůj prospěch. Nejde o to, co konkrétně budeme dělat – záleží na tom, jak o tomto čase budeme přemýšlet: jde o to nedívat se na těch pár desítek minut jako na nucené prázdno, které musíme něčím zaplnit, ale jako na čas, který máme k dispozici, jako na čas, který máme sami pro sebe. Zkrátka pojmout čas na cestě do práce jako příležitost zabývat se něčím, co nám něco přináší.

Místo pasivního konzumování médií si můžete například každý den v tramvaji či autobuse přečíst – a doopravdy vnímat – jednu báseň, plést, háčkovat (a neřešit, co si o tom myslí vaši spolucestující) anebo v duchu naplánovat víkendový výlet. Jde jen o to uvědomit si, že čas na cestě do práce je váš čas, se kterým můžete naložit podle svého rozhodnutí.

Může za to dojíždění?

* U dvojic, kde jeden z partnerů dojíždí víc než 45 minut tam a stejný čas zase zpátky, je o 40 procent větší pravděpodobnost, že se rozvedou.

* Téměř polovina dálkově dojíždějících trpí stresem po většinu dne.

* Dojíždění způsobuje osamělost. Každých 10 minut v MHD nebo v autě vás podle harvardského politologa Roberta Putnama připraví o 10 procent sociálních vazeb.

* Jeden ze tří lidí, kteří dojíždějí více než 90 minut denně, trpí bolestmi zad.

* Podle vědců z Brownovy univerzity vás každá minuta dojíždění připraví o 15 sekund spánku.

Článek vyšel v listopadovém čísle časopisu Moje psychologie.

Moje psychologie (listopad 2017)
Moje psychologie (listopad 2017) | Zdroj: Archiv Mojí psychologie