Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: iStock.com

Deset tipů pro zdravý život pro lidi, kteří nemají čas

Určitě máte mezi sebou lidi, kteří na otázky týkající se toho, co dělají pro své zdraví, odpovídají: Na to nemám čas. I zaměstnaní a zaneprázdnění lidé toho přitom mohou pro své zdraví za den udělat celkem dost. Stačí změnit pár návyků. Které to jsou?

Žijeme rychle, chceme toho stíhat hodně, ale myslet na svoje zdraví by mělo být na žebříčku hodnot celkem vysoko. Bez zdravého těla i duše to odnese vaše práce, kariéra, koníčky, to všechno, kvůli čemu zdraví zanedbáváte. Přitom stačí jen maličkosti, když je ale uděláte součástí své denní rutiny, budou mít na vaše zdraví pozitivní vliv. Na co se zaměřte?

Plánujte

Tady to všechno začíná. Stejně jako plánujete návštěvu rodičů, procházku se psem, oslavu narozenin nebo pracovní schůzky, naplánujte si občas "něco pro zdraví". Preventivní návštěvu lékaře nebo dentální hygienu. Procházku na čerstvém vzduchu, cvičení (třeba doma u seriálu), nákup zdravých potravin. Pár minut denně, pár desítek minut týdně, ono se to nasčítá a vám bude lépe.

Pokračování 2 / 10

Spěte

Podle mnohých studií se ve spánku odehrává nejen regenerace našeho těla, ale i regenerace mozku a mysli. Navíc se ukazuje, že pravidelný spánek je mnohem účinnější než dlouhý, ale nepravidelný. Jinými slovy: pokud budete chodit spát i vstávat plus minus ve stejnou hodinu, vaše tělo si zvykne ten čas využívat efektivněji. Čas od času si samozřejmě večerní radovánky protáhněte a o víkendu si klidně přispěte, podle odborníků by to ale nemělo být déle než hodinu a půl.

Pokračování 3 / 10

Pijte

Pijte vodu. Naše tělo je tvořeno vodou z 66 %, váš mozek ze 73 %, vaše plíce z 83 %, svaly ze 79 % a dokonce i vaše kosti obsahují 31 % vody. Opravdu potřebujete více čísel pro to, abyste uvěřili, že voda je vaše základní palivo?

Pokračování 4 / 10

Myslete na svá střeva

Střevní mikrobiom se ukazuje jako velmi důležitý činitel z hlediska zdraví. Kondice vašich střev má nejen vliv na trávení a metabolismus, je ale zásadní pro vaši imunitu a také klíčová pro vaše psychické zdraví. Podporujte zdravou střevní mikroflóru –třeba těmito potravinami.

Pokračování 5 / 10

Jezte čistě

I zaměstnaný člověk musí jíst. A pokud vyměníte průmyslově zpracované potraviny za ty co nejčerstvější, vaše tělo vám velmi poděkuje. A rozhodně není pravda, že čerstvé věci jsou dražší než konzervy. Jde jen o to nákup si naplánovat a nekupovat toho zbytečně moc. Myslete také na to, že váš jídelníček by měl obsahovat ovoce a zeleninu, bílkoviny, sacharidy i zdravé tuky a že – pokud vás k tomu nevedou závažné zdravotní důvody – se nikdy nevyplácí nějakou složku vynechávat.

Pokračování 6 / 10

Hýbejte se

Lidé, kteří se věnují pravidelně nějakému pohybu, jsou na tom opravdu lépe, nejen co se týče zdraví srdce a cév, jak by se dalo předpokládat. Jsou na tom ale také mnohem lépe po stránce zdraví duševního. Udrží si dlouho v kondici svůj mozek nebo například snižují riziko deprese. Více o tom, jak třeba takový běh prospívá zdraví, čtěte zde. Nemusíte ovšem každý den trhat rekordy. Neříkejte si, že jedna stanice nebo jedno patro nemá cenu. Každý pohyb se počítá!

Pokračování 7 / 10

Užijte si přírodu

Asi nikoho nepřekvapí, že lidé, kteří tráví více času v přírodě, jsou zdravější. Vědci z University of East Anglia sebrali data z více než sto studií z 20 různých zemí. Výsledky hovořily jasně: Lidé, kteří chodí do přírody, mají nižší hladiny stresového hormonu kortizolu, mají nižší riziko srdečních a cévních onemocnění, nižší hladiny cholesterolu a menší riziko onemocnění cukrovkou. Ještě více se pozitivní vliv přírody projevil u těhotných žen – více času stráveného venku bylo spojeno se sníženým rizikem předčasného porodu nebo nízké porodní hmotnosti.

Takže až budete plánovat víkend v nějakém městě, zkuste ho vyměnit za les!

Pokračování 8 / 10

Užijte si ticho

Najít klid v dnešní hektické době je poměrně těžké, přesto se to ale vyplatí. Podle mnohých studií dokonce víc než poslech nějaké meditační hudby. Zkuste si párkrát týdně najít nějaký tichý kout a patnáct minut jen tak sedět se zavřenýma očima. Snažit se na nic nemyslet, nevést vnitřní monology nebo dialogy. Každou myšlenku, která vás samozřejmě napadne, nechat zase odplout. Možná přes ty každodenní myšlenky "co vařit" nebo "co si obléct" nestíháte vnímat to, co chce vaše tělo nebo vaše nitro. Dejte jim šanci.

Pokračování 9 / 10

Buďte s rodinou a přáteli

Lidé, kteří nemají přátele, jsou ohroženi na zdraví stejně jako ti, kteří vykouří deset cigaret za den. Odložte telefon a tablet, až budete večer doma. Nečekejte na to, že spolu budete, až někam pojedete. Užijte se tady a teď. Čas strávený rozhovory a společnou činností je tou nejlepší terapií.

Pokračování 10 / 10

Omezte informace

Čím dál tím více se ukazuje, že není potřeba přečíst a vědět vše. Informace se na nás valí odevšad, z telefonů, z novin, z reklam, z billboardů, z časopisů... zvažte pečlivě, jaké noviny budete sledovat. Kolikrát denně. Jestli musíte vědět vše o tom, co dělají vaši kamarádi. Méně je někdy více. Vyberte si kvalitní obsah – knihy, magazíny, podcasty a zábavu a nenechávejte si mysl zaplevelit zbytečnostmi.