.

. Zdroj: NUTRIADAPT

.
.
3
Fotogalerie

Čtyři chyby při přípravě snídaně, kvůli kterým se vám nedaří zhubnout

Vynecháváte snídani za cílem zhubnout? Nebo naopak jí věnujete velkou pozornost a dopřáváte si chody ve formě sladkých cereálií, ovoce a palačinek a razíte heslo, že nejvíc se musíte najíst ráno? Požádali jsme odborníky z řad zdravého životního stylu, aby nám řekli, jaké jsou nejčastější dietní chyby při snídaních.

1. Neposloucháme své tělo

Obecné doporučení zní: Snídejte do hodiny po probuzení. Každému ale vyhovuje něco jiného. Důležité je poznat, co je to právě u vás. Někomu vyhovuje menší porce a větší svačina, jiný si dá rád několik chodů a pak vydrží až do oběda.

Důležitý je celkový energetický příjem za den přizpůsobený vašim cílům a fyzické aktivitě. „I když jsem zastáncem všech makroživin ve stravě včetně sacharidů, lidem s inzulinovou rezistencí, kterou trpí často lidé s nadváhou či cukrovku 2. typu, prospívá omezení cukrů a mnohdy i nižší počet jídel za den. U těchto lidí se tak nabízí například vynechání snídaně. Stejně tak mohou se snídani experimentovat ti, kteří vstávají příliš brzy do práce a nepociťují hlad. Vše je to o vnímání sebe sama,“ dovysvětluje hlavní trenérka Mgr. Kateřina Hollerová z fitness centra pro ženy Contours.

Pokračování 2 / 4

2. Snídaně plná jednoduchých cukrů

Křupavé müsli s oříšky, sušeným ovocem či dokonce kousky mléčné čokolády jsou sice pro řadu lidí vítanou pochoutkou, z výživového hlediska nám však moc nepřinesou. „Mnohé z lákavých müsli směsí jsou velmi často slazené, zejména v případě zapékaných směsí, kdy se přidává cukerný sirup, který při zapečení zajistí křupavé kousky. Mají tedy opravdu vysoký obsah cukru a v některých jsou použité nevhodné tuky,“ vysvětlujete hlavní nutriční specialistka Ing. Monika Bartolomějová ze sítě výživových poraden NUTRIADAPT Weight Management Clinic.

Velkou službu pro své tělo neuděláte ani s kukuřičnými lupínky, tzv. corn flakes, které mají vysoký glykemický index a zasytí pouze na krátkou dobu. Nehledě na to, že v sobě ukrývají i sůl, což by možná málokdo čekal. Jedná se o ultra zpracovanou potravinu bohatou na sacharidy s velmi nízkým obsahem vlákniny, chudou na jakékoliv významné živiny pro náš organismus.

Vhodná alternativa? Pokud máte rádi sladké snídaně, dejte přednost vločkám a neslazeným celozrnným cereáliím, které si můžete vylepšit pár kousky kvalitních oříšků a ovocem, jako jsou borůvky, maliny či ostružiny. Cereálie byste ale každopádně měli doplnit porcí bílkovin, například řeckým jogurtem s nižším obsahem tuku.

Pokračování 3 / 4

3. Malé množství bílkovin

A právě malé množství bílkovin je další častý problém. I sladké snídaně ve formě ovesných kaší nebo palačinek můžete obohatit o bílkoviny. „Bílkoviny zasytí a nebudete po nich mít takové chutě. Přidejte do ovesné kaše odměrku proteinu, potřete palačinky řeckým jogurtem, nebo vyzkoušejte pro změnu slanou snídani v podobě vajec či celozrnného chleba s cizrnovou či jinou domácí pomazánkou a zeleninou,“ radí hlavní trenérka Mgr. Kateřina Hollerová z fitness centra pro ženy Contours.

Doporučený recept: Omeleta z jihu Evropy

.
. | Zdroj: NUTRIADAPT

Ingredience (1 porce):

olivový olej, 2 vejce, 1 plátek šunky, ½ kuličky mozzarelly, 1 sušené rajče, 3 lístky bazalky + na ozdobu, 5 cherry rajčátek, pepř

Postup: Rozpálíme si pánev a přidáme olivový olej. V misce rozšleháme vejce a na malé kousky pokrájenou šunku, mozzarellu, sušené rajče a bazalku. Opepříme a vlijeme na pánev. Opékáme na mírném plameni z obou stran, dokud není povrch zlatavý. Podáváme s cherry rajčátky ozdobené lísky bazalky a podle chuti s plátkem celozrnného pečiva, knäckebrotu nebo jen tak samotné.

Pokračování 4 / 4

4. Nedostatečné množství vlákniny

Zpracované a slupek zbavené obiloviny, sladké pečivo a rádoby zdravé snídaňové cereálie jsou chudé na vitamíny, minerální látky i vlákninu. Přitom vlákninu bychom neměli ve stravě podceňovat. „Vláknina podobně jako bílkoviny na delší dobu zasytí a kromě toho pomáhá zdravému zažívání a udržuje správnou hladinu cholesterolu,“ říká Monika Bartolomějová. Při volbě pečiva upřednostňujte celozrnné, do sladkého pečení zapojte již zmiňované celozrnné ovesné vločky bez cukru. Obsah vlákniny můžete zvýšit přidáním ovoce, případně můžete vyzkoušet potravinový doplněk ve formě rozpustné vlákniny.

Doporučený recept: Avokádová pomazánka s žitným chlebem

.
. | Zdroj: NUTRIADAPT

Ingredience (4 porce):

100 g avokáda, 100 g lučiny, 1 ČL (čajová lžička) citronové šťávy, 1 g soli (na špičku nože), 1 g pepře (na špičku nože), 340 g žitného chleba (8 tenkých plátků)

Postup:Avokádo oloupeme, rozmačkáme a smícháme s lučinou, citronovou šťávou, solí a pepřem. Namažeme na chléb.