...

... Zdroj: Shutterstock.com

Delší víkend: Jak si ho dopřát každý týden?

Kdyby tak víkend mohl trvat trochu déle… Ne, neslibujeme, že vám zařídíme zkrácení pracovního týdne, ale víme, co dělat o víkendu, aby vám hodiny volna jen tak neprotekly mezi prsty.

Pokud každou sobotu a neděli děláte prakticky to samé, povalujete se v pyžamu před televizí a chodíte od ničeho k ničemu, je velmi pravděpodobné, že v pondělí ráno budete mít v práci pocit, že snad ani žádný víkend nebyl. Neurovědec David Eagleman ze Stanfordovy univerzity tvrdí, že klíčem k tomu, aby nám volné dny utíkaly pomaleji a zdály se delší, je vyhledávání čehokoli nového a neotřelého. Nové zážitky, aktivity, nová prostředí. „Když něco zažíváme poprvé v životě, subjektivně máme pocit, že to trvalo déle,“ vysvětluje David Eagleman.

Důvodem je to, že dosud neznámé informace si mozek ukládá pečlivěji. To je také důvod, proč v dospělosti často míváme pocit, že čas doslova letí, zatímco v dětství se letní prázdniny zdály nekonečné, stejně jako čekání na Vánoce. „Jako dítě máte neustále nějaké nové zážitky a vytváříte si nové vzpomínky. Když se ohlédnete za dětstvím, zdá se vám, že trvalo mnohem déle, než tomu bylo ve skutečnosti,“ dodává neurovědec. Nejlepší způsob, jak si tedy víkend prodloužit, je naplánovat si nějakou činnost: výlet, výstavu, prozkoumání čtvrti, ve které jste ještě nebyli, nebo návštěvu nové restaurace.

Má to ale háček: ono slibované „prodloužení“ víkendu si uvědomíte teprve zpětně. „Když se díváte v čase dopředu, funguje to úplně opačně, než když se ohlížíte za minulými zážitky,“ říká David Eagleman. Až budete v pondělí vzpomínat na víkend nabitý událostmi, bude se vám zdát, že trval déle. Ale v přítomnosti máte samozřejmě pocit, že to utíká až moc rychle. Když děláme něco, do čeho se doopravdy ponoříme, plynutí času přestáváme vnímat.

David Eagleman to přirovnává k dlouhé cestě letadlem: když sedíme v letadle, zdá se, že cesta je doslova nekonečná, a nemůžeme ani uvěřit, že trvala pouhé dvě hodiny. Ale jakmile vystoupíme na letišti a vydáme se do cizího města, čas se najednou neuvěřitelně zrychlí.

Existují tedy v podstatě dva způsoby, jak si o víkendu prodloužit čas. Chcete-li mít pocit, že sobota či neděle trvá déle teď a tady, klidně se celý den povalujte na gauči, listujte časopisy, přepínejte televizní programy a dopřejte si luxus nicnedělání. Pokud se v pondělí chcete za víkendem ohlédnout a mít pocit, že byl dlouhý a plný zážitků, potom na nic nečekejte a pracujte na tom, abyste si ty zážitky vytvořili - samy za vámi nepřijdou. Funguje obojí. Psychologové nicméně upozorňují, že druhá varianta vám přinese kvalitnější odpočinek, který budete pociťovat i v průběhu nadcházejícího pracovního týdne.

Článek vyšel v aktuálním čísle časopisu Moje psychologie.