Dnes je nejšťastnější den v roce, užijte si ho!

Dnes je nejšťastnější den v roce, užijte si ho! Zdroj: Shutterstock

Dnes je nejšťastnější den v roce! Podle čeho to vědci zjistili?

Jak jste se dnes vyspali? Doufáme, že dobře. Dnešní den totiž připadá na ten nejšťastnější v celém roce. Tvrdí to matematici. A i když touto vědou úplně nevládneme, věříme jim. Ostatně – který jiný den v týdnu by měl být šťastný než pátek? 

Dnes je nejšťastnější den z celého roku! Alespoň to tvrdí “rovnice pro výpočet nejšťastnějšího dne”, kterou sestavil britský profesor matematiky Cliff Arnall. Jak zní?

O + (N x S) + Cpm/T + He

Co to všechno znamená? O podle slova "outdoor" značí aktivity pod širým nebem, N jako "nature" je propojení s přírodou, S jsou společenské akce, Cpm jsou pozitivní vzpomínky z dětství, T je stoupající teplota a He vyjadřuje těšení se na prázdniny. A všechny tyto pozitivní veličiny nabývají nejvyšších hodnot právě předposlední pátek v červnu, čímž z něj dělají nejšťastnější den celého roku. Obvykle toto výjimečné datum připadá na pátek, který je v kalendáři nejbližší letnímu slunovratu.

Smějete se tomu anebo nevěřícně kroutíte hlavou? Není divu. Cliff Arnall skutečně je profesorem matematiky, svou vědecky se tvářící rovnici však vytvořil na zakázku pro výrobce zmrzliny Walls. Šlo jednoduše o reklamní trik, jak na konci června prodat co nejvíc zmrzlin a nanuků.

To ale neznamená, že v pátek 23. června – nebo kterýkoli jiný předprázdninový den – si všechny veličiny obsažené v jeho rovnici nemůžete naplno užít. O jejich pozitivních účincích na naši psychiku totiž rozhodně nelze pochybovat. Zvlášť, když se sejdou všechny dohromady. A zejména v pátek.

Mimochodem, Cliff Arnall je také autorem podobné rovnice pro výpočet nejdepresivnějšího dne roku. Ten podle něj připadá na třetí pondělí v lednu, kdy se naopak sejdou nepříjemné okolnosti jako nedostatek slunečního svitu, povánoční dluhy, porušování novoročních předsevzetí a blížící se termín podání daňového přiznání.

Chcete se cítit spokojeně každý den? Naučte se odbourávat stres:

Video placeholde