...

... Zdroj: istock.com

Buďte kreativní: Stačí pár maličkostí, které vám změní život!

Kreativita není pouze doménou lidí, kteří ji mají v popisu práce. Můžeme díky ní oživit maličkosti, které provázejí každý náš den. Jaké maličkosti to jsou a jak v nich být kreativnější? 

Stává se vám, že během všedního dne jedete na autopilota a večer si ani nemůžete vzpomenout, co jste přes den vlastně dělali? Anebo vás každodenní rutina prostě ubíjí a vyčerpává? Ať tak či onak, můžete stereotyp od pondělí do pátku oživit trochou kreativity. A nemusíte se kvůli tomu stát umělcem na profesionální úrovni. Kreativita je totiž vlastně umění hrát si, vymýšlet si a je dostupná každému z nás.

Cestuj jinak

Napadlo vás někdy střídat dopravní prostředky cestou do práce? Nad způsobem dopravy do školy či práce obvykle moc nepřemýšlíme, ale jestli máte možnost vyměnit autobus za tramvaj, vlak či jiný prostředek, udělejte to. Možná si tak všimnete krásného místa, které dosud unikalo vaší pozornosti. Budete potkávat jiné lidi, a především přerušíte zajetou rutinu, která je zabijákem kreativity. Díky novým podnětům vás pak můžou napadnout nové a svěží myšlenky. Pokud navíc zvolíte jako dopravní prostředek například kolo, uděláte i něco pro své zdraví.

Sladění oděvu a barev

Všichni chceme, aby nám to slušelo v každé situaci; ne nadarmo se říká, že šaty dělají člověka. Jistě máte již podvědomě zažité, které šaty si berete do práce, jaké kalhoty na party s přáteli, a často k nim ladíte stejné kusy oblečení pořád dokola. Zkuste být kreativní a kombinujte více kusů oblečení.Nebojte se barev a zkoušejte více experimentovat. Vás to bude bavit a vaší hravosti si všimne i okolí.

Už žádný chaos na talíři

Jídlo je důležitou součástí každého dne, navíc nám jeho příprava a konzumace zabírají hodně času. K vaření kreativita jednoznačně patří. Vše začíná v obchodech, kde máme tendenci nakupovat neustále tytéž suroviny. Když pak vaříme, nutně opakujeme několik stejných receptů stále dokola. Buďte kreativní a zkoušejte nové recepty nebo ještě lépe - experimentujte a vymýšlejte nové. Udělejte si dopředu seznam, co na nové recepty budete potřebovat, ať na to v obchodě nezapomenete. Pestřejší a vyváženou stravu jistě ocení nejen vaše chuťové pohárky, ale i zdraví. Zapomínat bychom neměli ani na estetickou stránku našeho jídla. Věnujte přípravě pár minut navíc a dejte si záležet na tom, jak vaše jídlo na talíři vypadá a jak ho například barevně ozvláštnit. Je dokázáno, že hezky vypadající jídlo nám více chutná a ocení ho i naše okolí. Dobrou chuť!

Plánuj a panuj

Většina z nás by se v dnešním uspěchaném světě nejspíš neobešla bez diáře nebo jiné formy zapisování a plánování. Neexistuje žádný univerzální správný způsob plánování času, musíte být tudíž kreativní a nalézt ho musí každý sám. Zkoušejte různé typy diářů, kalendářů, zápisníků nebo lepíků a nebojte se je kombinovat. Nalezněte ty, které svou velikostí a obsahem nejvíce vyhovují a odpovídají vašim potřebám. Stejně jako u oblečení, ani tady nezapomínejte na barvy. Odlišujte barevně například úkoly do práce, školy a domácnosti nebo můžete barvy rozlišovat podle důležitosti. Ti opravdu kreativní mohou vyzkoušet vizualizaci úkolů a plánů pomocí obrázků. Na trhu již existuje velké množství diářů určených k těmto účelům, například motivační, sportovní nebo pro nastávající maminky.

Článek vyšel v březnovém čísle magazínu Moje psychologie!

Moje psychologie 03/18
Moje psychologie 03/18 | Zdroj: Archiv Mojí psychologie