Cameron Diaz

Cameron Diaz Zdroj: Instagram Cameron Diaz

Cameron Diaz slaví 45. narozeniny! Jaké je tajemství jejího vzhledu?

Cameron Diaz patří k nejvýraznějším herečkám své generace, a i když za své role nesbírá prestižní ceny, u diváků je velmi oblíbená. V posledních letech nejen díky svému komediálnímu talentu a širokému úsměvu, ale i přístupem ke zdravému životnímu stylu a procesu stárnutí, které shrnuje ve svých knihách. Není divu, že jde o bestsellery, z Cameron totiž vyzařuje nejen krása, ale (na rozdíl od některých jejích kolegyň) i klid a životní nadhled. Jaké jsou její nejoblíbenější rituály?

Cameron, kterou dnes vnímáme (podobně jako Gwyneth Paltrow) jako inspiraci v otázkách zdravého životního stylu, nebyla vždy takhle uvědomělá. „Kdybych měla stroj času, nikdy bych si nevložila cigaretu do úst,“ prozradila herečka, co považuje za svou největší chybu. Dnes se to zdá neuvěřitelné, ale v mládí prý kouřila i dvacet cigaret denně. Holt divoká devadesátá léta!

Vedle toho si ani příliš nelámala hlavu s tím, co jí. Jako klasická teenagerka a holka na prahu dospělosti milovala burgery, mexickou kuchyni a chipsy, jejichž konzumace se tehdy Cameron ještě neprojevovala na postavě. Zato tím ale trpěla pleť. „Měla jsem opravdu strašnou pleť. Styděla jsem se za ni a dělala jsem všechno možné, abych se pupínků zbavila. Make-up, medicína... nic nezabralo. Nejhorší bylo zakrýt všechny nedostatky na kameru, to jsem se vždy cítila nejhůř.“

I dnes si Cameron ráda dopřeje sem tam něco nezdravého (miluje snad všechny druhy sýrů a nepohrdne ani pečivem), nicméně už asi deset let dodržuje zdravý jídelníček plný proteinů a zeleniny. Své zkušenosti shrnula do dvou knih – The Body Book a nově také Longevity, která se zabývá procesem stárnutí a uměním žít naplno (obě jsou k mání i v českých knihkupectvích). Co a jak konkrétně herečka jí a jaké jsou její oblíbené rituály?

Pokračování 2 / 6

5 pilířů zdravého života

Cameron Diaz
Cameron Diaz | Zdroj: Instagram @camerondiaz

Zdravý život podle Cameron stojí na pěti pilířích. Těmi jsou: vyvážená strava, dostatečný spánek, dostatek fyzické aktivity (ideálně v průběhu celého dne), umění odbourávat stres a fajn lidi kolem sebe. „Ano, i to že sedím u večeře s přáteli, je pro mě součást zdravého životního stylu, je to potrava pro mou duši,“ potvrzuje herečka. Ve své knize Longevity pro změnu píše: „Kombinace zdravého jídla, odpočinku a pohybu mě dokáže perfektně nastartovat a namotivovat na další den.“

Pokračování 3 / 6

Snídaně, základ dne

Cameron Diaz
Cameron Diaz | Zdroj: Instagram @camerondiaz

Základem dne je pro Cameron snídaně. Má ji dokonce rozdělenou do dvou chodů. Nejprve si hned z rána dopřeje nějaké bílkoviny (míchaná vajíčka, toast s avokádem, ovesné vločky nebo klidně i kousek kuřecího masa). To ji dostatečně posilní před cvičením, po něm jí ještě druhou snídani, která složením spíše připomíná oběd nebo večeři. Často se skládá z kuřete, semínek a tepelně upravené zeleniny.

Pokračování 4 / 6

Pozor na hlad a přejídání

Cameron Diaz
Cameron Diaz | Zdroj: Profimedia.cz

Cameron Diaz má štěstí, že si vypěstovala doslova závislost na cvičení. Do fitka chodí tak často, jak jen může, a i když má málo času, zajde aspoň na 45minutovou lekci Pilates. Během dne si pomáhá Cameron udržovat energii zdravými svačinkami, které jsou pro ni nezbytné, když chce být celý den v pohybu. Vždy si také dává pozor, aby se nepřejídala a nezaplácávala těžkými jídly, která jí pro změnu energii berou. Večeři si dává raději dříve než později, protože nerada chodí spát s plným žaludkem.

Pokračování 5 / 6

Ranní rituály

Cameron Diaz
Cameron Diaz | Zdroj: Instagram @camerondiaz

Jak už bylo zmíněno, spánek je pro Cameron také velmi důležitý. Dává si proto pozor, aby v ložnici udržovala pořádek a aby v ní na noc nenechávala žádnou elektroniku. Ráno jako první ustele svou postel a urovná na ni přehozy, protože ji tento rituál pomáhá nastartovat den. Poté si vyčistí zuby, vypije litr vody a dvacet minut medituje.

Pokračování 6 / 6

Perfektní den

Cameron se svou druhou knihou Longevity
Cameron se svou druhou knihou Longevity | Zdroj: Instagram @camerondiaz

Možná se zdá, že Cameron je taková Stepfordská panička, která funguje jako robot a nikdy nehřeší. Není to samozřejmě pravda. Také zažívá dny, kdy se špatně nebo málo vyspí, kdy si z jídelníčku v restauraci vybere něco příliš vydatného nebo kdy nestihne cvičit. Přesto se vždy snaží aspoň se svému ideálu přiblížit. „Když se na to vykašlu úplně, budou trpět moje srdce, můj mozek a moje tělo bude stárnout rychleji. Žádný den není perfektní, ale některé se tomu mohou aspoň blížit.“