Video placeholde

Agáta Hanychová: Teď už držím diety mozkem

Říká o sobě, že by mohla napsat knihu o tom, jak nedržet diety. A protože miluje pohyb, vrhla se do výzev na Instagramu, kterými motivuje svoje sledující k tomu, aby se svým tělem něco dělali.

Nový rok jste začala tím, že jste na sociálních sítích spustila výzvu, pravidelně cvičila, jedla zdravě a podporovala všechny jak na svém účtu, tak na účtu @cvicenka, který jste pro tento účel zřídila. Proč to všechno?

Protože hubnu celoživotně asi od 13 let. Pořád dodržuju nějakou životosprávu. Vždy jsem držela různé nesmyslné diety: Jedla jsem mrkev a byla jsem oranžová, pak jsem jedla rýži a vypadalo to, že z toho budu mít skoro šikmé oči… Všechno jsem dělala extrémně. Jsem ráda, že teď dělám extrémně sport, ale to je jediná věc, která funguje, když chce člověk zformovat tělo. Zkrátka ani krém proti celulitidě vám celulitidu neodstraní, ani když nebudete nic jíst, tak nezhubnete. Takže se vrátím zpět k vaší otázce, tahle výzva byla kombinací všeho a taky zdravého rozumu, který v mých pětatřiceti snad možná konečně přišel a když už přišel, tak jsem chtěla mít nad sebou nějakou sebekontrolu, abych to po 14 dnech nevzdala a neřekla si, že už se mi nechce. Protože když cvičíte doma sama, tak to není takový motor, jako když musíte cvičit on-line s dalšíma holkama, které se na vás dívají a sledují vás. A jelikož mě sledují převážně ženy a převážně ženy v mým věku, kdy se tělo začíná chovat trošku jinak než dřív, tak proto ta výzva.

Ale vy ve výzvách pokračujete, že?

Ano, nebyla to samozřejmě jen lednová záležitost. V únoru jsem si na cvičení vzala trenéra chlapa. A chtěla bych v tom pokračovat i dále a každý měsíc trenéry různě měnit. Díky různým spolupracím mám různé partnery a snažím se pro svoje sledující sehnat dárky do soutěží. Holky mi na profil „cvičenky“ posílají fotky svých úspěchů, nestydí se, přijde mi to úžasný. I já jsem šla s kůží na trh a vyfotila se bez jakýchkoli úprav a filtrů. Tohle je motivace pro nás všechny. Myslím, že s tím budu pokračovat minimálně do léta, dokud nebudou spokojení všichni. A to si pojďme říct, že my ženy nejsme nikdy.

Agata Hanychova
Agata Hanychova | Zdroj: Ivy E. Morwen

Spousta lidí vám k vaší výzvě napsala, že zrovna vy hubnout nepotřebujete…

Já si taky nemyslím, že potřebuju hubnout. Potřebovala jsem zpevnit, protože jsem byla jako rosol. A možná to chtělo po Vánocích jedno dvě kila dolů. Ale nic dramatického. Vždycky jsem totiž sportovala a neustále jsem v pohybu. V zimě hodně jezdím na snowboardu, ale to je trošku jednostranný sport a tělo při něm nezhubne a nezpevní se tak, jako u pravidelného cvičení. Taky dělám už 9 let box. No a teď se zkrátka snažím rozpohybovat tělo všemi směry.

Jak hledáte pohyb, který vám vyhovuje?

Tak, že zkouším. Žádný pohyb není úplně jednoduchý, když ho chcete dělat správně. Jsou dny, kdy se vám nechce. A i když uděláte denně 50 sedů lehů, tak je to pořádně vidět až po měsíci. Důležitá je pravidelnost, kontinuální činnost. Taky se mi někdy ráno nechce, ale jdu a udělám to. Myslím si, že každá žena může každý den cvičit s vlastní vahou, ať jsou fitka otevřená, či ne. Na YouTube jsou různý návody, i druhy pohybu. Je důležité věnovat se sama sobě, svému tělu, i kdyby jen 15 minut denně a pokud můžete, klidně i 20 až 30 minut.

Celý rozhovor a další skvělé články najdete v novém vydání časopisu Dieta. Kupte si ho v naší on-line trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

Agata Hanychova
Agata Hanychova | Zdroj: Ivy E. Morwen, redakce časopisu Dieta