Děti v půjčovně vybavíte jedna dvě

Děti v půjčovně vybavíte jedna dvě Zdroj: HappySport

Babí léto začíná, půjčovna lyží otvírá

Sotva jste poslali děti po letních prázdninách do školy a máte myslet na lyžování? Kupodivu to dává smysl, protože chcete-li ušetřit za zimní dovolenou, je dobré vědět, že půjčovny lyží právě zahajují provoz a nabízejí nejvýhodnější ceny sezónního půjčovného.

Zrovna jste sesedli z lanovky a kocháte se vyhlídkou na zasněžené horské štíty ozářené sluncem. Odpíchnete se hůlkami a jako vítr svištíte dolů do údolí… Takhle nějak vypadá ta třešinka na dortu, kterou si chcete v zimě dopřát.

Než si ji ale vychutnáte, chce to pořádnou přípravu a také dostatek peněz, protože sjezdové lyžování je sice nádherný sport, ale ne úplně levný: cesta na hory, ubytování, strava, skipas, pořádné oblečení a taky helma, lyže a lyžařské boty. Vyrážíte-li s rodinou, posledně jmenované položky navíc násobíte počtem svých blízkých.

O peníze jde až v první řadě

Pokud máte v plánu trávit na horách minimálně dva týdny v sezóně a vaše ego vám dovolí užívat si na sněhu i na jiných lyžích než vlastních, návštěva půjčovny lyžařského vybavení je velmi chytré rozhodnutí, protože dokáže ušetřit velkou část výdajů. Což dvojnásob platí v případě, že máte děti, které rychle rostou a potřebují nové vybavení každý rok. Spočítejte si to sami. Nové dětské lyže s vázáním vás přijdou na minimálně tři tisícovky, u dospěláckých počítejte s částkou od 8 000 korun výš, další nemalou investicí jsou lyžařské boty. V půjčovně bude řeč o úplně jiných částkách. Například v Happy sportu zaplatíte za celoroční výpůjčkudětského lyžařského kompletu (včetně helmy) 1 000 až 2 000 korun, dospělácký vás přijde na necelé 3 000 až 4 000 korun.

Zájem o lyžařské půjčovny rok od roku stoupá
Zájem o lyžařské půjčovny rok od roku stoupá | Zdroj: HappySport

A jestli si pro vybavení zajdete už v září, přičtete si k úspoře dalších pár stovek, které můžete brát jako příjemný bonus za brzké vyřízení. Nejenže budete mít o starost míň, ale vyberete si v klidu a z velké nabídky, protože davy těch méně prozíravých dorazí později, až když v obchoďácích začnou hrát koledy.

Prkýnka pro prcka, teenagera, pohodáře i dobrodruha

Dobrou půjčovnu dělá nejen slušný výběr lyží, ale také zkušený a ochotný personál, který vám vybere vhodný typ lyží podle vašich schopností a také plánů. Jako lyžaři upřednostňující obtížné terény potřebujete přirozeně jiné lyže než ten, kdo sotva zvládl první oblouky. Počítejte s tím, že obsluha bude mít připravené ještě další otázky – zda lyžujete spíš ráno nebo odpoledne, toužíte po sportovním výkonu nebo jste pohodový lyžař, preferujete delší či kratší oblouky, pohybujete se na sjezdovce nebo spíš mimo ni a podobně.

I kdyby nebyly finance v hlavní roli, věřte, že existuje dostatek pádných důvodů, proč neinvestovat do nových lyží, ale raději si je půjčit (ideálně v půjčovně ve městě, protože si je sice musíte sami dopravit na hory, ale zas se vyhnete riziku nepříjemného překvapení na místě).

Děti v půjčovně vybavíte jedna dvě

Kupovat každý rok nové lyže, boty a helmu je finančně náročné, pořizovat totéž na inzerát je pracné, a ještě víc riskantní – hlavně proto, že vybrané věci nevyzkoušíte, tudíž nemáte záruku, že dítěti padnou. A bazar? Tam, kde vám nabídnou lyže, nemusí mít vhodné boty. Jinde, kde seženete boty, zas nebude k mání padnoucí helma. A když už v potu tváře shromáždíte všechno potřebné, abyste se pomalu připravovali na chvíli, kdy se těch věcí budete zase zbavovat. Nabízet kolegům v práci, sepisovat inzeráty, balit do krabic ve sklepě.

Pokud se dítě chystá na lyže jen jednou, dvakrát za sezónu, v půjčovně máte možnost zajistit mu vybavení jen na dobu nezbytně nutnou: čili na víkend, týden nebo i jediný den. A jestliže si vyberete celoroční zápůjčku a potomkovi v mezidobí vyroste noha, není nic jednoduššího než vyměnit boty za větší číslo. Nebude vás to stát vůbec nic.

Půjčíte si lyže třeba i na jediné odpoledne

Co platí pro děti, platí i pro dospělé. Možná jste začátečníci a zatím nevíte, jestli vám lyžování přiroste k srdci. Možná nejste až tak zapálení pro věc, abyste trávili na svahu každou volnou chvíli. Půjčovna je pro vás značka ideál. Večer vás pozvou kamarádi na lyžovačku, ráno si skočíte pro lyže a jste připraveni vyrazit.

Neřešíte servis ani uskladnění

Nemusíte se bát, že vás lyže přepadnou ze zálohy, případně si přerazíte nohy o spadlé hůlky, až si půjdete v létě do sklepa pro zavařeninu. Z půjčovny si je vyzvednete z perfektním stavu, připravené na svah.

Toužíte vyzkoušet během sezóny víc modelu lyží

Lyžaři, kteří vnímají vlastnictví jediných lyží jako omezující, a rádi si připlatí za možnost otestovat během zimy hned několik modelů, dnes tvoří nejsilnější zákaznickou skupinu půjčoven – tedy kromě rodin s dětmi.

Někteří chtějí vyzkoušet různé modely různých značek (třeba proto, že si přečetli pochvalné recenze a výsledky testování v lyžařských časopisech nebo na internetu), jiní mají rádi různé styly a terény. Baví je freeride, chtějí si vyzkoušet skialpové lyže, zopakovat loňskou jízdu na obřačkách a dovolenou s rodinou strávit na sjezdovce na „normálních“ lyžích, případně si zařádit na běžkách. Těžko říct, kolik by je tohle všechno stálo – nebýt půjčoven.

Toužíte vyzkoušet během sezóny víc modelu lyží?
Toužíte vyzkoušet během sezóny víc modelu lyží? | Zdroj: HappySport

A jste připraveni!

Zájem o lyžařské půjčovny rok od roku stoupá, úměrně narůstajícímu počtu lidí, kteří pochopili, že sloveso „užít si“ má stejně slovní základ jako „žít“, nikoliv „vlastnit“. Ale to už je vám teď jasné. V klidu si dopřávejte radosti podzimu a těšte se na první lyžovačku. Vybavení na hory už doma máte.