.

. Zdroj: Notino

Dámská intimní hygiena – často v ní zcela zásadně chybujeme

Přiznaly byste, že se neumíte starat o své intimní partie? Nejspíš ne. Pokud ale trpíte svěděním, zčervenáním i záněty kolem poševního vchodu, či záněty močových cest, je pravděpodobné, že vaše intimní hygiena není správná. A možná vás překvapí, že jsou tyto příznaky často příčinou toho, že to s ní přeháníte, nebo že ji neděláte vhodným způsobem.

Jaké jsou nejčastější chyby při intimní hygieně?

Na směru záleží

Intimní hygiena je pro nás ženy velice důležitou a zahrnuje mnohem více činností než jen pouhé mytí těchto partií. Vše začíná už na toaletě, kde je naprosto podstatným dodržování pravidla utírání se zepředu dozadu, abychom si na intimní partie nepřenesly tzv. fekální bakterie. Právě ony jsou častou příčinou zánětů.

Pozor na správné PH mycí kosmetiky

Proč se tak často skloňuje, že mnohem více škodí přehnaná hygiena intimních partií než ta méně precizní? Správné pH v naší intimní oblasti je kyselé.Dosahuje hodnot od 3,8 do 4,5 pH. Jenomže běžná mýdla i tělové mycí prostředky jsou s pH zásaditým, kolem 5,5 pH. I proto řada gynekologů i urologů doporučuje raději na intimní partie mycí prostředky nepoužívat vůbec. Dostatečnou je teplá voda. Pokud bychom si však bez mycích prostředku připadaly nemytými, je na trhu k dispozici dnes již skutečně přehršle vhodné intimní kosmetiky se správným pH. Takže je z čeho vybírat, ať již podle kvality, ceny, složení či značky. Nevhodná intimní kosmetika může za výtoky, svědění, bolest, podráždění pálení, zápach i za infekce.

Zmínit je třeba i intimní hygienu týkající se sexu

Právě při sexuální aktivitě dochází velice často k zanešení infekce do poševní oblasti, ale i do močového ústrojí. Urologové jednoznačně doporučují umýt si intimní oblast před i po sexu. Bezprostředně po pohlavním styku se je vhodné vymočit. Právě moč totiž odplaví problematické bakterie, které se během styku dostanou do blízkosti ústí močové trubice, nebo dokonce již do ní. Mimořádnou pozornost je nutné věnovat hygieně při análním styku a provádět jej s partnerem vždy tak, abyste si bakterie z konečníku nezanesla do poševní oblasti. Zvyšte frekvenci mytí pomůcek i intimních partií partnera v jednotlivých mezifázích styku.

Nezapomeňte ani na správnou hygienu během menstruace

Nejde teď jen o samotné mytí, ale především o dostatečně častou výměnu tamponů, vložek, ale i menstruačního intimního prádla. Přestože již třeba krvácíme méně, je nutné tyto prostředky měnit dostatečně často.

Kterou intimní kosmetiku si vybrat? Zkuste Chilly

Bohatost výběru intimní kosmetiky je skvělá, někdy je to však jako s jídelním lístkem: raději bychom ocenily pouhá tři jídla, z toho dvě přeškrtnutá. Takže než vás nechat pátrat po té nejlepší, jednu vám doporučíme. Jmenuje se dost neintimně – Chilly. Avšak právě s jejím používáním se vám podaří zabránit tomu, abyste se jako po užití chilli (toho s měkkým „i“) v intimních partiích cítily. Tuto kosmetiku doporučují i gynekologové. V produktech najdete gely na intimní hygienu s pumpičkou i bez, s různou vůní, ale i praktické intimní kapesníčky pro hygienu v oblasti ženských partií.