České buchty s povidlovou náplní.

České buchty s povidlovou náplní. Zdroj: F.O.O.D.

České kynuté buchty jako z pohádky: Nebojte se a vyzkoušejte je!

České buchty jako z pohádky? Bohaté kynuté těsto, voňavá povidla a poprašek z moučkového cukru.

Suroviny: 500 g hladké mouky, 220 ml vlažného mléka, 100 g cukru, 75 g másla, 2 vejce, 7 g instantního droždí, máslo na potření (75 g), cukr moučka na posypání a špetka soli

Na náplň: 300 g švestkových povidel a tuzemský rum

Postup:

1. Mouku, cukr a špetku soli promícháme v míse robota. Ve středu uděláme důlek, přidáme kvasnice s trochou mléka a rozmícháme na kašičku. Zakryjeme a necháme vzejít kvásek (15 až 20 minut). Ten mezitím pěkně zvětší objem.

2. Přidáme zbylé mléko, rozpuštěné máslo a vejce. Použijeme hnětací hák a hněteme asi 7 minut, dokud není těsto pěkně hladké a soudržné. Těsto dáme do mísy, zakryjeme a necháme kynout asi 90 minut, dokud neznásobí objem. K povidlům přidáme trochu rumu a rozmícháme.

3. Vykynuté těsto dáme na pracovní desku a rozválíme na obdélníkový plát silný asi 1 cm. Rádýlkem nebo nožem vykrojíme 20 čtverců a do středu každého přidáme trochu povidel. Rohy čtverce vytáhneme a spojíme ve středu. Prsty utěsníme veškeré sváry a dlaní vytvarujeme do tvaru buchty.

4. Vytvarované buchty skládáme vedle sebe do máslem vymazaného pekáče. Každou buchtu ještě po stranách potřeme máslem. Zakryjeme fólií a necháme kynout asi 15 až 20 minut. Troubu rozehřejeme na 180 °C.

5. Připravené buchty dáme péct do rozehřáté trouby. Pečeme asi 30 minut. Ke konci buchty zkontrolujeme a případně prodloužíme dobu pečení (záleží na tvaru, velikosti a materiálu nádoby na pečení i velikosti vytvarovaných buchet). Ještě teplé buchty zasypte moučkovým cukrem.

Tipy navíc

Extra dochucení těsta

Pro extra voňavé buchty přidejte navíc do těsta citronovou kůru nebo vanilkový cukr.

Vláčné a super-voňavé buchty

Hned po upečení buchty potřete ještě jednou vrstvou rozpuštěného másla, ve kterém jste rozmíchali trochu rumu. Buchty budou krásně vonět!

Vykrajování těsta skleničkou

Alternativní metoda pro dávkování těsta je vykrajování vyváleného těsta skleničkou. Výhodou je, že získáte díly těsta o shodné velikosti. Nevýhodou je, že musíte zpracovat těsto na okrajích.

Správná velikost buchet a dávka těsta

Pro ty nejlepší buchty doporučuji po první várce vždy přepočítat množství těsta tak, aby vám vyšel akurátní počet buchet vzhledem k vaší nádobě na pečení. Buchty můžete péct větší a víc natěsno (vyběhnou nahoru jako na videu). Pokud chcete menší a kulatější buchty, dělejte je menší a nechte mezi nimi mezery. Upravte si podle toho i dávkování náplně – čím více se vám jí podaří do buchty uzavřít, tím lépe. Na tvar buchet má vliv i výška pekáče – v tom s vysokým okrajem půjdou nahoru, protože nemají kam utéct, v pekáčku s nízkým okrajem se naopak mohou rozvalit i do strany.

Jiné druhy mouky

Výborné buchty jsou ze špaldové mouky. Pokud chcete zkusit buchty s celozrnnou moukou, berte jako odrazový můstek náhradu cca 30 % hladké mouky.