Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Česká spořitelna

Česká spořitelna spouští aplikaci George klíč pro všechny klienty

Aplikace George klíč nabízí klientům jednodušší, rychlejší a bezpečnější způsob přihlašování do digitálního bankovnictví a potvrzování plateb. Pro přístup do digitálního bankovnictví i autorizaci veškerých plateb stačí zadat klientem nastavený šestimístný PIN nebo využít biometrické údaje jako jsou otisk prstu či scan obličeje. V průběhu roku 2020 umožní Spořitelna skrze George klíč také autorizaci online plateb při nákupech kartou na internetu.

- George klíč se stává hlavní aplikací pro snadné, rychlé a bezpečné potvrzování plateb na internetu; plně odpovídá požadavkům nové evropské směrnici o platebních službách PSD2; - Součástí George klíče je antivirová ochrana, která klienty chrání proti phishing a malware útokům; - Klienti, kteří nepoužívají aplikaci George klíč, mohou nadále potvrzovat všechny transakce v digitálním bankovnictví pomocí SMS kódu; - Rok od spuštění používá aplikaci George klíč 210 tisíc klientů; Spořitelna spouští kampaň s cílem převést na aplikaci George klíč většinu ze svých 1,5 milionů klientů.

„S aplikací George klíč jsou platební transakce jednodušší, rychlejší a především bezpečnější. Pro potvrzování plateb není potřeba složitě přepisovat SMS kódy a aplikace poskytuje ochranu před phishingovými útoky, kdy se útočníci pomocí falešných emailů nebo webů snaží od klientů vylákat například kód pro potvrzení platby z SMS zprávy,” říká Filip Zeman, ředitel digitálních služeb v České spořitelně a doplňuje: „George klíč také díky antivirového programu chrání samotnou aplikaci před vnějším napadením ze strany útočníka, ať už se jedná o phisingový nebo malwarový útok.”

„Za rok od spuštění aplikaci George klíč využívá již více než třetina ze všech uživatelů našeho mobilního bankovnictví George. Naší ambicí je, aby George klíč v horizontu dvou let využívalo 80 % uživatelů našeho digitálního bankovnictví. Proto od října umožníme klientům aplikace platit až do 12 500 Kč bez složité autorizace a spolu s tím spouštíme intenzivní kampaň, zaměřenou na naše stávající klienty, aby začali George klíč používat,” dodal Ondřej Pohanka, který je v České spořitelně odpovědný za rozvoj aplikace George klíč.

Aplikace George klíč plně vyhovuje nové směrnice Evropské komise, která definuje požadavky na tzv. silné ověření klienta. George klíč kombinuje pro přihlašování do digitálního bankovnictví a potvrzování plateb v něm tři faktory tzv. silného ověření:

1) “Něco mám” = vlastním telefon s aplikací George klíč

2) “Něco znám” = znám svůj 6místný PIN

3) “Něco jsem” = využívám pro přihlášení biometrii, tzn. otisk prstu nebo scan obličeje.

Klienti, kteří nemají možnost nainstalovat si aplikaci George klíč (například majitelé starších tlačítkových telefonů), mohou nadále pro potvrzování plateb používat SMS, tak jako doposud. Není však vyloučeno, že v průběhu následujícího roku Spořitelna pro tyto klienty připraví nové řešení, kdy budou tito klienti při přihlašování se do digitálního bankovnictví a potvrzování plateb v něm, používat nejen potvrzovací kód z SMS zprávy, ale také další unikátní PIN kód.

O aplikaci George klíč

Mobilní aplikace George klíč je dvoufaktorovou metodou zabezpečení platebních transakcí v internetovém a mobilním bankovnictví George. Je jednodušší a bezpečnější alternativou přihlašovacích a ověřovacích SMS. George klíč pro potvrzení přihlášení nebo ověření platby již nevyužívá SMS mobilního operátora a komunikuje s bankou napřímo. Klient tak nemusí nic opisovat z telefonu do webového prohlížeče a odchozí platbu snadno potvrdí šestimístným PINem v aplikaci nebo otiskem prstu či scanem obličeje. George klíč využívá více než 200 tisíc klientů Spořitelny a v dalších měsících by se měl stát hlavní aplikací pro potvrzování plateb v digitálním bankovnictví George, která nahradí dnes převládající potvrzování pomocí SMS.

Více o aplikaci George klíč naleznete na https://www.csas.cz/cs/mobilni-aplikace/george-klic.