...

... Zdroj: istock.com

Až skončí karanténa: Tohle jsou restaurace, bistra & kavárny mimo Prahu, kam se vrátíme!

Každý milovník dobrého jídla a pití má své oblíbené restaurace, do kterých se rád vrací. My se s vámi podělíme o mimopražské podniky, na které nedáme dopustit a do kterých vyrazíme hned, jak to bude možné. A jelikož letošní dovolené budou pravděpodobně po Čechách, třeba vás inspirujeme k výletu!

Andrea, redaktorka webu Ženy.cz

S kamarádkami vyrážíme několikrát do roka na víkendovou dámskou jízdu po Čechách. Nejdřív si vybereme město, najedeme ubytování a pak začneme plánovat, které restaurace, kavárny, bistra a bary navštívíme. Naše víkendy jsou totiž doslova prošpikované dobrým jídlem a pitím. Asi největším dosavadním překvapením pro nás byl Tábor – malinké město, jehož podniky jsou na hodně vysoké úrovni. Za zmínku rozhodně stojí Thir, kde se skvěle najíte, dáte si výborné víno a můžete se zde i ubytovat. Pan majitel dbá na využívání lokálních zdrojů a surovin z okolí Tábora. Kromě Thiru vlastní také útulnou hospůdku Výčep přímo na náměstí, kde si můžete dát něco malého na zub, ochutnat pivo z místního pivovaru Obora nebo si připít něčím ostřejším z českého rodinného lihovaru Anton Kaapl.

A nesmím zapomenout ani na jednu z nejlepších indických restaurací, která se nachází právě v Táboře. Jmenuje se Tandoor, je přímo na náměstí a jídlo je naprosto dokonalé!

Příjemně nás překvapily také České Budějovice, kam se rozhodně také vrátíme. Naprosto nás nadchla restaurace Paluba, která kromě skvělého jídla nabízí také nádherný interiér, který vynikne především večer, když se setmí. To ovšem není jediné místo, které v Budějovicích stojí za návštěvu. Skvělá je také restaurace Solnice, bar Žlutá ponorka nebo kavárna Café Datel. Už se těším, až se na tyhle místa zase vrátíme!

Ivona, redaktorka webu Ženy.cz

Přiznám se, že výlety po Česku u nás v rodině plánujeme nejen podle přírodních krás, ale i podle restaurací. Moje dcera se pak vždycky diví, že kamkoli vstoupíme, vidí na fotce stejného pána (rozumějte Lukáše Hejlíka a jeho knihu Gastromapa). Ráda bych se snad ještě letos vrátila do šumavského Nebespánu, kde vám kávu připraví na kávovaru La Marzocco a k tomu servírují božské zákusky. Doufám, že se uskuteční i náš každoroční víkend v Českém Švýcarsku, kde můžu ve vísce Chřibská jen doporučit restauraci Na Stodolci.

Myslím také na Liberec a jeho Mikynu, Olomouc (Entrée, Long Story Short, Kafe jak lusk...) nebo na Brno, kde je těch míst fakt nepočítaně (jen namátkou SKØG, Soul bistro, Čtyři pokoje...). A rozhodně se chci vrátit do Beskyd, kde skvěle vaří v penzionu Jurášek a ty nejlepší dorty pečou v cukrárně PePe Bakery coffee.

Naposledy jsme při jarních prázdninách navštívili v Teplici nad Metují skvělou restauraci Kovářova kobyla nebo náchodskou cukrárnu Waffle Café. Tam všude bych se chtěla vrátit, protože právě tahle místa nás vytáhla i do končin naší země, kam bychom se jinak nepodívali.

Petra, redaktorka webu Ženy.cz

Půl mého srdce patří Praze a okolí a druhé mé rodné Šumavě. Mám tu rodinu i spoustu přátel, a kdykoliv něco slavíme nebo chceme s kamarádkami probrat důležité novinky z našich životů, jdeme do Žíznivého kozla v Klatovech, kde vaří přímo famózně. Jejich burgery nebo saláty nás nutí tu prosedět i hodiny. Až se zas budeme moci potkat, rozhodně si tady uděláme rezervaci.

O pár desítek kilometrů dál, v Plzni, je francouzská kavárna La Tartelete, kde dělají ty nej nej nejbožejší sladké i slané quiche. Závislost na nich mám už z dob mých vysokoškolských studií v Plzni, kdy jsem tu trávila čas a jiný oběd jsem ani neznala. Při cestě na Šumavu tu musím vždy přibrzdit. A když nejezdíme za rodinou, výletíme, co to jde. Takhle jsme našli stylovou, autentickou restauraci Zastávka Nižbor, která vznikla ze starých železničních vlaků. Otevřeno má jen přes letní sezónu, otvírá 1. května, tak doufám, že situace už bude lepší a my budeme moci vyrazit na naše oblíbená vepřová žebra na medu do „jídelního vozu“ a sledovat vlaky.

Marta, redaktorka webu Dáma.cz

Pocházím z Jičína, kde jsem si oblíbila mexickou restauraci Casa de Piedra. Mají výborné steaky a nachos a atmosféru podtrhne autentické prostředí. Skvělé burgery a trhaná masa pak nabízí Goodies Fresh Bistro, kde často dělají i různé ochutnávkové akce. Ráda zajdu také do kavárny Café Café, která má útulné prostředí, příjemnou letní zahrádku a super kafe a domácí dorty.

Častým cílem mých výletů se stalo město Tábor. Tam bych doporučila restauraci Terasa Jordán s krásným výhledem na přehradu Jordán, kde mě zatím nezklamalo žádné jídlo. Oblíbenou kavárnou v Táboře je určitě Budík se skvělými dortíky a horkou čokoládou. Ráda také zajdu do pivnice Výčep, kde je možné si k pivu z místního pivovaru Obora vychutnat nejrůznější sýry, uzeniny a další pochutiny z okolních farem.

Markéta, redaktorka webu Bleskproženy.cz

Až se opět budeme moci scházet s přáteli, první, co uděláme, bude, že opět navštívíme naši oblíbenou kavárnu v Brandýse nad Labem. Kavárna Dvě vrány je naší srdcovkou a místem k setkávání, jejich dezerty nikdy nezklamou a prostředí je zkrátka domácky příjemné. Ve stejném městě máme v oblibě ještě Pivnici Radegast, kde dělají ty nejlepší burgery, a ač to může znít divně, chodíme sem spíš na víno než na pivo.

Aneta, redaktorka webu Bleskproženy.cz

Moje nejoblíbenější restaurace se nachází v Ostravě, odkud pocházím. Vůbec nejoblíbenějším podnikem je pro mě útulné bistro La Petite Conversation, které před devíti lety otevřel belgičan David. Nabízí ty nejlepší sendviče a panini, ale i saláty, snídaně nebo výtečná obědová menu. A jejich belgické hranolky s andaluskou omáčkou? To je prostě sen! A pokud nemáte zrovna hlad, můžete si tam jít jen sednout a užít si například jeden z tematických večerů. Občas vás obslouží i sám David, který s vámi prohodí pár slovíček česky, anglicky nebo francouzsky. LaPeCo není jen místem, kde si pořádně „nacpete pupek“, cítíte se tam prostě dobře a ve mně vyvolává pocit, že jsem zase na chvilku doma.

Pokud milujete langoše, pak musíte navštívit Bo Bistro. Nečekejte ale, že dostanete přesmažený langoš, ze kterého ještě kape olej! Jejich langoše jsou naopak nadýchané, velké tak akorát, takže se nebudete cítit hned přecpaně a můžete si vybrat jak z klasických slaných, tak sladkých variant. Navíc se tam skvěle sedí, interiér je útulný, a pokud nemáte zrovna chuť na jejich specialitu, můžete si dopřát výtečnou horkou čokoládu nebo chai latte. A jak už název napovídá, bistro se nachází v samotném centru Ostravy.

Gabriela, redaktorka webu Bleskproženy.cz

Je mnoho restaurací, do kterých se budu vždycky ráda vracet, ale jednu mám vyhlídnutou pro speciální příležitost. Je to Hliněná bašta v Průhonicích. Restaurace je nádherná jak zvenku, tak zevnitř, leží na kraji rybníčku a v létě na terase sedíte a kocháte se nádhernou klidnou hladinou a zelení kolem. Je to restaurace, kde hrají všechny vaše smysly. Jídlo je dokonalé chuťově a nádherně naservírované. Pokud chcete vyjet za romantikou, projít si průhonický areál a pak společně zakončit den v této restauraci, bude to úplně pohádkový zážitek. Už se nemůžu dočkat!

Dalším místem, kam se chci co nejdříve znovu podívat, je Kabinet múz v Brně, kde můžete nasytit všechny své smysly. Je to místo, kde narazíte na různou sortu lidí. Interiér je velice jednoduchý, ale působivý a k jídlu dostanete skvěle připravené veganské dobroty. Každý den mají speciální menu. Večer se Kabinet změní v prostor, kde se pořádají skvělé koncerty nebo hudební akce, jež představují neotřelou hudbu a umělce.

Majka, redaktorka webu Mojezdraví.cz

Nedávno jsme vyrazili s přítelem na výlet do Vlašimi a navštívili restauraci Továrna. Naprosto mě nadchla. Je maličká, má minimalistický interiér, ale vaří tam skvěle. Doporučuju hlavně super burgery s hranolkama a kuřecí křídla.

Často a ráda jezdím taky do Českého Krumlova, kde nikdy nevynechám návštěvu restaurace Krčma U dwau Maryí. Je to staročeská hospůdka se vším všudy (prastarý dům, dobové oblečení obsluhy, venkovní posezení). Mají tu nejlepší medovinu, jakou jsem kdy měla (horkou i studenou) a servírují staročeská jídla. Doporučuju hlavně hostinu pro dva až osm lidí – s kuřetem, králíkem nebo bažantem. Všechny jsou vynikající. Navíc moc milá obsluha a posezení v historickém centru města přímo na břehu Vltavy. Co víc si přát?