Zvolna pečený celer.

Zvolna pečený celer. Zdroj: Profimedia

.
Celer pečený s hruškou.
Celozrnný chléb s celerovým želé.
Celer v hlavní roli.
5
Fotogalerie

Ať vynikne celer! Zimní recepty, které si zamilujete

Bez bulvy celeru nebo řapíku se neobejde spousta výborných porkmů. Užívejte si jeho chuť v hlavním chodu nebo jako svačinku!

Salát s jablkem a kozím sýrem

4 porce, příprava: 20 minut

Suroviny: 4 řapíky celeru, 2 hrsti baby špenátu, 2 hrsti rukoly, půlka červené cibule, 2 jablka, 100 g kozího sýru, olivový olej, dýňový olej, sůl a hrubě mletý pepř, hrst semínek podle chuti

Celer omyjte a nakrájejte na tenké plátky, zajímavá obměna je nejdřív je lehce zpěnit na kousku másla. Špenát a rukolu promíchejte s na jemné plátky nakrájenou červenou cibulí. Jablka rozkrájejte na půlměsíčky. Kozí sýr rozdrobte na kousky.

Podle chuti smíchejte pár lžic olivového oleje s dýňovým, solí a nahrubo namletým pepřem. Semínka opražte nasucho na pánvi. Zeleninu promíchejte se zálivkou, poklaďte sýrem a posypte semínky.

.
. | Zdroj: Profimedia

Pokračování 2 / 4

Pečený celer se semínky

4 porce, příprava: 35 minut

Suroviny: 2 menší bulvy celeru, olivový olej, sezamový olej, 50 g lískových oříšků, 2 lžičky černého sezamu, 2 lžičky plodu koriandru, 2 lžičky kmínu, 2 lžíce slunečnicových semínek, sůl

Troubu zapněte na 200 °C. Celer očistěte a nakrájejte na velmi tenké plátky a promíchejte s olivovým a sezamovým olejem. Oříšky, černý sezam a kmín rozdrťte v hmoždíři.

Celer nakrájejte na hranolky a v kořenicí směsi jej pořádně obalte. Jako dip se hodí bílý jogurt s římským kmínem a česnekem.

Náš tip

Celer rozprostřete na plech a jemně poprašte kořenicí směsí. Pečte 15 minut doměkka. Před podáváním zakápněte olivovým olejem a posypte nasucho opraženými slunečnicovými semínky.

Celer pečený s hruškou.
Celer pečený s hruškou. | Zdroj: Profimedia

Pokračování 3 / 4

Chléb s celerovým želé

4–6 porcí, příprava: 60 minut + pečení a chladnutí

Suroviny: 650 g řapíkatého celeru, 350–400 g krupicového cukru, 3 lžíce limetkové šťávy, 100 g čerstvého kozího sýru, 100 g žervé, pažitka, sůl a pepř, 4–6 plátků celozrnného chleba

Celer nakrájejte na malé kousky. Zalijte vodou a přiveďte k varu. Vařte asi 5 minut a slijte. Zalijte 500 ml nové vody, přidejte cukr a limetkovou šťávu a znovu 5 minut svařte. Plamen stáhněte na minimum a pozvolna vařte 60 minut, dokud nebude mít tekutina rosolovitou konzistenci a lesk.

Nechte úplně vychladnout a pak uložte do lednice. Čerstvý kozí sýr smíchejte s žervé, přidejte jemně nasekanou pažitku a dochuťte solí a pepřem. Chleba podávejte namazaný sýrovou pomazánkou a navrch s kousky celerového želé.

Celozrnný chléb s celerovým želé.
Celozrnný chléb s celerovým želé. | Zdroj: Profimedia

Pokračování 4 / 4

Zvolna pečený celer

4 porce, příprava: 10 minut + pečení

Suroviny: 1 středně velká bulva celeru, 4 snítky tymiánu, olivový olej, 1 lžička uzené soli Maldon

Celer důkladně omyjte. Všechny záhyby vyčistěte třeba starým zubním kartáčkem, případné zbytky listů ořežte. Kořínky seřízněte tak, aby celer stál na místě. Troubu zapněte na 180 °C.

Bulvu položte na arch pečicího papíru, přidejte snítky tymiánu a zabalte. Pak celou kouli obalte ještě alobalem a vložte do trouby. Podle velikosti celeru pečte asi 4 hodiny.

Hotový celer rozčtvrťte, pokapejte olivovým olejem a zlehka osolte. Podávejte jako předkrm nebo přílohu.

Zvolna pečený celer.
Zvolna pečený celer. | Zdroj: Profimedia

Článek připravil časopis F.O.O.D.