Královna Karen přeje šťastný nový rok!

Královna Karen přeje šťastný nový rok! Zdroj: foto Paulína Maťová, koláž Karel Vladyka/Just Karen

Deník královny: 7 tipů, jak smysluplně přivítat nový rok

„Žádný stres, ale každý nový rok by mohl být ten poslední. Takže než budu na silvestra sedět u záchodové mísy, sednu si nejprve se sebou,“ píše Just Karen v novoročním dopise sama sobě.

Hodnotit uplynulý rok snad ani nemá cenu, jelikož jsem většinu času už ani nechápal, co se děje. Stojí ale za to se na přelomu roku zastavit a zamyslet se, v čem sám se sebou jsem nebo nejsem spokojený. Nabitá energie nového roku může svádět k dlouhodobým předsevzetím a výhledům do budoucnosti, ale nejlépe se ta energie dá zužitkovat tady a teď.

Co můžu právě teď udělat pro to, abych byl tou žhavou, milující, divokou, ezoterickou šelmou, kterou se vevnitř cítím být, i když život není a nebude perfektní? Tuhle otázku si sám pokládám a v novoročním dopise na ni sám sobě odpovídám.

Článek pokračuje na další straně. >>>

Pokračování 2 / 8

Udělej si další tetování, kterého budeš litovat

Všichni za sebou máme další náročný rok a je na nás, jak ho v sobě i na sobě zpracujeme. To první je složitější proces, ale k tomu druhému stačí i něco tak jednoduchého jako spontánní tetování! Moc o tom nepřemýšlej, vyber si něco hezkého, a i když s tím pak nebudeš úplně spokojená, jsou mnohem horší věci, kterých se těžko zbavuje. Jako třeba dítě, hypotéka nebo kapavka.

Pokračování 3 / 8

Připomeň si, že brzy umřeš

V dobrém! Jedním z důvodů, proč se nemá cenu stresovat drobnými úpravami své fyzické schránky, je, že stejně zanedlouho skončí v hlíně. Tak ať je hlína, ne?

Nekonečný pandemický příběh nám teď sice naši křehkost připomíná neustále, ale čas okolo Vánoc je ideální dobou k plodnému přemítání nad životem. Víc než Láska nebeská mě letos o svátcích dojala strašidelně realistická satira K zemi hleď! na Netflixu, ve které se Leonardo DiCaprio a Jennifer Lawrence marně snaží zastavit konec světa. Je něco zvláštně uklidňujícího na tom, jak moc jsme jako lidstvo v hajzlu – aspoň jsme v tom společně. Pohádka o neutuchajícím ekonomickém růstu už téměř zničila naši planetu, ale ještě není všem dnům konec. Pořád můžeme růst dovnitř, tak se milujme. A taky do stran, tak hezky papejme.

Pokračování 4 / 8

Pomiluj se sama se sebou

Co je víc self care než si to pořádně udělat? Dlouze, něžně a pomalu. Nebo klidně tvrdě a rychle nebo nejdřív pomalu a potom rychle, podle nálady. Ale hlavně to pořádně prožít, jako by to byly zasloužené prázdniny. Nebo jako by tvůj život byl romantická vánoční komedie Prázdniny. V tom případě jsou tvoje ruce Jude Law a tvoje tělo Cameron Diaz. Všichni ostatní jsou jen komparz.

Pokračování 5 / 8

Staň se ještě větší ezo čubkou

S radikálním milováním navzdory patriarchálnímu kapitalismu jde ruku v ruce taky jistý ezoterismus. Být trochu ezo je podle mě dneska nutnost, abychom v tomhle světě přežily*i. Cest, jak si budovat vnitřní ezo čubku, je spousta – mystická poezie, čakrové meditace, okultismus, kameny a minerály… víc je víc! Kup si na silvestra nový kouzelný kámen a pojmenuj ho Jude.

Pokračování 6 / 8

Ze všeho se vypiš

Od té doby, co píšu tenhle vyšinutý sloupek, jsem znovu objevil, že psaní je velká zábava. Že se skrze něj dá jednoduše manifestovat a navíc je to velmi terapeutické, což určitě dokazuje i mnoho vědeckých výzkumů. Mluvil o tom například i Petr Bouška v podcastu Balanc, který mimochodem velmi doporučuji. Terapie zdarma! Občas to sice moc nejde, ale listicles, jako třeba tenhle, jdou většinou úplně samy. Stačí si zvolit téma – a jedeš.

Pokračování 7 / 8

Zatanči si na Carly Rae Jepsen

Líbezná aktivita, která je stejně tak katarzní a osvobozující s přáteli, jako o samotě. Už i tvoření playlistu na silvestrovský večírek může být zábavnou skupinovou, ale i sólo aktivitou. Na tom mém nesmí kromě Carly chybět popové klasiky s příslibem nadějné budoucnosti, jako Unwritten od Natashy Bedingfield nebo Breakaway od Kelly Clarkson.

Mimochodem – víte, že tuhle písničku napsala Avril Lavigne? Já se to dozvěděl až tenhle týden, což mi přijde šílené. Co se dozvím zítra?

Pokračování 8 / 8

Vytvoř nějaké umění. Nahá

Kreativita je božskou silou v nás a nahota naším božským rouchem. Dává tedy stoprocentní smysl, že když třeba maluješ a jsi u toho nahá, je univerzum v dokonalé rovnováze. Jeden takový akt může naprosto změnit trajektorii tvého roku, ne-li celého života. A pokud se ti nechce malovat, vyrob třeba koláž. Je to sranda a můžeš u toho prohrabat staré fotky a magazíny, což je taky nádherná nostalgická aktivita na konec roku. Tvoje přítomné s láskou vzpomíná na to minulé a tvoje budoucí se na tebe odněkud usmívá jako ve filmu Interstellar… A ty jsi u toho nahá.

A s touhle energií bych se rád rozloučil s dalším zvláštním rokem. Nahý.