.

. Zdroj: istock.com

Božské zeleninové polévky do 30 minut: Dýňová, papriková a brokolicová!

Připravte si do zásoby zeleninový vývar a pak už jen vykouzlete 5 polévek do 30 minut. 

DÝŇOVÝ KRÉM S KARI

Zeleninové polévky
Zeleninové polévky | Zdroj: istock.com

4 porce

PŘÍPRAVA: 30 minut

SUROVINY:

2 lžíce olivového oleje

20 g zázvoru

2 cibule

400 g dýně hokkaidó

1 lžíce kari

800 ml zeleninového vývaru

50 g másla

1 lžíce třtinového cukru

sůl a pepř

šťáva z 1 citronu

4 hrsti dýňových semínek

dýňový olej na ozdobu

POSTUP:

1. V hrnci na rozehřátém oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a zázvor. Přidejte na malé kostičky nakrájenou dýni. Vmíchejte kari a ještě 1 minutu restujte. 2. Poté zalijte vývarem a vařte, dokud dýně nezměkne, asi 15 minut. Mezitím nasucho orestujte semínka. 3. Polévku dohladka rozmixujte spolu s máslem, dochuťte cukrem, solí, pepřem a citronovou šťávou. Podávejte se semínky a zakapejte olejem.

PAPRIKOVÝ KRÉM SE ŠAFRÁNEM

Zeleninové polévky
Zeleninové polévky | Zdroj: istock.com

4 porce

PŘÍPRAVA: 30 minut

SUROVINY:

3–4 šalotky

500 g žluté papriky

1 červená paprika

1 žlutá paprika

2 lžíce olivového oleje

1 lžička šafránu

třtinový cukr

800 ml zeleninového vývaru

50 g másla

sůl a pepř

POSTUP:

1. Šalotky nasekejte nadrobno. Papriky rozkrojte, očistěte, omyjte a nakrájejte na nudličky. 2. Olej rozehřejte ve větším hrnci a šalotky 1 minutu restujte. Přimíchejte papriku, část šafránu a restujte ještě 1 minutu. Přidejte cukr a zeleninu zkaramelizujte. 3. Zalijte vývarem a vařte doměkka, asi 15 minut. Zelenou a červenou papriku vyjměte na ozdobu. Polévku rozmixujte dohladka, zjemněte máslem, osolte, opepřete. 4. Polévku rozdělte do misek a ozdobte paprikami a šafránem.

BROKOLICOVÝ KRÉM S MANDLEMI

.
. | Zdroj: istock.com

4 porce

PŘÍPRAVA: 20 minut

SUROVINY:

2 cibule

500 g brokolice

2 lžíce olivového oleje

800 ml zeleninového vývaru

2 hrsti plátků mandlí

50 g másla

1 lžička římského kmínu

sůl a pepř

200 ml smetany ke šlehání

POSTUP:

1. Cibule oloupejte a nadrobno nakrájejte. Brokolici rozdělte na menší růžičky. 2. V hrnci rozehřejte olej, orestuje dozlatova cibuli a poté přidejte brokolici. Zalijte vývarem a vařte doměkka, asi 10 minut. Mezitím nasucho orestujte plátky mandlí. 3. Polévku dohladka rozmixujte spolu s máslem, dochuťte drceným kmínem, solí a pepřem. Podávejte se smetanou a mandlemi.

Tip: Se špetkou strouhaného muškátového oříšku bude polévka pikantnější.

Další recepty na zeleninové polévky, asijské speciality i vaječné pochoutky najdete v aktuálním říjnovém vydání magazínu F.O.O.D.!

...
... | Zdroj: red