Pohár z pusinek s Amaretto krémem

Pohár z pusinek s Amaretto krémem Zdroj: Lucie Fenclová, Dekor styling: Marika Kučová, Food styling: Darina Křivánková

Ani drobek nazmar! Co udělat se zbytkem cukroví?

Máte po Vánocích ještě pár krabiček cukroví, které už není v nejlepší kondici? Pošlete ho do druhého kola a proměňte v dezerty nečekaných chutí. Jsou efektní, překvapivé a originální. Vyhodit nemusíte ani drobek.

DÝŇOVÝ CHEESECAKE S PERNÍKEM

Forma: 20 cm

Příprava: 45 minut + 50 minut pečení

Korpus: 150 g perníčků, 30 g studeného másla + na potření formy

Náplň: 500 g dýně hokkaidó, 400 g krémového sýra, 130 g třtinového cukru, 3 vejce , 3 lžíce kukuřičného škrobu, 2 lžičky skořice, 1 lžičky muškátového oříšku

Na ozdobu: 100 g mascarpone, 1 lžíce moučkového cukru, perníčky a čerstvé ovoce (exotické druhy vítány)

Postup:

1. Dýni omyjte, vydlabejte, nakrájejte na menší kostky a vařte do úplného změknutí. Sceďte, nechte důkladně vykapat, rozmixujte na hladké pyré a dejte vychladnout.

2. Na dno rozkládací dortové formy dejte pečicí papír a formu uzavřete. Boky formy potřete tenkou vrstvou másla a vyložte pruhem pečicího papíru.

3. V robotu umixujte perníčky se studeným máslem nakrájeným na malé kostky na drobenku. Směs nasypte do formy, upěchujte rovnou vrstvu a uložte do ledničky.

4. Krémový sýr a cukr umíchejte v robotu dohladka, postupně přidejte vejce, pak dýňové pyré, škrob a koření.

5. Krém nalijte do formy a několikrát s ní zlehka bouchněte o kuchyňskou linku, aby unikly vzduchové bubliny. Formu vložte do trouby vyhřáté na 170 °C, na dno trouby dejte pekáč s horkou vodou. Pečte asi 50 minut.

6. Cheesecake nechte vychladnout na mřížce a dejte chladit alespoň na několik hodin (ideálně přes noc) do ledničky. Do mascarpone vmíchejte cukr a krém naneste na cheesecake. Ozdobte ho perníčky, drobky z perníčků a sezonním ovocem.

Dýňový cheesecake s perníkem
Dýňový cheesecake s perníkem | Zdroj: Lucie Fenclová, Dekor styling: Marika Kučová, Food styling: Darina Křivánková

POHÁR Z PUSINEK S AMARETTO KRÉMEM

4 porce

Příprava: 20 minut

Suroviny: 200 g mraženého bobulového ovoce, 4 žloutky, 6 lžic jemného krupicového cukru, 200 ml polotučného mléka, 4 lžíce kukuřičného škrobu, 400 ml smetany ke šlehání, 4 lžíce amaretta, 15–20 sněhových pusinek a čerstvé ovoce na ozdobu

Postup:

1. Mražené ovoce vložte do rendlíku a pár minut je povařte, aby se šťáva, kterou ovoce pustí, částečně zredukovala.

2. Žloutky, cukr, mléko, polovinu množství smetany, škrob a amaretto dejte do kastrolu, důkladně promíchejte metličkou a vařte za stálého míchání do zhoustnutí. Jakmile vznikne hustý krém pudinkové konzistence, sundejte kastrol z plotny a na celý povrch krému přitiskněte potravinářskou fólii, díky tomu nevznikne škraloup. Krém nechte vychladnout. Ušlehejte zbytek smetany a postupně ji vmíchejte do studeného krému.

3. Rozlámejte pusinky na malé kousky, pár si jich nechte v celku na zdobu. Do sklenek dejte vrstvu pusinkových drobků, na ně krém a pak ovoce. Postupně zaplňte sklenky, ozdobte je celou pusinkou a čerstvým ovocem.

Tip: Do poháru se také skvěle hodí kokosky, přidat můžete i vanilkový rohlíček.

Pohár z pusinek s Amaretto krémem
Pohár z pusinek s Amaretto krémem | Zdroj: Lucie Fenclová, Dekor styling: Marika Kučová, Food styling: Darina Křivánková

Další recepty s cukrovím najdete v lednovém vydání magazínu F.O.O.D.