Video placeholde

Barva v ložnici ovlivňuje spánek i intimní život. Kterou potřebujete?

Nemůžete večer usnout? Nemáte chuť na sex? Možná byste se mohla zamyslet nad barvami, které převládají ve vaší ložnici. Není tajemství, že barvy nás ovlivňují a někdy i mnohem víc, než jsme ochotni připustit. A nemusíte se bát, že pro zlepšení intimního života vám doporučíme otřepanou červenou. Stačí jen drobné změna a správný odstín. Jak barvy v ložnici ovlivňují náš život?

V modrých ložnicích si dopřávají lidé delší a klidnější spánek. Barva oceánu a nebe prostě dokáže navodit správný klid. Britský hotelový řetězec Travelodge provedl průzkum u více než 2000 svých klientů a vyčíslil průměrnou dobu spánku v modrých a azurových ložnicích na 7 hodin 52 minut v průměru. Podle specialistů ze spánkového centra v Edinburghu navíc modrá barva pomůže s usínáním, uklidňuje, pomáhá zpomalit srdeční tep a snižuje krevní tlak. Lidé spící v modrých ložnicích se častěji probouzejí odpočatí a v dobré náladě.

Možná to někoho překvapí, ale pro dobrý spánek je jako druhá nejvhodnější barva žlutá. Pokud by na vás modrá ložnice působila snad příliš chladně, můžete volit hřejivou barvu slunce. Žlutá je pro odvážné, kreativní a podle průzkumů nabízí klidný a osvěžující spánek po celých 7 hodin a 40 minut.

Třetí nejvhodnější barvou pro klidný spánek je zelená. Zelená je barva přírody, svěžesti a života. Napomáhá regeneraci, odpočinku a nabytí síly, je spojena s optimismem a radostí. Lidé se zelenými ložnicemi se ve velké míře také probouzejí dostatečně odpočatí a s dobrou náladou.

Oranžová barva je symbolem optimismu. Podporuje chuť k jídlu, v ložnici může napomáhat trávení. Dokáže také pomoci při uvolňování svalů, takže celkově je to barva vhodná pro usínání.

Fialová barva podporuje mozkovou činnost. Pokud máte fialovou ložnici a špatně se vám usíná, bude to možná tím, že ve fialovém prostředí váš mozek nedokáže vypnout. Lidé s fialovými ložnicemi mívají také častěji živé sny nebo noční můry. Průměrná doba spánku? Pouze 5 hodin a 56 minut.

Tmavě hnědá je ideální v kombinaci s ostatními barvami. Pokud v ložnici vsadíte jen na ni, můžete po čase cítit podobně jako většina respondentů osamělost, chlad a odtažitost.

Úplným opakem je ovšem světle hnědá. Zdá se, že tahle barva je – kupodivu mnohem více než červená – stimulující erotiku a sexuální hry. Lidé spící v ložnicích karamelové barvy se oddávali sexu více než třikrát týdně. Kolegy z červených ložnic porazili na celé čáře, ti hlásili v průměru jeden sex týdně.

Třikrát týdně se sexu oddávali také páry z bílých ložnic. Barva nevinnosti se tak pro oživení erotického vztahu jeví vhodnější než například červená. Ta totiž člověka nabudí k aktivitě, ale brzy vyčerpá. Pokud je to vaše oblíbená barva, zkuste jí šetřit.