...

... Zdroj: iStock.com

Den prarodičů: Víte, jak důležité jsou v evoluci babičky?

Na dnešek připadá oslava svátku všech babiček a dědečků. Oslava může být kvůli epidemii koronaviru trochu komplikovanější, i tak ale určitě najdete způsoby, jak jim poděkovat za jejich lásku a péči. A mimochodem - víte jakou roli jim například ve vývoji lidstva přisuzují vědci? 

Babičky a to, v jakém kontaktu je s rodinou - mají podle některých teorií zásadní vliv na to, jestli se vnoučata dožijí dospělého věku. Výzkum proběhl u rodin žijících v osmnáctém a devatenáctém století a ukázalo se, že pokud babička z matčiny strany žije poměrně blízko rodiny a je jí 50 až 75 let, vnoučata mají o 30 procent vyšší šanci dožít se dospělosti.

Podle rakouského listu Der Standard se tím mohly jako dominantní prosadit geny těch rodin, ve kterých se babičky dožívaly obzvlášť vysokého věku. Tuto teorii už v 90. letech minulého století vědecky podložila antropoložka Kristen Hawkesová z univerzity v americkém Utahu.

Na babičkách záleží

Studie Hawkesové se zabývala menopauzou a úlohou žen, které přestávají být plodné. Podle Hawkesové mohou déle žijící babičky více pomáhat. Primárně s obstaráním potravy pro větší, již nekojené děti. "Bez vlastních malých dětí pomáhají nakrmit potomky svých dcer a neteří," vysvětluje antropoložka. Bez její pomoci mají děti s příchodem nového sourozence menší šanci na přežití. Více dětí pak znamená evoluční výhody.

V podobné studii, která pochází z Finska, došli vědci k podobnému závěru. Porovnali údaje farníků, kteří se narodili v letech 1731–1895. Asi třetina dětí umírala ještě před pátým rokem života. Pokud ale poblíž rodiny žila babička z matčiny strany, pravděpodobnost přežití dětí se zvyšovala o třetinu.

O tom, jakou roli hrají v evoluci dědečkové, zatím žádné studie neproběhly. Většina z nás ale nepřebuje výzkumy na to, aby si při vzpomínce na své prarodiče vybavila spoustu dobrého, co s nimi prožila a co třeba s rodiči nešlo. A i když dnešní situce úplně nepřeje vroucím objetím, určitě si najdete svůj vlastní způsob, jak si na vaše babičky a dědečky vzpomenout a pokud to jde, dát jim to patřicně najevo.