Planet Fest - Vol. 2

Planet Fest - Vol. 2 Zdroj: archiv akcí

Jaro na Chateau Mcely
Koncert James Blunt
Výstava: Claudia Andujar – The Yanomami struggle   Paříž
Divadelní představení Vladař
  Claudia Andujar
13
Fotogalerie

Akce v březnu, které vám naplní šatník, hlavu i břicho

Jaro už začíná dělat pokusy, a proto je na čase vyjít do ulic a něco zažít. Víc slunce a venkovních možností s sebou přináší spoustu aktivit a rozhodnutí. Proto je načase se nadopovat vitamíny v podobě informací, zkušeností a vyrazit vpřed pro nový šatník, nechat se ovládat hudbou a možná si najít i novu práci. Tyhle akce vám k tomu dopomohou.

Planet Fest – Vol. 2

Kdy: 1. března 2020

Kde: Roxy Praque

Planet Fest - Vol. 2
Planet Fest - Vol. 2 | Zdroj: archiv akcí

Druhá edice Planet Festu – festivalu, který je věnován naší krásné planetě. Jsou připraveny zajímavé rozhovory na hlavní stage, následované praktickými workshopy i interaktivními vystoupeními speakerů, kteří mají co říct k ohleduplnému životnímu stylu. V tématech Zero waste, Veganství a Eco. Najdete tu taky desítky stánků s eko vychytávkami, ohleduplnou rostlinnou stravou, oblečením ve stylu slow fashion, upcykl. Inspirace a potřeby k tomu, jak můžete žít zero waste doma, ale třeba i v kanceláři. Prostě všechno, co potřebujete k tomu, abyste si užil/a svůj pobyt na planetě Zemi ohleduplně.

Koncert James Blunt

Kdy: 6. března 2020

Kde: Tipsport Arena Praha

Koncert James Blunt
Koncert James Blunt | Zdroj: archiv akcí

James Blunt se do Prahy vrátí s novým albem! Autor hitů jako You're Beautiful, Goodbye My Lover nebo Wisemen vystoupí v rámci turné k novému albu Once Upon a Mind, kterým se vrací zpět k ryzímu písničkářství. Hudebník, jenž svými hity nejprve ovládnul Evropu a pak se v USA stal prvním britským umělcem na čele hitparády od dob Candle in the Wind Eltona Johna, má zajímavý příběh. Absolvoval vojenskou akademii a sloužil i ve válečném Kosovu. Po odchodu z armády natočil debutové album Back to Bedlam, které patří v domovské Velké Británii k nejlépe prodávaným nahrávkám vůbec. Od té doby si fanoušci na celém světě koupili přes 23 milionů jeho desek. Britsko-německá zpěvačka Emily Roberts bude doprovázet Jamese Blunta, což je další důvod, proč nevynechat tuto jedinečnou hudební událost.

Výstava: Claudia Andujar – The Yanomami Struggle Paříž

Kdy: od ledna do 10. května 2020

Kde: ve Fondation Cartier pour l’art contemporain, Nadaci Cartier pro současné umění, Paříž

Výstava: Claudia Andujar – The Yanomami struggle   Paříž
Výstava: Claudia Andujar – The Yanomami struggle Paříž | Zdroj: archiv akcí

„Jsem napojená na domorodce, na zemi, na primární boj. To vše mne hluboce zasahuje. Všechno se zdá nezbytné. Možná jsem vždy hledala odpovědi na otázky týkající se smyslu života v jeho základní podstatě. Proto jsem sem do amazonské džungle přišla. Byl to instinkt. Hledala jsem sebe sama.“ Claudia Andujar

  Claudia Andujar
Claudia Andujar | Zdroj: archiv akcí

Do 10. května probíhá v Paříži ve Fondation Cartier pour l’art contemporain, Nadaci Cartier pro současné umění, doposud největší výstava věnovaná práci a aktivismu Claudie Andujar. Ta více než pět desetiletí svého života zasvětila fotografování a ochraně Yanomami, jednoho z největších brazilských domorodých kmenů. Výstava přináší ucelený soubor více než 300 fotografií, audiovizuální instalaci či sérii kreseb Yanomami. Prozkoumává výjimečný přínos Claudie Andujar nejenom umělecké fotografii, ale také její důležitou roli aktivistky chránící lidská práva kmene Yanomami.

Fashion Stars Night

Kdy: 9.3. 2020 od 19 hodin

Kde: v prostorách Pražské křižovatky, kostel sv. Anny, Praha

Fashion Stars Night
Fashion Stars Night | Zdroj: archiv akcí

Na počátku byla myšlenka, že českému módnímu světu nechybí talenty, ale příležitost je prezentovat. Janina Šlemínová, autorka projektu, ji již po patnácté umožňuje realizovat, a ukazuje tak práci vybraných designérů ve výjimečném prostředí a za podpory silného týmu Stars Events.

