..

.. Zdroj: iStock.com

Čaje pro zklidnění a relax: Které vám pomohou zahnat stres?

Stres a úzkost jsou v poslední době často skloňovaná témata. A není se čemu divit, doba plná nejistot těmto pocitům nahrává. Jednou z věcí, která pomůže zklidnit mysl a uvolnit tělo, je bylinkový čaj. Které pomohou?

Mátový čaj

Máta není jen bylinka, která pomáhá na bolavý žaludek a zlepšuje trávení. Mátové čaje mají skvělé relaxační účinky. Pomáhají uvolnit tělo a zklidnit mysl. Pomáhá s lepším usínáním. Můžete ji kombinovat s dalšími bylinkami, například s citronovou trávou nebo dalšími bylinkami uvedenými níže.

Dvě čajové lžičky čerstvé či sušené máty přelijte 250 ml vroucí vody a nechte 10 minut odstát, pak sceďte. Postačí tři šálky denně.

Heřmánkový čaj

Heřmánek je vhodný ke zklidnění psychiky a obzvláště v kombinaci s meduňkou je vhodný při potížích s nespavostí. Pomáhá s trávením, je vhodný například při nadýmání nebo křečích. Heřmánkový čaj je oblíbeným a účinným lékem při nachlazení. Posiluje imunitu, takže jeho popíjení doporučujeme především době chřipkových epidemií. Patří mezi oblíbenou bylinku na léčení nemocí ženských orgánů nebo na záněty močových cest.

Pijte maximálně tři hrnečky za den. Pokud budete bylinku dlouho louhovat, čaj bude mít hořkou příchuť. Vyzkoušejte ho například s citronem nebo s medem.

Levandulový čaj

Levanduli se v našich podmínkách daří na zahradách čím dál tím lépe. I u této bylinky byly prokázány zklidňující účinky, a to jak zevně, tak vnitřně. Levanduli můžete využít v lázni, v aromaterapii, můžete si z ní v létě udělat chutnou limonádu nebo čaj. Právě ten je skvělý proti stresu, duševní únavě a po náročném dni plném napětí. Dejte si ho v kombinaci s meduňkou a s citronem a medem.

Matcha

Jemně mletý zelený čaj z Japonska se ukazuje jako výrazný spojenec proti úzkosti. Obsahuje totiž aminokyselinu L-theanin a ta podporuje tvorbu hormonů dopamin a serotonin, které kromě jiného zlepšují náladu a pocit uvolnění. Dále posilují schopnost koncentrace a paměť. Kromě toho obsahuje i spoustu látek, které například posilují imunitu.

Zkuste si ho připravit například jako matcha latté. Budete potřebovat:

2 g matcha

2 dcl horkého mléka

1 dcl horké vody

cukr nebo med

Horké mléko zpěníme jako při přípravě cappuccina. Pokud nemáme automatický pěnič mléka, pomůže ruční napěňovač na tužkové baterie. V jiné sklenici rozmícháme čajový prášek v horké vodě (80 °C). Do vyšší sklenice přelijeme mléko a přemístíme pěnu, přes kterou dolijeme zelný čaj tak, aby v pěně vynikl jasný zelený flíček. Dosladíme podle chuti.