Tahle jídla milovali naši předci a chutnají skvěle i po 100 letech. Česká a slovenská kuchyně má kořeny v té rakousko-uherské, staví na prastaré tradici, pevných základech a fortelných chutích. Je prostá a vydatná. Knedlíky, šišky, halušky… Čas od času se jich dokážeme přejíst, protože jsou prostě dokonalé. Jsou naše!
POSVÍCENSKÉ KOLÁČE
asi 6 ks
Příprava: 50 minut + 1 hodina kynutí + 30 minut pečení
Suroviny: 200 ml vlažného mléka, 125 g krupicového cukru + 2 lžíce na kvásek, 1/2 kostky droždí, 500 g polohrubé mouky, špetka soli, strouhaná kůra z 1 citronu, špetka mletého muškátového květu, 2 žloutky, 125 g rozpuštěného másla, 60 ml smetany ke šlehání, 4 lžíce tuzemáku a 1 vejce na potření
Tvarohová náplň: 750 g měkkého tvarohu, 120 g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 60 g změklého másla, 60 ml smetany ke šlehání, 1 vejce a 1 lžička rumu
Maková náplň: 150 g mletého máku, 2 lžíce krupicového cukru, 1 lžíce polohrubé mouky, 150 ml vroucí vody, 2 lžíce másla, 1 vejce a špetka mleté skořice nebo hřebíčku
Zdobení: 200 g povidel, 100 g sekaných loupaných mandlí
Postup:
1. Ve vlažném mléce rozmíchejte 2 lžíce cukru a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut.
2. Na tvarohovou náplň prošlehejte tvaroh, oba cukry, máslo, smetanu, vejce a rum.
3. Na makovou náplň smíchejte v rendlíku mák, cukr a mouku, přelijte je vroucí vodou a povařte asi 3 minuty. Stále míchejte. Nyní přidejte máslo, vejce a koření. Prošlehejte a nechte vychladnout.
4. Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte 125 g krupicového cukru, citronovou kůru, muškátový květ a žloutky, vlijte máslo, smetanu, tuzemák i kvásek a důkladně vypracujte jemné těsto. Zakryjte utěrkou a nechte kynout přibližně 30 minut.
5. Poté těsto rozdělte na bochánky o váze zhruba 200 g a nechte je kynout dalších 20 minut. Pak je na pečicím papíře rozválejte na pláty silné 0,5 cm a nechte opět 10 minut kynout. Prsty vytvarujte okraje a potřete je rozšlehaným vejcem.
6. Troubu předehřejte na 180 °C. Pomocí zdobicího sáčku se špičkou naplňte koláče tvarohem, mákem i povidly. Ozdobte mandlemi a pečte 30 minut dozlatova.
SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ S KARLOVARSKÝM KNEDLÍKEM
4 porce
Příprava: 1,5 hodiny + 2 hodiny pečení
Suroviny: 100 g špeku, 800 g hovězího zadního (kýta), sůl a pepř, 2 petržele, 2 mrkve, 1/2 středního celeru, 2 cibule, 100 g másla, 500 ml hovězího vývaru (nebo vody), 2 lžíce krupicového cukru, 1 lžíce octa, 1 lžíce dijonské hořčice, 200 ml vývaru nebo vody na podlití, 5 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, 200 ml smetany ke šlehání a 1/2 citronu
Knedlík: 6 rohlíků, 200 ml mléka, 2 vejce, špetka muškátového květu, špetka soli, 2 lžíce nadrobno nasekané petrželky, 100 g hrubé mouky
Postup:
1. Špek nakrájejte na špalíčky 1 x 1 cm, dlouhé zhruba 10 cm. Aby snáz pronikly do masa, můžete je předem dát na hodinu do mrazáku. Z masa odřežte povrchové blány a tuk. Pomocí dlouhého tenkého nože protáhněte špek masem. Pozor, maso špikujte po vlákně.
2. Troubu předehřejte na 180 °C. Připravené maso svažte kuchyňským provázkem do úhledného válečku. Osolte ho a opepřete. Petržel, mrkev, celer i cibuli očistěte a nakrájejte na větší kostky.
3. V kastrolu rozpusťte máslo a maso ze všech stran zprudka opečte dozlatova. Přendejte je do malého pekáče a do výpeku vložte všechnu kořenovou zeleninu s cibulí. Občas promíchejte a restujte asi 5 minut. Nyní přidejte cukr a po 1 minutě vlijte do kastrolu asi 100 ml vody a odvařte všechny přípečky. Zalijte octem a nechte přejít varem, nakonec vmíchejte hořčici a podlijte vývarem nebo vodou. Přiveďte tekutinu k varu a přelijte do pekáče k masu. Přidejte koření, přikryjte alobalem nebo poklicí a vložte do trouby. Pečte minimálně 2 hodiny, dokud maso nezměkne, vždy po půlhodině je otáčejte.
4. Upečené maso vyjměte z omáčky a nechte ho na talíři odpočívat. Z výpeku vyberte koření, vše i se zeleninou rozmixujte dohladka. Vlijte smetanu a nechte přejít varem. Hotovou omáčku ochuťte solí a citronovou šťávou.
5. Mezitím uvařte knedlíky. Pečivo nakrájejte na kostky a nasucho orestujte na pánvi. Pak ho v míse přelijte mlékem s rozšlehanými žloutky. Přidejte špetku soli, muškátový květ a petrželku. Z bílků ušlehejte sníh. K vejcím vmíchejte mouku a nakonec velmi zlehka sníh. Na pracovní ploše rozprostřete navlhčené čisté plátno, potřete je rozpuštěným máslem, vytvarujte na něm z poloviny těsta asi 20 cm dlouhý knedlík, zaviňte a zavažte konce. Stejně připravte i druhý knedlík. Knedlíky vařte v dostatečném množství vroucí vody 20 minut, v polovině je otočte. Hotové knedlíky rozbalte a nakrájejte na plátky.
6. Maso zbavte provázku, nakrájejte ostrým nožem na plátky a hned podávejte s omáčkou a knedlíky.
Další tradiční recepty například na perkelt s tarhoňou, halušky s brynzou nebo polévku s játrovými knedlíčky najdete v aktuálním listopadovém vydání magazínu F.O.O.D, které si můžete koupit i přes SMS!
Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:
FOOD1811W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ
Příklad: FOOD1811W Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900
Cena každé přijaté SMS je 49 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje Czech News Center, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz.