...

... Zdroj: iStock.com

Chia semínka: Jaké mají opravdu účinky na zdraví a znáte nejlepší recepty?

Chia semínka dostala v posledních letech nálepku superpotraviny. Když se člověk podívá na jejich účinky, může snadno nabýt pocitu, že by mu mohla jednoduše vyřešit mnohé zdravotní a psychické problémy. S dávkováním bychom ale měli být opatrní, ve větší míře mohou způsobit alergickou reakci.

Chia semínka patří mezi superpotraviny, obsahují velké množství vitamínů, minerálů, vápník, antioxidanty a omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Semínka jsou plodinou šalvěje hispánské. Jejich energetických účinků si byli vědomi již v Aztécké říši. Dnes se tato zázračná semínka nevyužívají jen díky svým energetickým schopnostem, ale i díky hubnoucím, blahodárným a preventivním účinkům.

Účinky chia semínek

Chia semínka mají pozitivní vliv na stabilizaci hladiny krevního cukru, což ocení nejen diabetici. Pomáhají tělu šetrněji hospodařit s energií během dne a snižují pocit hladu a to zase ocení každý, kdo sihlídá váhu. Obsahují navíc velké množství vlákniny, což přispívá nejen k pocitu nasycení, ale také pozitivně ovlivňuje činnost střev.

Díky vysokému obsahu zdravých tuků omega-3 mastných kyselin mají chia semínka pozitivní vliv na srdce, cévy a nervy. Povzbuzují a udržují v chodu mozek a tělo, což se projeví zlepšením mozkových funkcí (soustředění, paměť) a zlepšením imunity.

Dokáží na sebe vázat vodu, a v těle tak po pozření vytvoří jemný, lehce stravitelný gel. Díky tomu ochraňují organismus před dehydratací například při sportovních výkonech. Lepší hospodaření s tekutinami ale působí blahodárně i na naši pokožku. Té mimo jiné prospívají i vitamíny a minerály, kterých chia semínka obsahují také velké množství. Například antioxidanty (vitamíny A, C, E) zabraňují rychlému stárnutí pleti. Minerály posilují buněčné stěny a prospívají kvalitě kostí a vlasů.

Stavbu kostí podporuje také vápník, jehož chia semínka obsahují pětkrát více než mléko.

Díky obsahu vitamínu B12 zajišťují chia správný vývoj nervové soustavy plodu v prvních měsících těhotenství.

Sportovci je využívají nejen preventivně pro lepší hospodaření s tekutinami v těle během zátěže, jsou také dobrý zdroj bílkovin pro růst svalové hmoty. Působí příznivě při bolestech a zánětech svalů a kloubů. Jako bohatý zdroj bílkovin jsou oblíbená i mezi vegetariány a vegany.

Jsou vhodná i při bezlepkové dietě, jelikož neobsahují lepek.

Chia semínka snižují krevní tlak. Preventivně chia semínka působí proti vzniku cévní mozkové příhody, Alzheimerovy choroby, lupénky, osteoporózy a rakoviny.

Chia semínka a hubnutí

Chia semínka jsou vhodnou volbou, pokud plánujete zhubnout. Pomáhají udržet svalovou hmotu díky tomu, že obsahují bílkoviny. Dále zpomalují proces trávicích enzymů, a snižují tak chutě na sladké. Pokud přidáte chia semínka do jídla, nabude tím na objemu a zasytí vás na delší dobu. Jsou například ideální součástí zdravé snídaně. Při hubnutí pomocí chia semínek se tedy často využívá gel z chia semínek. Smíchejte díl chia semínek a 10 dílů vody, vzniklý gel můžete uchovávat v lednici až 10 dní.

Kde koupit

Chia semínka seženete ve zdravé výživě, specializovaných internetových obchodech nebo v biopotravinách. Cena se pohybuje od 95 Kč za 1 kg chia semínek. Chia už prodávají i supermarkety nebo běžné obchody s potravinami.

Recepty z chia semínek

Jednoduchý chia puding

Do mísy dejte 3 lžíce chia semínek, hrnek mléka, lžičku sladidla a vanilkový extrakt, vše smíchejte a dejte na noc do lednice. Ráno směs promíchejte a dozdobte ovocem.

Vyzkoušejte i chia tvaroh podle Karolíny Four.

Energetická šťáva z chia semínek

250 ml vody smíchejte se šťávou z citronu, cukrem a 2 lžičkami chia semínek. Po 20 minutách odstátí můžete nápoj vypít.

Chia s mandlovým mlékem

3 lžičky chia semínek namočte v mandlovém mléce. Přidejte lžíci kustovnice čínské a vše nechte namočené alespoň 10 minut. Přidat můžete i sladidlo a kousky ovoce.

Zkuste i jahodovou marmeládu s mátou a chia semínky podle tohoto receptu!

Ovesná kaše s chia semínky

Do sklenice nasypte 4 lžíce ovesných vloček, lžičku chia semínek, 4 lžíce smetanového nebo řeckého jogurtu a 100 ml mléka. Sklenici protřeste a ráno dochuťte ovocem. Ovesná kaše vám vydrží až 3 dny v lednici.

Chia palačinky

Do mísy dejte 400 g mouky, 3 vejce, 50 g másla, 250 ml mléka, 40 g medu a sůl, vše promíchejte. Rozpalte olej na pánvi, přihoďte hrst chia semínek a zalijte těstem. Opečenou palačinku potřete medem, můžete na ni přidat ovoce a posypat ji ořechy.

Chia sušenky

Připravte si 2 hrnky mandlí, vlašských a lískových oříšků, které následně najemno nasekejte, přidejte k nim 3 lžíce medu, lžičku vanilkového extraktu, vejce, půl lžičky jedlé sody, lžičku skořice, půl lžičky drceného kardamomu, sůl a vše rozmixujte. Dále přidejte lžíci chia semínek, přidat můžete i čokoládu rozsekanou na kostičky, menší kousky sušeného ovoce nebo půl hrnku vloček. Ze směsi tvořte sušenky, které pokládejte na plech, budou se péct asi 8 minut v horkovzdušné troubě při teplotě 180 °C.

Další recepty s chia semínky najdete zde.

Dávkování chia semínek

Chia semínka lze konzumovat samostatně, namočená ve vodě či mléce, lze je přidávat do jogurtu, zahustit s nimi polévku, udělat z nich kaši nebo koktejl, přidat je do těsta nebo si s nimi posypat salát. Často se konzumují jako snídaně nebo lehčí večeře. Maximální doporučené množství semínek na den je 15 g.

Vedlejší účinky

Pozor – u chia semínek neplatí, že čím více jich sníte, tím lépe. I na chia semínka může být člověk například alergický, obzvláště ti lidé, kteří jsou alergičtí na hořčici. Při alergii se vám může objevit vyrážka, svědění kůže, rýma, pálení očí, kýchání, zhoršené dýchání a ospalost. Kromě alergie se u některých jedinců může objevit pocit plnosti nebo nadýmání.

Pokud užíváte léky na cukrovku, krevní tlak, srdce nebo léky na ředění krve, poraďte se o konzumaci chia semínek s lékařem.

TIP NA VIDEO: A co je česká superpotravina? Český mák!