...

... Zdroj: iStock.com

Chcete zlepšit paměť a soustředění? Tyhle potraviny to dokážou!

Každý orgán v těle potřebuje určité látky, aby správně fungoval. Ani mozek není výjimkou. Pokud mu je dopřejete, bude vám fungovat nejen paměť, ale i soustředění nebo učení. Pokud ne, budete pomalí, nervózní a bez nálady. Které potraviny jsou pro mozek klíčové??

Omega-3 mastné kyseliny

Možná byste to neřekli, ale mozek je z 60 % tvořen tukem, a je tedy nejtučnější orgán v našem těle. Základem je tedy dodat mu ty správné stavební kameny: tuky. V některých z vás se možná rozsvítí červená kontrolka – tuky jsou přeci škodlivé! Jenže je to právě opačně – kvalitní tuky jsou jednou z nejdůležitějších složek potravy. Kromě mozku jsou důležité pro srdce a cévy, imunitní systém i pohlavní orgány.

Nejdůležitější tuky pro náš mozek jsou omega-3 mastné kyseliny. Jejich nedostatek může ovlivnit normální vývoj mozku, podle některých studií se podílí na předčasném stárnutí mozku a poklesu jeho funkcí, jako jsou právě paměť, učení, myšlení, řečové funkce a podobně.

Hořčík

Hořčík je důležitý hlavně pro svaly a nervy. Uvolňuje krevní cévy, čímž redukuje křeče, napětí, má zklidňující účinky a pomáhá při migréně. Pomáhá snižovat úzkost a hladinu stresových hormonů. Působí protizánětlivě a zlepšuje paměť a myšlení. Nejvíc chrání mozek před působením neurotoxinů.

Kde ho najdete: Výborným zdrojem jsou mandle, špenát, kešú, avokádo, černé fazole.

Zinek

Zinek je důležitý pro přenos informací v mozku. Dokáže podpořit fungování takzvané krátkodobé paměti, významně ovlivňuje také prostorovou orientaci. Nízké hladiny zinku mohou způsobit problémy s koncentrací.

Vitamín B1

Všechny vitamíny skupiny B jsou pro činnost mozku a nervové soustavy klíčové. Vitamín B1 je často nazýván „duševním vitamínem“, protože se výrazně podílí na udržení dušení rovnováhy – napomáhá optimismu a lepšímu zvládání stresu, netrpělivosti nebo zmatenosti. Je skvělý pro posílení paměti, hlavně té krátkodobé.

Tělo si vitamín B1 samo nedokáže vytvořit a ani dlouhodobě skladovat. Zdravý organismus, který není vystaven stresu nebo fyzické zátěži, si dokáže vyrobit zásoby vitamínu B1 maximálně na týden až deset dní. Proto je důležité tento vitamín neustále doplňovat.

Kde ho najdete: Mořské řasy, slunečnicová semínka, makadamové ořechy, čočka, černé fazole.

Vitamín B6

Vitamín B6 neboli pyridoxin se účastní řady metabolických pochodů v mozku, čímž napomáhá tvorbě neurotransmitterů, jako jsou například dopamin nebo serotonin. Je tak důležitý pro vaši dobrou náladu a pocity radosti a štěstí, ale hraje výraznou roli i v boji proti duševní únavě, dále pomáhá mozku zůstat soustředěný a ostražitý.

Kde ho najdete: V hovězím mase, játrech, vejcích, pistáciích, tuňáku, krůtích prsou, v avokádu.

Dalšími důležitými jsou například vitamín B9, který najdete ve špenátu, nebo B12, který najdete například v sardinkách.

Vitamín C

Vitamín C je silný antioxidant a pomáhá chránit buňky před předčasným stárnutím. Jeho nedostatek má vliv na zhoršení kognitivních funkcí, což jsou právě paměť, učení, myšlení a jeho kvalita a rychlost, řečové schopnosti, schopnost reagovat na podněty z okolí, a také na rozvoj demence.

Kde ho najdete: Brokolice, citrusové plody, paprika, meloun, špenát.

Vitamín E

Také vitamín E je silný antioxidant, který zabraňuje předčasnému stárnutí. Pomáhá udržet mozek výkonný.

Vitamín D

Nedávné studie potvrdily, že nedostatek vitamínu D u starších osob může zdvojnásobit riziko rozvoje různých forem demence včetně Alzheimerovy choroby. Jak přesně nedostatek vitamínu D ovlivňuje tato onemocnění, se zatím neví. Nedostatek vitamínu D bývá dále spojován s rozvojem některých psychiatrických onemocnění, jako jsou bipolární porucha nebo schizofrenie.

Nejlepším zdrojem vitamínu D je sluneční záření, ale kolik ho každý člověk potřebuje, je individuální. Obecně se dá říci, že stačí asi 10–15 minut 3x týdně a sluníčko by mělo svítit alespoň na čtvrtinu těla. Což je například obličej, paže a dekolt. Ovšem bez použití krémů s UV ochranou. Pochopitelně ale záleží na fototypu člověka, jeho věku nebo kde se nachází.

Kde ho najdete: Rybí tuk.