...

... Zdroj: iStock.com

Alergická vyrážka neboli kopřivka: Víte, jak s ní rychle zatočit?

Kdo už někdy bojoval s alergií, nejspíš bude mít zkušenosti i s alergickou vyrážkou. Kopřivka, jak ji obvykle nazýváme, je nepříjemný kožní projev alergie, který se ale naštěstí dá léčit. A někdy dokonce i bez porady s lékařem a v pohodlí domova.

Kopřivka patří mezi nejčastější kožní choroby. Odhaduje se, že alespoň jednou v životě se s ní setká až třetina populace. Svůj název získala díky typické kožní reakci, ke které dochází v místě kontaktu kůže s notoricky známou pálivou rostlinou – kopřivou. Alergickou vyrážku poznáte podle výsevu zarudlých, svědivých pupenů, které tvoří na těle mapy a rychle se hojí, aby následně vznikly nové.

Alergici se mohou setkat se dvěma typy kopřivky – akutní a chronickou. Potíže u první z nich obvykle ustávají do šesti týdnů od prvních projevů a častěji se vyskytuje v dětském věku. Při chronické kopřivce se vyrážka vrací alespoň dvakrát týdně po dobu delší než šest týdnů. Tento typ kopřivky postihuje spíš dospělé.

Příčina vyrážky? Nejrůznější alergie

Mezi nejčastější příčiny kopřivky patří reakce na pobodání hmyzem, alergeny ve vzduchu, léky, potraviny (mléko, vejce, arašídy – především u dětí), kosmetika, kovy, prací prášky či infekce. U této kopřivky obvykle odhalíme její příčinu sami a můžeme ji také léčit bez pomoci lékaře.

„Jako 1. pomoc lze v lékárně bez předpisu koupit léky na alergii, takzvaná antihistaminika. Mají za úkol mírnit projevy, bohužel neřeší příčinu alergií. Užívají se většinou 1x denně, jejich účinek byste měli během několika hodin pocítit,“ říká MUDr. Miluše Kotalíková. „Mezi oblíbená antihistaminika patří i Claritine. Většinou neomezí vaše každodenní aktivity, můžete fungovat ve škole, v práci, bavit se, a to bez větších omezení,“ vysvětluje lékařka.

Alergiky ovšem upozorňuje, že by jakékoli projevy nemoci včetně vyrážky neměli přehlížet. „Alergické projevy samozřejmě můžete vydržet, ale mějte na paměti, že to není správná cesta. Neléčené alergické projevy imunitu neposilují, právě naopak,“ upozorňuje MUDr. Kotalíková.

Kopřivce se dá i předcházet

Součástí léčby všech typů kopřivek jsou preventivní opatření. Alergik by se měl vyhýbat přehřátí, příliš intenzivní fyzické aktivitě i pobytu v horkém prostředí. Dále se doporučuje nosit volné oblečení z přírodních materiálů, zkoušet vlažné sprchy nebo obklady, které by měly ulevit nepříjemnému svědění, a vyhýbat se stresu.

Pokud je kopřivka doprovázena ztíženým dýcháním, chrapotem, průjmem, otoky kloubů, teplotou, celkovou nevolností a zvracením, je nutné okamžitě vyhledat lékaře. Tyto problémy signalizují, že by mohlo dojít až k život ohrožujícímu anafylaktickému šoku.