Oči je třeba udržovat ve vlhkém prostředí, pomůžou kapky nebo zvlhčovače.

Oči je třeba udržovat ve vlhkém prostředí, pomůžou kapky nebo zvlhčovače. Zdroj: IStock.com

Digitální únava očí: Jak se projevuje a jak se jí bránit?

Máte někdy odpoledne pocit, že hůře vidíte? Písmenka na monitoru jsou rozmazaná, na telefon skoro nevidíte, oči trochu pálí, slzí a vy se hůře soustředíte? Máme pro vás dvě zprávy. Za prvé – nejste sami. Digitální únava očí, jak se problému říká, trápí mnohé z nás a nejen ty, kteří pracují na počítači. Očím škodí i chytré telefony a unaví se už po dvou hodinách. A druhá zpráva? Můžete se jí zbavit. A my víme jak!

Digitální únava zraku, někdy nazývaná digitální únava očí, je nemocí 21. století. Projevuje se pálením očí, řezavými pocity při mrkání, červenýma očima, pnavou očí, rozmazaným viděním, potížemi se zaostřováním, ale i bolestmi šíje, ramen a hlavy. Abyste ji měli, nemusíte vůbec pracovat v kanceláři. Stačí, když se často věnujete displayi svého chytrého telefonu nebo když po návratu z práce brouzdáte po sociálních sítích.

Video placeholde

„Zatímco riziko běžných očních vad, jako jsou dalekozrakost, krátkozrakost či astigmatismus, se zvětšuje s věkem, u digitální únavy jsou nejvíce ohroženi mladí do 35 let. Důvodem jsou mimo jiné velké nároky na tzv. akomodaci oka – tedy zaostřování na blízko, nepřirozený jas a absence mrkání, které jsou se sledováním monitorů a displejů spojeny,“ vysvětluje optometristka Mgr. Jitka Krasňanská, PhD.

Většina mladých lidí pod 30 let přitom sleduje obrazovku počítače, tabletu či telefonu více než 9 hodin denně.

Pravdou ale je, že na vině nemusí být pouze délka strávená sledováním digitálních zařízení, ale také neodhalená oční vada. Pokud vám nepomohou následující rady v našem videu, navštivte očního lékaře či optometristu.

Co digitální únavu očí zhoršuje

Riziko vzniku digitální únavy očí není přímo úměrné času strávenému před obrazovkou. Důležité je také samotné prostředí. „Kanceláře často spojují několik vlivů, které k digitální únavě vedou,“ doplňuje Mgr. Krasňanská, PhD. Tím nejdůležitějším je příliš suchý vzduch, který vede k osychání oka. „Absence mrkání způsobená dlouhodobým upřeným pohledem na monitor vede k tomu, že se neobnovuje vrstvička slz zvlhčující oko. Klimatizace pak dílo dokoná.“

Další příčinou problémů bývá špatné nastavení monitoru. Ten by měl být níže než vaše oči, písmo by mělo být dostatečně velké a jas snížený tak, aby byl pro vás pohled na monitor příjemný.

Proto je důležité minimálně každých dvacet minut zaostřit na nějaký předmět v dálce a odpoutat se od monitoru. Vydržet byste tak měli aspoň dvacet vteřin. I vašim zádům pomůže, když se každou půlhodinu projdete pro pití nebo na toaletu. Strnulé několikahodinové sezení neprospívá žádnému lidskému orgánu.

Oční sliznice by také měla být vlhká, pomoci jí můžete očními kapkami, sprejem nebo zvlhčovači vzduchu na vašem pracovním místě. Existují i speciální kontaktní čočky, které pomáhají předejít digitální únavě oka. S výběrem vám může váš optometrista.

Více o zdravém životním stylu si přečtěte na mojezdravi.cz.