Běh v zimě? Začátky jsou těžké, ale tělo aktivitu ocení.

Běh v zimě? Začátky jsou těžké, ale tělo aktivitu ocení. Zdroj: Shutterstock

Čtyři důvody, proč běhat i v zimě

Teplé počasí a sluníčko je k běhání lákavější než nastávající chladnější měsíce, o tom žádná. Přesto zkušení běžci už dávno vědí, že má běh i během zimních měsíců něco do sebe. Proč se vyplácí v zimě nepověsit běhání na hřebík? Co pomáhá a na co si dát naopak pozor? A jaké vychytávky vám mohou běh zpříjemnit?

I když představa ranního výklusu do mlhavého šera není úplně lákavá, ve výsledku se lehké sebezapření a zatnutí zubů rozhodně vyplácí. Když si totiž zvyknete na počáteční diskomfort, poměrně rychle zjistíte, že má běh, byť ho doprovází křupání sněhu a pára z úst, pozitivní účinky na vaši kondici i celkové rozpoložení.

Zajímá vás, jestli se vaše výkony budou s klesající teplotou zhoršovat, nebo naopak zlepšovat? To za vás zanalyzují chytré hodinky Samsung Galaxy Watch. Ty se při sportu stanou vaším věrným parťákem, který spočítá spálené kalorie, zaznamená vaše výsledky a případné zvýšení či propad výkonnosti. Samozřejmostí je, že hodinky ohlídají nejen váš celkový fyzický a psychický stav, ale i novinky ve vaší e-mailové schránce a na sociálních sítích.

Technologie, která překvapí elegancí

Žijete v domnění, že se všechny chytré hodinky vyznačují robustní konstrukcí a sportovním provedením? Novinka od Samsungu vás příjemně překvapí svým jemným a propracovaným designem! To platí zejména pro stylové růžovozlaté dámské provedení, v němž by na první pohled jen málokdo hledal vyspělé funkce, kterými ve skutečnosti disponuje. U všechy typů chytrých hodinek Samsung Galaxy Watch je navíc možné vyměnit pásek, a tak je lze pružně přizpůsobovat konkrétnímu outfitu.

Chytré hodinky Samsung Galaxy Watch zaujmou každého. Cena hodinek v růžovozlaté barvě je 7 990 Kč.
Chytré hodinky Samsung Galaxy Watch zaujmou každého. Cena hodinek v růžovozlaté barvě je 7 990 Kč. | Zdroj: Samsung

Hodinky, které vždy spolehlivě a přesně zaznamenají vaše výkony, ale zároveň zvládnou suplovat stylový módní doplněk, už znáte. Teď si jen oblečte teplé funkční prádlo, obujte si tenisky a pojďte a námi objevit,co se s lidským tělem děje během běhu při nízkých teplotách a jaká pozitiva může tato aktivita přinést vašemu organismu:

1. Tělo není tolik zatíženo horkem a vlhkem

Věřte tomu nebo ne, zimní počasí je podle zkušených sportovců pro běh ideální. Hlavním důvodem je, že když běháme v teplém nebo snad horkém počasí, náš organismus se snadněji přehřeje a to vede k rychlejšímu pocitu vyčerpání. V zimě nás vnější teplota takto neovlivňuje. A jestli nevíte, co na sebe, profíci se shodují, že ideální je obléknout se tak, jako by venku bylo o deset stupňů více.

2. Podpora zpomalujícího metabolismu

Zůstat během zimního období bdělé a stále aktivní, není snadné. Metabolismus zpomaluje, funguje v úsporném režimu a tak v průběhu celého dne nemáme příliš energie. Většině z nás se chce spíše odpočívat s knížkou a hrnkem teplého čaje. No, proč ne - ale to přeci nejde pořád. A tady opět pomáhá běh! Probudíme náš metabolismus, vyplavíme endorfiny a získáme tak energii do dalších dní.

Uhodli byste, že se právě díváte na chytré hodinky?
Uhodli byste, že se právě díváte na chytré hodinky? | Zdroj: Samsung

3. Únava a podzimní sklíčenost

Sport nám zdravým způsobem pomáhá odbourávat únavu a stres, které spolu s dřívějším stmíváním a šedivým počasím pociťuje snad každá z nás. Běhání nám tedy může být skvělým parťákem proti otravným myšlenkám. Technologické vychytávky nám pomohou sledovat míru pohybu, kvalitu spánku i množství spálených kalorií pro maximální výsledek.

4. Příprava na léto

Pokud se v zimě přemůžeme alespoň dvakrát týdně protáhnout svaly a shodit nějaké to kilo navíc, v létě si budeme děkovat. Nahodilé rychlé rozhodnutí „se sebou před létem ještě něco udělat“ končívá často neúspěchem. Pojďme si běháním v zimě zajistit dobrý základ pro letní období, budeme se cítit spokojenější a připravené na plavkovou sezonu.