...

... Zdroj: iStock.com

Chcete zhubnout nebo se posunout v kariéře? Odměňujte se správně!

Umíte se odměnit za vynaloženou námahu, dokončený projekt nebo složenou zkoušku? Tady je pár tipů, jak se odměnit tak, abyste se zároveň motivovali do budoucna.

Nesabotujte své úsilí

Pokud se chcete odměnit například za úspěch v tréninku nebo dodržování zdravého životního stylu, neodměňujte se tím, co si normálně odpíráte. To znamená, že pokud se například vyhýbáte cukru, odměnou by určitě neměla být zmrzlina nebo čokoláda. Naopak, vaše odměna má být v souladu s cíli, kterých se snažíte dosáhnout. Co třeba nový běžecký outfit nebo podložka na jógu?

Darujte si zážitek

Odměňte se něčím, co je pro vás výjimečné, ale většinou to kupujete spíš někomu jinému. Co třeba kytice květin? Anebo lístky do divadla? Případně hodinka na masáži nebo v kosmetickém salonu? Oslavit například složení zkoušky láhví vína je samozřejmě snadné, ale už jste to jistě zažili mnohokrát a taková oslava se ve vaší paměti rychle rozplyne mezi desítkami podobných.

Odměňte se zápisem do deníku

Zaveďte si vlastní záznamník úspěchů. Na konci každého dne si zapište tři věci, které se vám dnes povedly, ať už půjde o větší úspěchy, nebo drobnosti. Nezapomeňte, že za úspěch se považují nejen viditelné a měřitelné pokroky, jako jsou shozené kilogramy, odevzdané projekty nebo složené zkoušky, ale také vynaložené úsilí a překročené vnitřní bariéry.

Chcete-li opravdu dosáhnout něčeho nového, v něčem se změnit, někam se posunout, musíte občas riskovat. Vystupovat ze své komfortní zóny. A to samozřejmě obnáší také neúspěchy. Neodměňujte se tedy pouze za to, co se daří. Odměňte se i za vynaloženou snahu nebo ztroskotaný pokus. Odměňujte se za odvahu.

Udržujte motivaci

Tradiční způsob odměňování vás samozřejmě vystavuje pokušení, že budete švindlovat. Pokud se například rozhodnete, že svou oblíbenou audioknihu budete poslouchat vždycky jenom během cvičení, nutně se dostaví svůdná myšlenka, že ji můžete poslouchat i jindy (jenom chvilku, jenom jednu kapitolu!) a necvičit u toho. Zkuste se tedy pro změnu odměňovat něčím, co nemá navenek vůbec žádnou hodnotu. Například hvězdičkou nalepenou do diáře.

Odměňte se dobročinností

Zkuste se za splnění cíle odměnit tím, že pošlete peníze na charitu, místo abyste je utratili sami za sebe. Zní to až příliš sebemrskačsky? Omyl! Psychologické výzkumy ukazují, že věnujeme-li menší částku na dobročinné účely, přinese nám to větší pocit štěstí a spokojenosti, než kdybychom tu samou částku utratili sami za sebe.

Další skvělé články najdete v listopadovém vydání časopisu Moje psychologie. Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

.
. | Zdroj: Archiv Mojí psychologie