Nahý dort s malinami a tymiánem

Nahý dort s malinami a tymiánem Zdroj: Johana Střížková

Božské dezerty s vůní bylinek a květů!

Všude už to kvete a pučí. Zkuste použít při přípravě dezertů voňavé byliny a jedlé květy. Odměnou vám budou originální chutě i vůně a sladkosti povýšené na umělecké dílo. Výborný dárek na druhou květnovou neděli mamince k svátku. 

Nahý dort s malinami a tymiánem

3 dortové formy ø 20 cm

Příprava: 35 minut + asi 90 minut pečení

Suroviny: 6 vajec, 200 g třtinového cukru, 150 ml slunečnicového oleje, 400 g polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, špetka soli

Krém: 250 g mascarpone, 125 g krémového sýra (Philadelphia), 200 ml smetany ke šlehání, 100 g třtinového cukru, 200 g malin, pár snítek tymiánu, moučkový cukr

Postup:

1. Vejce vyšlehejte v kuchyňském robotu na vyšší rychlost do husté světlé pěny, asi 10 minut. Poté tenkým proudem pomalu přilévejte olej a dál šlehejte. Pěna získá konzistenci podobnou majonéze. Nyní již opatrně stěrkou spojte vaječnou pěnu s mouku promíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. Ze vzniklého těsta upečte 3 korpusy ve formě o průměru 20 cm.

2. Mascarpone s krémovým sýrem, smetanou a cukrem vyšlehejte do krému – šlehejte jen krátce, aby se krém nesrazil. Nakonec do krému vmíchejte polovinu malin a lístky tymiánu ze 3 snítek. Krémem postupně promažte všechny tři korpusy a sestavte dort. Vršek ozdobte zbylými malinami, tymiánem a poprašte moučkovým cukrem.

Zelené bylinky v dezertech

• Skvělým parťákem pro sladké pečení je máta, můžete jí zákusky nejen dekorovat, ale třeba ji i nasekat do krému či rozmixovat do korpusu.

• Tymián si výborně rozumí s citronem, zvlášť ten citronový. Přidejte ho do citronových dezertů, krémů či polev a krásně se s ním dezerty dekorují.

• I bazalka to umí nasladko, výborný je bazalkový cukr, který skvěle chutná třeba s jahodami.

• S aromatickým rozmarýnem zacházejte opatrně, ale klidně ho použijte spolu s výrazným ovocem, třeba s višněmi.

• Vysloveně dezertní bylinkou je levandule, ale zacházejte s ní decentně, do těsta na dort stačí rozemnout lžičku.

Další božské recepty například na věnečky s mátovým krémem nebo máslové sušenky s jedlými květy najdete v aktuálním květnovém čísle magazínu F.O.O.D.!

Můžete si ho objednat přes SMS:

Kupte si aktuální číslo přes sms:

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

FOOD1805W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: FOOD1805WJan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 49 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CN INVEST, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cninvest.cz, www.platmobilem.cz.

...
... | Zdroj: red