V České republice fakticky neexistuje projekt podobného rozsahu a renomé. V rámci Fashion Star Night bylo doposud představeno více než 50 návrhářů, designérů. Debutoval zde mimo jiné Jakub Polanka, Pavel Berky nebo značka P. Š. Objects Petry Šafářové nebo Mirka Talavašková, která se letošního ročníku bude účastnit již potřetí. A mimo jiné zde bude prezentována také zbrusu nová kolekce dámského oblečení pod názvem Prostor pro duši od Vlastiny Svátkové. Těšit se můžete i na značku Silky Gang, za kterou stojí Martina Karafiátová, která svou lásku k výtvarnému umění – zvláště ilustraci, módě a hedvábí – přetvořila do kolekcí luxusních hedvábných šátků, které vznikají v limitovaných sběratelských sériích. A těšte se na mnohem víc.

Jaro na Chateau Mcely

Kdy: březen, duben, květen 2020

Kde: Chateau Mcely

Jaro na Chateau Mcely
Jaro na Chateau Mcely | Zdroj: archiv akcí

Jarní zámek se chystá na pestrou škálou bohatých zážitků v srdci rozkvétající barevné přírody anglického parku a Svatojiřského lesa.

Program zahájí tradiční Slet bohyň (6.–8. března) s hlavním tématem Lucie Kolaříkové – „Mozek jako Buddha“, který doplní rétorika s Anetou Pavlovou a jógové protažení s Janou Kyriakou. V sobotu 21. března tak trochu ochutnáme již léto při odpoledním Jarním trendy grilování s šéfkuchařem Honzou Štěrbou. Nebude chybět pospolitost okolo otevřeného grilu a ohně.

4. dubna je připraven sobotní program Za vůní a chutí jarních bylinek. Na seminář o jarních bylinkách naváže procházka jarním parkem s šéfkuchařem Honzou Štěrbou, který odtajní svůj krecht s udírnou, zahrádku a místa, kde sbírá to nejlepší pro své pokrmy z darů přírody. Na závěr Honza předvede, jaké delikatesy se dají vykouzlit z bylinek.

Velikonoce po mcelsku (10.–13. dubna) budou ve znamení místních tradic a zážitků nejenom pro rodiny s dětmi. Novinkou jsou tajemné Čarodějnické rituály (30. dubna – 1. května). Bude se spontánně tančit, dokonce i okolo ohně! První májový sváteční den proběhne seminář Terezie Dubinové „Ženská spiritualita“ a vše plynule přejde do Májového času lásky (1.–3. května). Uvede se nové jarní à la carte menu a hosté se mohou těšit na show DJ Lumiera a jeho nadpozemskou hudbu. Vše doplní snídaně s klavírem, která umocní romantiku líbání pod rozkvetlými mcelskými stromy.

Mercedes-Benz Prague Fashion Week F/W 2020

Kdy: 13.–20. 3. 2020

Kde: Klášter sv. Gabriela, Holečkova 106/10 Praha

Mercedes-Benz Prague Fashion Week F/W 2020
Mercedes-Benz Prague Fashion Week F/W 2020 | Zdroj: archiv akcí

Největší jarní módní událost v Praze, kde se představí vybraní návrháři z Česka, Slovenska, kteří představí aktuální kolekce na příští sezónu. Módou ožijí opět zajímavé budovy Prahy, tentokrát klášter sv. Gabriela. Těšit se můžeme na zvučná jména návrhářů jako Denisa Dovalova, Zuzana Kubíčková, Jakub Polanka, Vanda Janda, Tereza Vu a další.

MBPFW má jako jediná módní akce v ČR mezinárodní přesah (patří do celosvětové sítě fashion weeků organizovaných pod hlavičkou Mercedes-Benz podobně jako New York, Berlín, Sydney, Moskva, Istanbul či México City.

Zvířený prach tour: Praha – Divadlo Archa – Křest prachem

Kdy: neděle 15. března 2020

Kde: divadlo Archa Praha a pak dál po českých městech

 Dan Bárta : Zvířený prach tour: Praha - Divadlo Archa - Křest prachem
Dan Bárta : Zvířený prach tour: Praha - Divadlo Archa - Křest prachem | Zdroj: archiv akcí

Dan Bárta, jedenáctinásobný držitel Ceny Anděl v kategoriích Zpěvák roku a Zpěvák čtvrtstoletí, se zapsal v devadesátých letech do širokého povědomí s kapelou Alice a účinkováním v muzikálu Jesus Christ Superstar. Stal se také neodmyslitelnou součástí kapely J.A.R. V roce 2000 překvapil fanoušky s vlastní skupinou Illustratosphere, se kterou v Divadle Archa pokřtí 15. 3. 2020 dlouho očekávané páté řadové album Kráska a zvířený prach!

Nezaměnitelný hlas s vynikající technikou zpěvu, prvotřídní hudebníci a písně vzlétající nad tuzemský standard populární hudby... Dan Bárta & Illustratosphere okouzluje posluchače napříč generacemi i hudebními žánry již dvacet let!

