Video placeholde

9 tipů pro udržení vody v zahradě: Jak může pomoct dřevo pod zemí nebo jezírko?

Plýtvání vodou je problém, se kterým může něco provést každý z nás. Zavírat kohoutky, místo vany si dát sprchu… Drobné, ale i větší změny lze provést také ve vaší zahradě, která se tak může stát přírodním útočištěm, ve kterém sucho nebude mít své místo. Jak na to? Vezměte do ruky zahradnické náčiní a pusťte se o víkendu do práce. Bude to stát za to!

Nechte trávu růst

Vyhraďte část zahrady vyšší trávě. V létě je ranní vzduch vlhký. Když profukuje trávou, zeleň na sebe váže vzdušnou vlhkost. Během dne se pak část z ní postupně uvolňuje.

Zasaďte stromy a keře

Při zadržování vody hraje roli hloubka kořenů. Čím hlubší jsou, tím lepší je schopnost místa zadržovat vodu. Nejhlubší kořeny má borovice a dub.

TIP NA VIDEO: Jak v červenci pečovat o zahradu

Video placeholde

Kypřete

Nakypřená půda při dešti nebo zalévání absorbuje více vody než udusaná. Z té naopak steče po povrchu.

Chytejte dešťovku

Jeden déšť vám zalije zahradu hned několikrát. Poprvé při samotném dešti, poté z nádrže na dešťovku.

Zakopejte dřevo pod zem

Zásobárnu vlhkosti vytvoříte ze dřeva zakopaného pod zem. V průběhu tlení bude na sebe vázat vodu. Rostliny tak po desítky let čerpají z rezervoáru vodu.

Vykopejte strouhy

Máte svažitou zahradu? Vytvořte po vrstevnici široké strouhy. Ty se při dešti zaplní vodou a umožní jí vsáknout se hluboko do půdy. Tip na dobrý skutek: pokud v lese uvidíte zanesenou strouhu, chopte se krumpáče a vyčistěte ji.

Vybudujte tůň

Máte na zahradě místo, kde se dešťovka udrží dva dny? Vybudujte zde tůň. Není to žádná věda. Vaše zahrada bude plná vláhy a života. Pomůže vám také udržovat hladinu studny.

Postavte si koupací jezírko

Biobazén připomíná ten klasický. K čištění vody se ale využívají biofilmové filtry, a do kanalizace tak nevypouštíte žádnou odpadní vodu. Můžete v něm chovat i ryby, např. jesetera malého.

Zalívejte ve správný čas

Přes den se voda rychleji odpařuje. Večer má zálivka naopak dostatek času, aby se vsákla do půdy.

Téma vody je klíčové také pro pivovar Radegast, který mimo jiné pomáhá právě s efektivním zadržováním vody v přírodě. V roce 2012 například přispěl k rozmanitosti beskydských lesů, kde vysadil 5 000 listnatých stromů. Pokud vás tedy téma vody, přírody a sucha zajímá více, podívejte se na stránky www.bojovodu.nativecnc.cz.