GlaxoSmithKline

GlaxoSmithKline Zdroj: GlaxoSmithKline

Alergická sezóna v plném proudu – jak se zbavit senné rýmy?

 „Alergická rýma“ je běžný příznak alergické reakce v nosní sliznici, která se rozvíjí, když jste vystaveni alergenům, jako jsou například roztoči, pyl, či zbytky zvířecí kůže a srsti. Přestože tyto alergie začínají v nose, příznaky zde nekončí. Kromě nosních příznaků jako je ucpaný nos, rýma, kýchání či svědění nosu, můžete pociťovat také například svědění či slzení očí.

Správně zvolená a načasovaná léčba je základ

Pokud jste zvyklí brát během sezóny antihistaminika a přesto pociťujete příznaky alergie, můžete vyzkoušet i jiné volněprodejné alternativy. Antihistaminika totiž blokují primárně pouze jednu látku (histamin), která ale není jedinou látkou, která způsobuje alergické projevy. Další jsou například prostaglandiny, cytokiny, tryptáza, PAF, leukotrieny*. Proti těmto šesti klíčovým spouštěčům alergické reakce působí nosní sprej FLIXONASE**. Doporučujeme také připravit se na sezónu s předstihem. Některé volněprodejné léky na alergii můžete začít brát několik dnů před očekávaným vrcholem pylové sezóny, a tím můžete pomoct zmírnit alergické příznaky. Vždy se však předem poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Více o způsobech léčby se dozvíte zde.

GlaxoSmithKline
GlaxoSmithKline | Zdroj: GlaxoSmithKline

Nosní sprej FLIXONASE – co to je?

Léčivou látkou přípravku FLIXONASE je flutikason-propionát, kortikosteroid, který má při každodenním používání protizánětlivý účinek. Tento sprej pomáhá zvládat reakce Vašeho těla na alergeny v prostředí. FLIXONASE poskytuje 24-hodinovou úlevu jak od nosních příznaků, tak i od očních příznaků alergické rýmy. Pokud tedy trpíte svěděním a slzením očí během jarní sezóny alergií, FLIXONASE vám poskytne komplexnější úlevu.

Jak pracovat s nosními spreji

Pokud se rozhodnete pro přípravek FLIXONASE, máme pro vás několik tipů, jak s nosním sprejem zacházet, abyste měli co největší pohodlí. Pokud jste z dětství zvyklí, zaklánět při používání nosních kapek hlavu, doporučujeme, abyste zkusili následující postup. Přípravek FLIXONASE používejte ve vzpřímené poloze – tekutina vám tak nenateče do krku.

Trysku vložte do jedné z nosních dírek a druhou dírku uzavřete, hlavu skloňte mírně dopředu a lahvičku držte vzhůru. Miřte mírně od středu nosu. Začněte pomalu vdechovat nosem. Při nádechu silně zatlačte prsty na límec směrem dolů a stříkněte si dávku do nosu. Vydechněte ústy. Přesné instrukce k používání přípravku naleznete v jeho příbalové informaci.

GlaxoSmithKline
GlaxoSmithKline | Zdroj: GlaxoSmithKline

Čtěte pečlivě příbalovou informaci. O správném použití se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem. FLIXONASE 50 mikrogramů/dávka nosní sprej, suspenze je volně prodejný lék k nosnímu použití. Obsahuje flutikason-propionát.

V případě dotazů kontaktujte: GlaxoSmithKline Consumer Healthcare Czech Republic s.r.o., Hvězdova 1734/2c, 140 00 Praha 4, email: cz.info@gsk.com. Případné nežádoucí účinky hlaste na: ch.safety@gsk.com. Datum vypracování materiálu: 03/2018. CHCSK/CHFLX/0023/18

* Přesný počet mediátorů zánětu a působení není znám.

** Většina běžných volněprodejných léků proti alergii (takzvaných antihistaminik, tedy nejpoužívanějších léčivých přípravků na alergii na základě dat IMS Health Czech republic 2016-2017) bojuje primárně pouze s 1 látkou spouštející příznaky alergie, histaminem. FLIXONASE jich zvládne 6 = působí proti několika klíčovým zánětlivým mediátorům (histamin, prostaglandiny, leukotrieny, cytokiny, tryptáza a PAF). Přesný počet zánětlivých mediátorů a působení nejsou známy.