Food leden

Food leden Zdroj: archiv

Česká klasika: Polévka s játrovými knedlíčky!

Mnoho z vás asi nemá po vánočních svátcích na českou klasiku ani pomyšlení. Ale co třeba takový drůbeží vývar s játrovými knedlíčky, který spolehlivě zasytí a také rychle zahřeje po dlouhé zimní procházce nebo dopoledním lyžováním? 

POLÉVKA S JÁTROVÝMI KNEDLÍČKY

4–6 porcí

Příprava: 35 minut

Suroviny: 1 l drůbežího vývaru, 1 větší mrkev, 1cm plátek celeru, 1 petržel, 1 hrst nasekané pažitky a sůl podle chuti

Knedlíčky: 200 g kuřecích jater, 50 g másla, 1 stroužek česneku, 1 vejce, špetka majoránky a muškátového oříšku, sůl a pepř a asi 4 lžíce strouhanky

Postup:

1. Nejprve si připravte knedlíčky. Z jater vykrájejte blány a pokrájejte je na kusy. Rozmixujte je spolu se změklým máslem a prolisovaným česnekem. Přimíchejte vejce i koření, podle chuti osolte a opepřete. Nyní postupně přidávejte strouhanku, až bude hmota dostatečně hustá. Malé knedlíčky tvarujte rukama nebo dvěma lžičkami. Uvařte je ve vroucí vodě, asi 5 minut, a poté vyjměte.

2. Vývar přiveďte k varu, vhoďte do něj očištěnou a pokrájenou mrkev, celer, kořenovou petržel a asi 10 minut povařte, podle potřeby dosolte. Do talíře připravte knedlíčky a přelijte je horkou polévkou. Polévku podávejte posypanou nasekanou petrželkou.

Tip: Domácí drůbeží vývar si navařte i do zásoby. Pokud máte více skeletů a křídel, rozložte je na plechu a při 180 °C je nechte zezlátnout, asi 20 minut. Přesuňte do kastrolu, přidejte mrkev, celer, petržel, rozkrojenou cibuli zbavenou kořínků, vše zalijte vodou. Ochuťte bobkovým listem, novým kořením, solí a pepřem, můžete i libečkem a zvolna vařte, klidně přes 2 hodiny.

Polévka s játrovými knedlíčky
Polévka s játrovými knedlíčky | Zdroj: Marek Bartoš

Další skvělé recepty najdete v aktuálním lednovém čísle magazínu F.O.O.D., který si můžete koupit i přes SMS!

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

FOOD1811W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: FOOD1811W Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 49 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje Czech News Center, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz.

Food leden
Food leden | Zdroj: archiv