Čím více musí hlava kvůli sledování telefonu předklánět, tím více je krční páteř zatěžována.

Čím více musí hlava kvůli sledování telefonu předklánět, tím více je krční páteř zatěžována. Zdroj: istock.com

Bolí vás krční páteř? Nejspíš za to může váš chytrý telefon. Jak se bolesti zbavit?

Vědci varují: Celou novou generaci zamoří problém ohnutého krku. Páteřní chirurgové totiž zaznamenali zvýšený počet pacientů s bolestmi krční páteře a horní části zad. Nejčastější viník? Váš chytrý telefon! A přitom stačí pár drobností a tělo nemusí tolik trpět. Které to jsou?

Čím dál tím více lidí tráví denně mnoho minut i celé hodiny sledováním displeje. Hlava je přitom výrazně předkloněna dopředu a krční páteř je nepřiměřeně ohnutá. A taková pozice rozhodně není pro člověka přirozená. „Našimi pacienty jsou čím dál tím víc mladí lidé, kteří by ve svém věku ještě vůbec neměli mít žádné potíže s krční páteří a zády,“ tvrdí autoři studie zveřejněné v odborném časopise The Spine Journal.

Nejhorší jsou SMS

Rentgenové snímky lidí trpících bolestmi ukazují, že krční páteř, která je obvykle prohnuta dozadu, se obrací. „To je způsobeno právě nevhodným předkláněním hlavy dolu při sledování displeje chytrého telefonu několik hodin denně,“ vysvětluje autor studie Todd Lanman, páteřní neurochirurg z Cedars-Sinai Medical Center v Los Angeles pro Reuters Healtlh.

Doktor Lanman a spoluautor studie Jason Cuellar se shodují, že krční páteř a záda více zatěžují lidé při psaní sms než při sledování webu či videí. Čím více je hlava předkloněna a oči směřují dolů, tím více je krční páteř zatěžována. Zatímco při neutrální pozici, tedy je-li hlava v rovné poloze a oči se dívají přímo před sebe, je pociťovaná hmotnost hlavy přibližně 4,5 až 5,5 kilogramu, při patnáctistupňovém ohnutí hlavy se pociťovaná váha zvýší na 12 kilogramů. Zátěž páteře se zvyšuje s každičkým dalším stupněm. Při ohnutí odpovídajícím 60 stupňům je zátěž hlavy jako při váze 27 kilogramů!

Jak se vyhnout bolestem krční páteře?

Znamená to, že budou dnešní osmileté děti potřebovat první operaci třeba už v 28 letech? „Nevíme, jaké změny v anatomii takové chování u dětí způsobí, protože jejich páteř ještě roste a vyvíjí se,“ shodují se lékaři. A tak navrhují začít alespoň s jednoduchými změnami v životním stylu.

• Svůj chytrý telefon držte rovně před sebou, ve výšce před obličejem.

• Když píšete zprávu, dejte si ho blíže před oči. Hlavu neohýbejte dolů.

• Píšete-li zprávu, využívejte obě ruce, aby bylo zatížení těla symetrické.

• Sedíte-li přes den u notebooku, připojte k němu extra klávesnici a klasickou myš, abyste mohli mít displej počítače dále od těla ve výšce očí. Tedy, abyste opět nemuseli hlavu předklánět.

• Pokud můžete, používejte klasický monitor a dodržujte správnou pozici při sezení.

Doporučit „správnou“ pozici při užívání chytrých telefonů téměř nejde. Protože i když zvednete telefon do výšky očí, abyste zabránili zbytečnému ohýbání krku, můžete zase přetěžovat ramena,“ upozorňuje lékař Gwanseob Shin z Ulsan National Institute of Science and Technology Ergonomics Lab v Jižní Koreji, který nebyl zapojen do studie.

Nejpraktičtější se podle něj jeví časté přestávky, které má člověk využít k protažení těla a krátkému procvičení svalů krku a ramen. Některé mobilní aplikace dokonce samy varují uživatele, aby na chvíli mobil odložili.

Osobní tip lékaře: Doktor Lanman doporučuje lehnout si na záda na postel a položit hlavu na její okraj, aby se mohl krk opět prodloužit dozadu. Při sezení dbejte na to, abyste měli vyrovnané krk a páteř. Uši by měly být nad rameny a ramena by zase měla být nad boky. A poproste přátele, aby vyfotili, když píšete textové zprávy na telefonu. Fotku si pak dejte na displej telefonu. To by vás mělo donutit dělat častější přestávky. A pamatujte si, že pomůže každá krátká přestávka – i ta v řádu vteřin.