...

... Zdroj: iStock.com

Chřipka kulminuje, má smysl se ještě nechat očkovat?

Možná si myslíte, že už je na očkování proti chřipce pozdě, ale není to úplně pravda. Díky naočkování bude vaše tělo efektivněji produkovat protilátky bojující proti chřipce. Vakcína pomáhá k tomu, že chřipkové viry do organismu neproniknou a naše tělo se před nimi díky očkování ubrání.

Očkování během epidemie?

Vyplatí se ale očkování ještě nyní, na začátku února? Oslovený lékař Rastislav Maďar, který působí jako odborný garant center očkování a cestovní medicíny v brněnské klinice Avenier, říká, že jednoznačná odpověď na danou otázku v tomto období není. „Je to totiž časově na hraně. Sice v těchto týdnech může vrcholit chřipková epidemie, pořád však platí, že většina populace ČR se s virem chřipky zatím nepotkala ale v následujících týdnech se tak může stát. Ochranná hladina protilátek nastupuje za dva až tři týdny po očkování. Dá se však předpokládat, že kdyby došlo k nákaze dříve, např. za 7–10 dnů po vakcinaci, poloviční hladina protilátek pomůže nemoc aspoň zmírnit a sníží infekčnost pacienta,“ podotýká lékař.

A pokračuje: „Rovněž nelze vyloučit, že po ústupu aktuální chřipkové vlny přijde ještě druhý vrchol v následujících týdnech. Cestovatele, kteří budou trávit hodiny na letištích, v letadlech, ve vlacích nebo v jiných uzavřených prostorách s nahromaděním osob, bych určitě bez váhání očkoval. Ostatní klidně taky, ale po uvedeném poučení, aby si nemysleli, že za jejich nemoc může vakcína.“

Pro koho je očkování vhodné?

Očkování proti chřipce povinné není, ale některé skupiny obyvatel by rozhodně neměly otálet – očkované by tak měly být zejména děti do pěti let, ale i senioři a lidé se sníženou imunitou, což platí i pro pacienty, kteří bojují s rakovinou a podstupují chemoterapii. Naopak očkování není vhodně pro těhotné ženy v prvním trimestru ani pro pacienty, kteří jsou alergičtí na vaječné bílkoviny. Nedoporučuje se pak ani pro děti do půl roku. Pamatujte na to, že vakcína je účinná po dobu jednoho roku.

Očkování je podle odborníků skutečně velmi důležité a v mnoha případech dokáže zabránit i řadě těžkých virových onemocnění. Účinnost vakcíny se ale rok od roku mění. Vylepšují se totiž složky vakcíny podle dominantního tipu chřipky. Faktem ale zůstává, že každá vakcína proti chřipce je nějakým způsobem účinná. Odborníci se jen snaží „namíchat vždy takovou“, která bude v dané sezóně nejúčinnější.

Jak se přenáší chřipka?

Chřipka se přenáší takzvanými kapénkami vzduchem. V době epidemie je důležité mýt si často ruce mýdlem a teplou vodou a nezdržovat se na místech s velkým množstvím lidí. Nakazit se můžete i od člověka, který vypadá na první pohled zdravý, protože ještě netrpí horečkami. Do těla se nám ale tento virus může dostat i od pacienta, který si již chřipku prodělal a u kterého se už horečka dva dny neobjevila.

Podle lékařů pak onemocnění obecně začíná velmi rychlým vzestupem teplot až k hodnotě 39 °C. Přitom pacient obvykle pociťuje zimnici a třesavku a od druhého dne se také může objevit suchý kašel a pálení žáhy. Kolem 4. až 5. dne pak horečka ustoupí a naopak se objevuje pocit ucpaného nosu. Následně se stav pacienta postupně zlepšuje. Kašel nás ale dále může trápit ještě další dva týdny a unavení můžete být klidně ještě 14 dní, ale i měsíc.

Celý článek najdete na Mojezdravi.cz.

Plánujete svatbu? Všechno, co potřebujete, najdete v našem speciálu Dokonalá svatba. Tipy na nejkrásnější místa na obřad, přehledný harmonogram, kdy a co zařídit, nejnovější trendy přímo z přehlídek, tipy na šaty, účesy, nejkrásnější květiny nebo dorty, zkrátka vše, co potřebujete pro plánování Dokonalé svatby!