Ben Cristovao

Ben Cristovao Zdroj: archiv

Ben Cristovao
Ben Cristovao
Ben Cristovao
Ben Cristovao
fotografie z natáčení Benova nového videoklipu k songu Mowgli
10
Fotogalerie

Ben Cristovao: Móda je pro mě způsob vyjadřování, ale trendy moc nemusím!

"Ahoj, já jsem Ben," řekl a pevně mi stiskl ruku. A v takovém duchu se nesl celý náš rozhovor. Ben byl uvolněný, otevřený a hlavně přátelský. Povídali jsme si o jeho novém singlu a videoklipu, o koncertu v O2 aréně i o tom, co pro něj znamenají móda a módní trendy. 

Nedávno jsi představil novou písničku i videoklip, který se natáčel v rakouském středisku Ischgl. Po dlouhé době je to song v angličtině. Co tě k tomu vedlo?

Dlouho jsem v angličtině nic nedělal, protože jsem cítil, že lidi tomu třeba moc nerozumí. V angličtině je ale všechno trošku svobodnější. Ten jazyk je zkrátka fonetičtější. Tenhle song je dost na pohodu, je to spíš pro nás, pro lidi, co jsme spolu dřív jezdili na snowboardu. Je to taková retrospektiva k době, kdy bylo všechno víc klukovský.

Takže po písničkách o rozchodu, šikaně i rasismu přichází pohodový song o skvělých vzpomínkách na dřívější dobu?

Přesně tak. Je to vzpomínka na dobu, kdy jsme byli mladí kluci a měli jsme hory jako svoje místo, kam vypadnout, užívat si a nemyslet na nic.

fotografie z natáčení Benova nového videoklipu k songu Mowgli
fotografie z natáčení Benova nového videoklipu k songu Mowgli | Zdroj: archiv

A teď k další velké věci, co tě čeká. Za rok budeš mít koncert v O2 aréně. Je to splnění tvého snu?

Ne, vůbec. Je to spíš taková další meta, na kterou se mi podařilo dosáhnout díky tomu, co se všechno v posledních letech podařilo. Není to nic, k čemu bych aspiroval celej svůj život. Vždyť já jsem ani nečekal, že budu zpěvák. Ale dám do toho všechno, je to obrovská výzva.

A vyprodáš to jako Leoš Mareš?

Nevím, jestli se mi to podaří jako Leošovi, protože ten je tady aspoň o tu dekádu dýl.

Ale taky možná nečekal, že bude zpěvák...

Takový úspěch asi nečekal, ale alespoň už před téměř dvaceti lety zasahoval do hudební branže. U něj byla šance, že jednou bude legendární, u mě se to zatím tak nějak tvoří. Uvidíme.

Jak dlouho se bude tvoje show v O2 aréně připravovat?

Ty plány, které mám, a jak bych to chtěl pojmout, to všechno je potřeba řešit hodně dlouho dopředu. Baví mě být kreativní a ty moje nápady potřebují hodně času na realizaci.

A máš v hlavě nějaké speciální hosty, které si na svůj velkolepý koncert pozveš?

Snažím se, aby všechny naše koncerty byly postavené na nás. Aby si zkrátka lidi přišli poslechnout to, co tvoříme my. Hosti by měli být bonus. Rozhodně bych nechtěl lidi lákat na můj koncert skrze nějaká známá jména. Primárně to bude postavené na tom, co děláme já a můj tým, a hosti budou překvapení.

A teď od hudby trošku odbočíme k módě. Ty jsi rozhodně česká mužská módní ikona. Co pro tebe móda vůbec znamená?

Móda je pro mě způsob vyjadřování stejně jako třeba hudba nebo poezie. Móda by neměla mít hranice ani pravidla. To já nemám moc rád. Proto můžu být jeden den oblečný jak hiphoper, druhý den smart casual a třetí klidně v kvádru. Nemám svůj specifický styl, ale věřím, že móda je vyjádření citů a pocitů. Když mají lidi krásné oblečení, ale necítí se v něm, nevypadá to tak dobře, jako když má někdo na první pohled obyčejný outfit, ale umí ho nosit a cítí se v něm svůj.

Ben Cristovao
Ben Cristovao | Zdroj: archiv

Takže pro tebe to není o aktuálních trendech, ale spíše o pocitech?

Já jsem dokonce trošku i proti trendům, baví mě naopak klasiky. Třeba džínovina, obyčejný bílý tričko a tenisky nebo vintage kousky pro mě vždycky budou víc než žhavý kousky z nový kolekce.

Jsi chlap, který ze zajímá o módu. Jak bereš třeba názory, že "správnej chlap" má smrdět a nezajímat se o to, co nosí?

To je různý. Někteří chlapi si takovým postojem potřebujou něco dokázat a jiní zase chtějí nějak vypadat a o módu se zkrátka zajímají. Proč ne! Jsou různé typy mužů, ať už se jedná o módu nebo celkový postoj k životu. Rozhodně bych je neházel do jednoho pytle. Určitě bych neříkal: "Tak tohle je ten ultimátní chlap a vy ostatní ne!"

A v O2 aréně tě teda uvidíme v různých stylech? V hiphoperském i v kvádru?

Tam asi jo. A nebo to třeba bude všechno nakombinované do jednoho outfitu. Já vlastně nevím. Jsem sám zvědavý, v co se to vyvine. Ale určitě to, co budu mít na sobě, bude určitý odraz toho, co tam budeme předvádět.

A co vlastně repertoár? Chystáš za rok naservírovat fanouškům průřez tvojí celoživotní tvorbou?

Moje starší věci v angličtině byly opravdu začátky, kdy jsem ani nevěděl, že jednou budu zpívat pro tolik lidí. To jsme spíš zkoušeli a hledali se. Takže jednotlivě je asi zpívat nebudu. Možná nějaký "mash up", ze kterého uděláme hezké intro. Určitě vím, že tam zazní písničky, které lidi baví a díky kterým chodí na naše koncerty. A pak taky nějaké nové věci, které do té doby vyjdou. Chci, aby to byla kombinace všeho, co lidi čekají, když přijdou na takovou show.