Video placeholde

Divadlo se potkává s designem: Herci Městských divadel pražských na nových fotografiích

Než se znovu vypravíme za kulturou, to si asi ještě chvilku počkáme. Pojďte si ale čekání zkrátit a přeneste se s námi za herci Městských divadel pražských. Unikátní fotografie vás provedou interiéry a představí hvězdy největší pražské divadelní scény. Uvidíte Kateřinu Marii Fialovou, Zdeňka Piškulu, Petra Konáše, Sáru Affašovou, Danu Batulkovou a další. Podíváme se i do míst, kam se běžný divák jen tak nedostane!

Na designovém katalogu souboru pro sezónu 2020/2021 spolupracovala Městská divadla pražská s fotografkou Michaelou Karásek Čejkovou. „Když mě z Městských divadel pražských oslovili, abych vytvořila fotografie hereckého souboru, věděla jsem, že se bude jednat o velkou výzvu. Jak představit herce, které známe z obrazovky nebo stránek časopisů, nějakým novým, nepředvídatelným způsobem? Nakonec jsem s herci pracovala jako s průvodci po často syrových zákulisních prostorách divadla, které běžně divák nemá možnost vidět. Výslednou podobu fotografií ovlivnila i kostýmní výtvarnice Tereza Kopecká, která mi pomáhala doladit portrét osobností do detailu.“

Beáta Kaňoková
Beáta Kaňoková | Zdroj: Michaela Karásek Čejková

Portréty Michaely Karásek Čejkové, Fotografky roku 2019, zachycují herce na různých místech divadel ABC, Rokoka i nedávno připojené Komedie. Budovy, ve kterých se divadla nacházejí, byly postaveny ve 20. a 30. letech minulého století a mají svůj neopakovatelný genius loci. Na fotografiích tak například uvidíte charakteristické pseudorokové štuky z Rokoka nebo sál divadla ABC, nejvíce fotografií ale vzniklo právě v divadelním zákulisí. Překvapí vás, co všechno se dá nalézt v divadelní rekvizitárně, do zvukařské kabiny zavítáte s Filipem Březinou, Eva Salzmannová vám ukáže fundus kostýmů a s Petrem Konášem se podíváte do nákladního výtahu divadla Komedie.

 Tomáš Havlínek
Tomáš Havlínek | Zdroj: Michaela Karásek Čejková

Fotografie si prohlédněte v elektronické podobě na stránkách Městských divadel pražských. Velkoformátové verze všech fotografií a kompletní tištěný katalog bude k dispozici po znovuotevření divadel ve foyer ABC. Pro fanoušky je připravena také limitovaná speciální verze 20 katalogů s podpisy herců, který získají, pokud na centrální pokladně Městských divadel pražských koupí dárkový poukaz s platností na dva roky.

www.Mestskadivadlaprazska.cz