Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: iStock.com

Co dělá stres s naší pletí a jak se tomu bránit?

To, že stres ničí naše zdraví, víme všichni. Stres ale také výrazně ovlivňuje stav naší pokožky, a to pochopitelně směrem, který si zrovna moc nepřejeme. Nejde jen o to, že prohlubuje vrásky, protože pleť nemá dostatečnou výživu, ztrácí pružnost a předčasně stárne. Stres zhoršuje i některá onemocnění kůže. Která to jsou?

Akné

Pupínky v obličeji nejsou jen problémy dospívajících. Stresový hormon kortizol se podílí na ucpávání pórů, které se mohou poté zanítit. Aknózní pleti také rozhodně neprospívá, pokud jíte sladké a mastné potraviny. A řekněme si narovinu – kdo z nás občas nepronese větu: „Musím si dát čokoládu, protože jsem ve stresu!“

Růžovka neboli rosacea

Toto onemocnění se projevuje zarudnutím v obličeji. Je normální, že člověk je při sportu, ve vedru nebo při hádce občas rudý jako rajče, při rosacee však začervenání (takzvaný erytém) neustupuje. Přidávají se rozšířené žilky na obličeji a pupínky, které se mohou zanítit. Pokud se růžovka neléčí, mohou se na obličeji objevit místa s hrubou kůží, která přechází do květákovitých útvarů. Každopádně každé rozhození našich běžných emocí může projevy nemoci podstatně zhoršit. Je jasné, že i nemocní s růžovkou se musí občas pořádně emocionálně vyřádit doruda, kvůli permanentnímu stresu ovšem červeň z jejich tváří nemusí tak lehce mizet.

Lupénka

S lupénkou je to takový začarovaný kruh. Samotné onemocnění je nepříjemné a jeho viditelné kožní projevy u mnoha lidí vyvolávají co? Stres. A ten projevy onemocnění zhoršuje. V České republice podle průzkumu společností Novartis a GFK až 91 procent zažilo v souvislosti se svou nemocí diskriminaci nebo ponižování. Třeba i prostým faktem, že je nechtěli ostříhat u kadeřníka.

Ekzém

Ekzém je neinfekční povrchový zánět kůže, který není nakažlivý. Patří mezi nejrozšířenější kožní onemocnění. Onemocnění doprovází často svědění, které nutí pacienta postižená místa škrabat. Celostní lékaři ekzém považují za signál těla, že s námi něco není v pořádku. A tím něčím bývá často nějaký potlačovaný emocionální problém nebo stres.

Jak se bránit?

Pokud se v některých výše uvedených případech poznáváte, není rozhodně důvod k panice. Dobrá zpráva je, že se stresem se dá vždycky něco dělat. Začít můžete třeba tím, že se budete soustředit na dostatek kvalitního spánku. Můžete přidat i jednoduchou meditaci a také každodenní drobné radosti, které vám lépe pomohou zvládat nepřítele, se kterým bojuje každý z nás. Někdy úspěšněji, jindy méně. Ale vždy stojí za to se o to alespoň pokoušet.

Inspiraci můžete najít i v našem videu:

Video placeholde