Jarní blešák

Kdy: 15. března 2020

Kde: MeetFactory Praha

Jarní blešák
Jarní blešák | Zdroj: archiv akcí

V neděli 15. března bude jedinečná možnost provětrat po zimě svůj šatník a pořídit si do něj nové kousky aneb tradiční jarní blešák opět ve smíchovské továrně. Secondhandové oblečení a doplňky se tentokrát pokusíme doplnit i o další věci, nedílnou součástí budou stánky s jídlem, DJ, workshop v galerii, a dá-li počasí, tak i posezení venku na zahrádce s výhledem na projíždějící vlaky.

Informace pro prodejce: Popis zboží a pár ilustračních fotografií posílejte na fleamarket@meetfactory.cz. Prodávat můžete oblečení, obuv, doplňky, ale hledáme také prodejce vinylů, nádobí, bytových doplňků, obrazů a plakátů apod. Rozhodnutí a další informace vám pošleme co nejdříve.

Dyzajn market Jaro

Kdy: 21.–22. března 2020

Kde: náměstí Václava Havla, Praha

Dyzajn market Jaro
Dyzajn market Jaro | Zdroj: archiv akcí

Dyzajn market je výběrová prodejní výstava autorské tvorby, která se koná na náměstí Václava Havla a v přilehlé provozní budově Národního divadla. Prohlížet i nakupovat můžete spousty originálních šperků, oblečení, doplňků, kabelek a batohů, porcelánu, dekorací, hraček nebo papírenského zboží. Akce se účastní převážně lokální tvůrci z Čech a Moravy, ale také ze Slovenska, Maďarska, Německa, Rumunska, Ruska a Argentiny. Speciálním tématem jarní edice je soutěžní výstava „Ztělesni Dyzajn“, kde o vítězném dyzajnérovi rozhodujete vy.

Divadelní představení Vladař

Kdy: 27. března 2020

Kde: Divadlo Komedie, Praha

Divadelní představení Vladař
Divadelní představení Vladař | Zdroj: archiv akcí

„Moudrý panovník musí jednat tak, aby občané vždycky a v jakýchkoli dobách měli zapotřebí státního aparátu a vladaře. Pak mu vždy zachovají věrnost.“ Niccolò Machiavelli

Autorská inscenace o chápání se a chápání se moci všem lidem, kteří přijdou na představení Vladař, vzkazuje: Sál patří lidem, jeviště, hlediště a všechna sedadla patří lidem. Šatna a všechna její zrcadla patří lidem. Osvětlovací kabina i zvukařský pult patří také lidem! Všechny sály, předsálí, schodiště, chodby, foyer, šatny a fundusy, které patří lidem, patří lidem! Tak jsme se dohodli.

Pokud ale přistoupíme na tezi, že divadlo Komedie patří lidem, měli bychom se ptát: Jaké divadlo se v Komedii bude hrát? A kdo ho bude hrát? Všichni lidé v sále? Je možné, aby se všichni v sále na něčem domluvili? Není výhodné, aby se někdo stal divákem a sledoval hru zpovzdálí? Není výhodné, aby se hercem stal někdo z přítomných herců? Není v určitých situacích výhodné dát prostor kompetentní menšině před neorganizovanou masou? Inscenace o mechanismech moci, o dohodě a válce, o komfortu a diskomfortu je inspirována příručkou o tom, jak vládnout, kterou v roce 1513 napsal Niccolò Machiavelli.

Konference Equal Pay Day – ŽENY POMÁHAJÍ ŽENÁM

Kdy: 27.–28. 3. 2020

Kde: Clarion Congress Hotel Prague, Praha

11. ročník konference Equal Pay Day, které se pravidelně účastní více než 1000 aktivních žen. Dveře se otevřou 27. března 2020 v osm hodin ráno.

Equal Pay Day Praha
Equal Pay Day Praha | Zdroj: archiv akce

Na konferenci se bude mluvit i o tom, jak je to s rozdíly v odměňování mužů a žen. Proč Česko stále v tomto ohledu patří mezi nejhorší evropské země a zda je naše společnost debatě na téma rovnosti skutečně otevřená, nebo jestli některá témata raději bagatelizujeme. Konference opět přivítá řadu významných hostů z Česka i ze zahraničí, a to včetně sobotního programu, který je už tradičně celý věnován mentoringu. Každá z účastnic může během jednoho dne navštívit až 5 mentorek a mezitím 4 hodiny navazovat nová přátelství, ať už obchodní nebo osobní. Výběr z mentorek probíhá předem on-line na základě popisu jejich tématu.

O vstupenky mohou žádat i ženy, které jsou v tíživé finanční situaci. BPWCR žádosti o vstupné na Mentoringový den hradí ze svého Stipendijního fondu. Žádosti je možno vyplnit na www.bpwcr.cz/stipendijni-fond/