.

. Zdroj: iStock.com

Co je meditační procházka? Víte, jak pomůže vaší psychice a tělu?

Procházky jsou jedním z nejpřirozenějších způsobů, jak se každý den hýbat. Jejich přínos může být ale mnohem větší, zejména pokud u nich dovolíte svým myšlenkám volnost. I když ujdete více kilometrů, přijdete odpočatí a plní energie.

Pěší meditace má původ v buddhismu a je využívána při tréninku všímavosti. Pomáhá člověku cítit se vyrovnaněji a hledat vnitřní rovnováhu. Naučí ho rozvíjet podvědomí o svém okolí, těle i myšlenkách. Meditační procházka se od té běžné liší tím, že chodíte v kruhu, tam a zpět v přímé linii nebo v labyrintu, ale je také možné provádět pěší meditaci na větší vzdálenost.

Nemusíte nikam spěchat, cesta je cíl. Tempo je pomalé a může se lišit v závislosti na konkrétní technice, mezi které patří například kinhin, technika v pohybu, kde se klade důraz na břišní dýchaní při volné chůzi. Nebo theravada, která je zaměřena na cvičení soustředění a ponoření do nitra. Nejznámější je asi vipassana, která bývá označována jako meditace vhledu (nebo všímavosti), neboť poskytuje vhled do přirozenosti všech věcí a zároveň pochopení jejich vnitřních funkcí. Všechny mají však společné to, že se vědomě procházíte v prostoru a pracujete s dechem a mantrou.

Jak na meditační procházku?

Nejprve proveďte 5 až 10minutové meditační sezení, po kterém následuje meditační chůze nebo naopak, kdy necháte účinky klidu z chůze doznít. Všimněte si rozdílů mezi těmito dvěma praktikami a přemýšlejte o tom, kterou preferujete a proč. U obou je důležité zpomalit. „V průběhu meditace byste měli svoji pozornost tedy zaměřit na dýchání, vizualizaci, mantru a pohyb. Když se naše mysl rychle pohybuje, často se také ve spěchu pohybujeme. V sedě se soustřeďte na svůj dech a tělo. Dýchejte pomalu a rovnoměrně. Toto zklidnění si pak přeneste do pěší meditace, kdy při procházce zpomalíte,“ říká psycholog Dr. Timothy Legg, zabývající se duševním zdravím u geriatrických pacientů.

Procházejte se podle toho, kolik máte času. I deset minut postačí. Práci s dechem a schopností se uvolnit vás může naučit lektor jógy, terapeut nebo lektor, který se zabývá mindfulness technikami. Ale zvládnete to i sami. Základem je zpomalení těla i mysli, kdy si při procházce všímáte, co je kolem vás, vnímáte vůně, zvuky, zastavíte se a chvíli pozorujete nějaký přírodní jev, vnímáte pocit chladu na tváři či teplo slunečních paprsků. Roztěkaná mysl i emoce se zklidní. Buddhističtí mniši mají své meditační procházky na denním pořádku a posilují tím nejen své tělo, ale i mysl. Jaké výhody jim procházka přináší a vám může také? Proč se pro ni rozhodnout?

Výhody meditačních procházek

1. Zvyšuje průtok krve

Chodící meditaci často používají lidé, kteří po dlouhou dobu během dne sedí. Chůze jim pomáhá s prouděním krve, zejména do nohou. Pomáhá zmírňovat pocity stagnace a je skvělým způsobem, jak zlepšit krevní oběh a hladinu energie. Každý, kdo má sedavé zaměstnání, by měl procházku zařadit do svého denního programu.

2. Zlepšuje trávení

Chůze po jídle je fantastickým způsobem, jak podpořit trávení, zejména pokud se cítíte přejedení nebo plní. Pohyb pomáhá jídlu pohybovat se v zažívacím traktu a zabraňuje zácpě.

3. Snižuje úzkost

Pokud se snažíte snížit hladinu stresu, můžete využít meditaci nejen v sedě, ale i tu pěší. Ideálně je zkombinovat. Studie prováděné na mladých lidech z roku 2017 ukázala, že chůze byla velmi účinná při snižování příznaků úzkosti právě v kombinaci s meditací v sedě. Ti, kteří jen chodili a nespojili svůj pohyb s meditací v sedě, nevykazovali takové zlepšení. Každá meditace nebo chůze trvala 10 minut.

4. Snižuje hladinu cukru v krvi a zlepšuje její cirkulaci

Studie z roku 2016 dospěla k závěru, že buddhistické meditační cvičení mělo pozitivní vliv na hladinu cukru v krvi a krevní oběh u lidí s diabetem 2. typu. Lidé cvičili všímavost nebo tradiční chůzi po dobu 30 minut, třikrát týdně po dobu 12 týdnů. Skupina, která prováděla meditační chůzi, vykazovala větší zlepšení než skupina, která absolvovala tradiční chůzi.

5. Zmírňuje depresi

Je důležité zůstat aktivní, zejména ve starším věku. Pravidelné cvičení pomáhá zvyšovat úroveň kondice a zlepšuje náladu. Podle studie z roku 2014 měli starší lidé po praktikování meditační procházky třikrát týdně po dobu 12 týdnů méně symptomů deprese. Zlepšili také svůj krevní tlak a funkční kondici, čehož dosáhli právě chůzí.

6. Zlepšuje životní pohodu

Pokud je to možné, vydejte se na procházku do přírody, jako je park, zahrada nebo místo se stromy. Toto prostředí a procházka v něm zlepšují celkové pocity pohody a pomáhají cítit se vyrovnanější. Lesní koupání je v Japonsku oblíbené, neboť přináší relax a podporuje mozkovou aktivitu. Podle studie z roku 2018 lidé, kteří chodili po dobu 15 minut v bambusovém lese, vykazovali zlepšení nálady, úrovně úzkosti a krevního tlaku.

7. Zlepšuje kvalitu spánku

K tomu, abyste pocítili výhody chůze, není nutný intenzivní trénink. Výzkum z roku 2019 ukázal, že už pravidelné mírné cvičení má pozitivní vliv na kvalitu spánku. Chůze pomáhá zlepšit flexibilitu a snížit svalové napětí, takže se cítíte fyzicky lépe. Navíc se u vás budou s velkou pravděpodobností snižovat pocity stresu a úzkosti, zejména pokud chodíte ráno. Všechny tyto výhody přináší klidnou a čistou mysl, takže umožňují spát hluboce.

8. Je to příjemné cvičení

Všichni nejsme sportovní typy, ale chůzi mnoho lidí jako sport nevnímá, a tak je pro ně přijatelná. Možná kolem vás prosviští v parku běžec, vy však si užívejte svou meditační procházku, která vaše zdraví a kondici také podporuje.

9. Podněcuje kreativitu

Procvičování všímavosti při chůzi vám může přinést jasnější pohled a zaměření se na nové myšlenkové vzorce, což stimuluje kreativitu. Výzkum z roku 2015 poukazuje na souvislost mezi všímavostí a kreativitou. Praktikování všímavosti zvyšuje vaše dovednosti při řešení problémů nebo kultivaci nových myšlenek.

10. Zvyšuje rovnováhu těla

Studie z roku 2019 prováděná na starších ženách ukázala, že meditace v chůzi podporuje lepší rovnováhu, vnímání nohou, kotníků a jejich společnou koordinaci. Eliminují se tak pády či úrazy způsobené špatnou rovnováhou a neposílenými svaly na nohou.