Video placeholde

Čokoláda jako lék: Kterých 5 oblastí vašeho života dokáže skutečně zlepšit?

Je hříchem, potěšením, antidepresivem, touhou, štěstím… Jaký vztah určuje vás a čokoládu? Není nad to poválet v ústech svou oblíbenou příchuť. Když si dopřáváme tento požitek s mírou, může nám čokoláda jen prospět a dokonce i řadu oblastí vylepšit.

Málokdo odmítne nabízenou čokoládu. Když už, tak je to nejspíše kvůli příchuti, kterou nepreferuje. Většina však po čokoládě sáhne. Čokoládový dárek se málokdy setká s nevolí a také dlouho nevydrží. Dle studie společnosti KPMG sní Čech za rok 6 kilo čokolády. 30 % Čechů ji konzumuje alespoň jednou týdně. Ten zbytek i několikrát. Zkuste si udělat malou domácí statistiku. Kolik čokolády jste za tento týden snědli? Pokud to nebylo každý den a nepadla denně tabulka čokolády, spíše vám bude prospívat. Minimálně v těchto oblastech.

TIP NA VIDEO: Připravte si skvělé čokoládové sušenky

Video placeholde

O sto procent lepší nálada

Potvrzeno na vlastní kůži každého z nás. Děje se tak proto, že složky obsažené v čokoládě aktivují tvorbu pozitivních hormonů – endorfinů a serotinu. Čokoláda, dle výzkumů studie z roku 2009 zveřejněné v Journal of Nutrition, má proto antidepresivní účinky, působí na centrální nervový systém, posiluje mozek, povzbuzuje organismus, zlepšuje náladu, někdy zmírňuje migrénu a působí jako afrodiziakum. Nic kvůli čemu bychom měli být smutní. Cítíme se po ní více bdělí a plní života. To je při konzumaci kvalitní hořké čokolády, která obsahuje antioxidanty, zejména flavonoidy a polyfenoly. Bylo prokázáno, že kakao má dokonce tak vysoký obsah polyfenolů a flavonoidů, že převyšuje jejich obsah ve víně a čaji. Čím vyšší podíl kakaa čokoláda má, tím vyšší bude obsah antioxidantů. Je využívána při léčbě deprese a při podpoře soustředění.

Pokračování 2 / 5

Detox organismu a hydratovaná kůže

Už jste byli na čokoládové masáži? Možná se ptáte, proč byste na ni měli chodit. Od zaseknutého krku a bolesti zad vám přeci nepomůže. Může, neboť si při ní odpočinete, ale spíš vám zapůsobí na kůži. Kakao, které čokoláda obsahuje, zabraňuje volným radikálům ve vstupu do organismu, působí proti celulitidě a vráskám, pokožku tonizuje hydratuje a zvláčňuje. Některé studie dokonce uvádějí, že může zabraňovat vzniku rakoviny kůže. Při čokoládové masáži se aktivuje i látková výměna v těle, probíhá detoxikace organismu a z těla se odvádí voda, která může způsobovat i různé otoky. Mikročástečky kakaa se také postarají o dokonalý jemný peeling. Při čokoládovém zábalu, který vám v salonech udělají, se uvolní všechny její složky a začnou pracovat na vašem těle. Bohužel však i pro někoho může být tento božský zážitek nevhodný. Odborníci nedoporučují čokoládovou masáž, pokud máte alergii na čokoládu, při různých zánětech nebo kožních infekcích, v průběhu těhotenství, během infekčních nemocí, při vysokém krevním tlaku, při nemocech kostí.

Pokračování 3 / 5

Sportovní výkony a svaly

Kakaové boby, ze kterých je kvalitní čokoláda vyráběna, jsou superpotravina, protože obsahují velké množství flavonoidů. Flavonoidy jsou silné antioxidanty, které tělo zbavují škodlivin a také regenerují a zpevňují cévy. Samozřejmostí je nízký obsah cukru. „Kvalitní čokoláda se pozná podle vůně, chuti, vzhledu – je lesklá a při odlomení hezky křupne. Samozřejmě to obnáší jistou zkušenost, abyste dokázali porovnat a rozeznat kvalitní pochoutku od nekvalitní,“ říká Michaela Dohnálková stojící za značkou Míšina čokoláda, jejíž čokoláda Tanzanie 100% obsahuje jen kakaové boby jen 15 procent cukru. Skvělou vlastností kakaa je, že obsahuje epikatechin, který podporuje budování aktivní hmoty, takže všichni, kdo pracují na vyrýsovaných svalech si čokoládu v přiměřeném množství mohou dopřávat. Hořká čokoláda také dokáže zklidnit bolavý žaludek a také zatočit s průjmovými onemocněními a rychle dodat energii.

Pokračování 4 / 5

Pomoc při hubnutí

Tady jednoznačně závisí na kvalitě čokolády. Než se zakousnete, je dobré si zjistit, jaké ingredience obsahuje. „Čím méně ingrediencí, tím lépe. Moje tmavé čokolády obsahují kakaové boby, třtinový cukr a někdy ještě pro zjemnění kakaové máslo. Nic víc. Ingredience jsou na obalu vždy seřazeny podle množství obsaženého v čokoládě. Pozor, u spousty čokolád je na prvním místě cukr. Pokud je na prvním místě cukr, tak já říkám, že kupujete cukrovinku, nikoli kvalitní čokoládu,“ popisuje Míša Dohnálková, zakladatelka značky Míšina čokoláda, která už získala řadu světových ocenění. Pamatujte, cukr kila přidává, kakaové boby ne. Snažíte-li se tedy redukovat váhu, nemusíte se právě kvalitní čokolády zříkat. Možná jste zaslechli, že existuje čokoládová dieta, ale nemyslete si, že je postavena jen na konzumaci čokolády, nikoliv, pracuje s úpravou jídelníčku, pohybem a pravidelným zařazováním několika kousků čokolády za den. Doporučují se dva kousky po snídani, obědě a večeři.

Video placeholde

Pokračování 5 / 5

Nové chuťové spojení

Asi máte nejraději svou oblíbenou čokoládu jen tak samotnou. Ale když ji zkombinujete s dalšími potravinami, často s těmi, se kterými byste ji nečekali, otevřou se vám nové chuťové prožitky. S čím ji vyzkoušet? S chilli či se solí a karamelem už možná nikoho moc nepřekvapí, ale co například čokoládovou omáčku k masu, když grilujete. Základem omáčky je osmahnutá cibulka na másle, česnek, tymián, chilli, červené víno a nalámaná čokoláda. Kostičku čokolády také můžete vhodit ke konci přípravy červeného zelí, když plánujete husu nebo kachnu. Velmi dobře se také kombinuje s alkoholem. Perfektní chuťovku vám vytvoří sklenka koňaku a belgické pralinky. Hodí se i k suchému červenému vínu. No a s blížící se úrodou třešní a višní, také s nimi.