Sýrové koule

Sýrové koule Zdroj: archiv PEPR Consulting

Párování jídla se svařákem
2
Fotogalerie

Co jíst ke svařáku, aby vám ještě víc chutnal?

Trhů s širokou nabídkou skvělých jídel i setkání s přáteli u stánku na svařák se letos musíme vzdát. Můžete ale pozvat své blízké k sobě domů a naservírovat jim svařák a pohoštění, které v klidu strčí do kapsy i tradiční vánoční trhy.

Svařák k předvánočnímu času bezesporu patří, a i když si na něj nemůžeme zajít ven ke stánku, můžeme si ho připravit doma. Možností je koupit si již připravený v lahvi, který stačí přelít do hrnce a ohřát zhruba na 70 °C. Při zahřívání myslete na to, aby svařák hezky pěnil, nikoli bublal. Neměl by se vařit, aby víno neztrácelo svou správnou chuť. Nebo si víno s kořením doma umíchejte sami. Tipy, jak na něj, najdete na portálu Recepty.cz. A když vám bude svařák v hrnci jemně pěnit, připravte si k němu malé či velké pohoštění. Bude vám díky němu chutnat ještě lépe. Co zvolit?

Smažené

„Vánoční svařák se hodí skvěle ke smaženému. Jednou za čas si takové spojení určitě dopřát můžeme. Dejte si smažený řízek nebo nugetky – k obojímu vám udělá svařák radost,“ říká Petr Čerňanský, zakladatel značky Rybízák, která letos uvedla do prodeje svařák v lahvi pod kontroverzním názvem Teplouš. Smažená jídla jsou rychle hotová a nemusíte se omezovat jen na maso. Skvěle bude svařák chutnat i se smaženými žampiony, hermelínem, cibulovými kroužky nebo domácími hranolkami.

Červené maso a zvěřina

Hovězí, jehněčí, zvěřina. K tomuto druhu masa svařák perfektně sedí. Budete-li mít v plánu svařákové posezení, na chvíli opusťte od kuřecího masa a dejte si tatarák.

Langoš

Pokud si chcete z vánočních trhů přenést kompletní atmosféru, připravte si doma kromě svařáku také langoš. Postačí vám na něj kynuté těsto, dostatek sýra, česneku a kečupu. Tento jednoduchý recept na langoše vás nezklame.

Sýrový talíř

„Až si doma budete chtít vychutnat svařák a budete přemýšlet, co k němu zakousnout, určitě je dobrá cesta jednoduchý sýrový talířek,“ doporučuje Petr Čerňanský. Nakupte si proto své oblíbené sýry, mezi nimiž by ke svařáku neměl chybět ementál.“ Kdo má chuť a prostor, může vyzkoušet připravit sýrové kuličky.

Sýrové koule

Sýrové koule
Sýrové koule | Zdroj: archiv PEPR Consulting

Ideálně všechny ingredience v bio kvalitě

250 g čerstvého kozího sýra

250 g smetanového sýra

1 lžíce nasekané čerstvé petrželky

1 lžíce nasekané čerstvé pažitky v bio kvalitě

1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu v bio kvalitě

1 lžíce nastrouhané citronové kůry

sůl a čerstvě mletý černý pepř

vlašské ořechy / bylinky na obalení koulí

nakrájená bageta nebo sýrové krekry na servírování

Postup:

Kozí sýr, smetanový sýr, petrželku, pažitku, tymián a citronovou kůru důkladně promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Dejte asi na půl hodiny vychladit do lednice. Lehce navlhčenýma rukama tvarujte ze směsi koule, které obalte důkladně v nasekaných, lehce opražených vlašských ořeších nebo v nasekaných bylinkách. Dejte ztuhnout na 1 až 2 hodiny. Koule servírujte vcelku, s nakrájenou bagetou nebo sýrovými krekry.