Video placeholde

Bé Hà Nguyen: Do vietnamských standardů krásy nezapadám

Patří k mladé generaci českých Vietnamců. Jmenuje se Bé Hà, ale stejně dobře slyší na českou „Míšu“. Ostatně česky prý mluví lépe než vietnamsky a na češtině postavila svůj úspěšný byznys. Bé Hà je jednou z nejsledovanějších lifestylových influencerek. Mluví o módě, kosmetice, bydlení, jídle. Společně s maminkou vydala dokonce vietnamskou kuchařku. Má co říct k vietnamské komunitě i české společnosti a ve třiadvaceti to dělá tak otevřeně, až se její rodina občas chytá za pusu.

Protože s vámi mluvím z Malajsie, nedá mi to nezeptat se: Čím to je, že asijská strava je samý sacharid, ale Asiaté jsou většinou štíhlí lidé?

V Asii jsou ve srovnání se Západem lidé hodně aktivní. Pořád vidíte někoho pobíhat, jezdit na kole nebo na motorce. Jasně, je to motorka. Ale ona taky vezme nějakou energii – než ji vytáhnete z garáže, nastartujete, zaparkujete, seskočíte, naskočíte. Hýbeme se skoro tak často jako vaříme.

Ve Vietnamu se vaří a jí hodně, viďte?

Pořád. Jídlo je naše náboženství. Ve Vietnamu se těžko můžete sejít s rodinou nebo přáteli, aniž by u toho nebylo jídlo. Kupa jídla. A doopravdy platí, že skoro nenajdete talíř bez sacharidů. Když jsem byla před dvěma roky za příbuznými, dodržovala jsem zrovna nízkosacharidovou stravu. Jedla jsem hodně masa, vajec, třeba rýži skoro vůbec. No, a do toho jsem přistála v zemi, kde lidé začínají a končí svůj den konzumací rýže. A druhý den, co myslíte? Ke snídani zase rýže.

Bé Hà Nguyen
Bé Hà Nguyen | Zdroj: Lucie Robinson

Co jste dělala?

Začala jsem ji jíst taky. A pak jsem byla překvapená, když jsem zjistila, že jsem na návštěvě ještě zhubla, ačkoli jsem něco pozobávala v podstatě od rána do večera. Samozřejmě mi vrtalo hlavou, jak k tomu asi došlo. Tehdy jsem hodně přemýšlela, jestli my Vietnamci máme třeba nějakou genetickou výbavu na spalování sacharidů.

A… Máte?

To nevím. Na žádné studie, které by mi to potvrdily, jsem nekoukala. Co je ale fakt, že rozhodně máme menší porce jídla. Tím pádem menší příjem kalorií. A o tom to nakonec celé je. Kolik kalorií sníte a kolik spálíte. Pokud za den sníte méně kalorií, než spálíte, třeba jen o stovku, budete hubnout, ať jíte rýži, čokoládu nebo vajíčka. A obráceně. To je všechno. Na druhou stranu, ve Vietnamu i v Asii obecně je hodně lidí skrytě obézních. Mají normální váhu, často jsou i hubení, ale skoro nemají svaly, protože v jejich stravě není dostatek proteinů. Ve Vietnamu třeba maso coby zdroj proteinů není zdaleka tak promované jako tady v Evropě. Navíc pro hodně lidí je prostě drahé. Proto ta rýže a zelenina.

Celý rozhovor a další skvělé články najdete v novém vydání časopisu Dieta. Kupte si ho v naší on-line trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

Dieta 07/2021
Dieta 07/2021 | Zdroj: Archiv časopisu Dieta