Kam vyrazit v květnu za kulturou a zábavou?

Kam vyrazit v květnu za kulturou a zábavou? Zdroj: Shutterstock.com

8 tipů, kam vyrazit v květnu: Města ožijí food festivaly

Květen, měsíc lásky, dny se protahují, byl by tedy skoro až hřích sedět doma! Proto pro vás máme připraveno pár tipů, kam se podívat a co navštívit. Od food festivalů, se kterými se roztrhl pytel, až po výstavu, která vás zavede do časů První republiky. 

Ať už vás zajímá kultura anebo si raději dáte něco dobrého k jídlu či vyrazíte ven do přírody, máme pro vás připravené tipy, jak si naplno užít květen.

River Food festival

Je libo peruánské hovězí nebo chobotnice po galícijsku?
Je libo peruánské hovězí nebo chobotnice po galícijsku? | Zdroj: Facebook akce

Jestli máte chuť spíše na něco méně známého, než jsou burgery, pak vyrazte na Smíchovskou náplavku v Praze na River Food Festival. Přijďte si užít na čtyřicet účastníků z celého světa, kteří si pro vás připraví takové delikatesy, jako jsou například peruánské hovězí srdce nebo chobotnice po galícijsku. Chybět nebudou ani food trucky a doprovodný program. Tím bude vystoupení stand up show Na stojáka, Ukulele orchestr a mnoho dalšího. A pozor, organizátoři si prý chystají velké, ale opravdu velké překvapení!

Kde: Smíchovská náplavka, Praha Kdy: 12.–14. května Více informací na www.riverfoodfestival.cz.

Pokračování 2 / 8

Burger Festival Brno

Burger festival chystá i verze pro vegetariány a vegany
Burger festival chystá i verze pro vegetariány a vegany | Zdroj: Facebook akce

Nejen Praha žije food festivaly. Ve dnech 12. a 13. května se v Brně koná Burger Festival, kde vám restauratéři představí klasické, méně klasické i hodně exotické varianty tohoto u nás stále oblíbenějšího jídla. Přijďte ochutnat indické, japonské, bezlepkové nebo veganské burgery! Všechna jídla budou připravována přímo před vámi, nemusíte se tedy bát, že byste naletěli na nějaké polotovary. Vstup na festival je stále zadarmo, tak neváhejte a jděte si nacpat pupík! Burgery totiž nejsou jenom fast food.

Kde: Galerie Vaňkovka, Brno Kdy: 12.–13. května Více informací na www.burgerfestival.cz

Pokračování 3 / 8

Červený Kukiš - Sorry jako

Červený Kukiš Sorry jako
Červený Kukiš Sorry jako | Zdroj: archiv firem

Politická satira má poslední dobou zase žně. A toho využilo Vršovické divadlo Mana ve spolupráci s EMD production a divadelním studiem NEKLID a nastudovaly nový počin Červený Kukiš – Sorry jako. Toto kabaretní představení má ale pobavit i lidi, kteří se o politiku normálně nezajímají. Jak už sám název napovídá, hra je ostrou kritikou současné politické situace a její dopady ad absurdum ilustruje na příběhu malého chlapce, který se toužil stát králem. Na své cestě za svým snem a politickou kariérou šel ale přes mrtvoly. Příběh akcentuje prosazování moci nad médii, ekonomickými vztahy i lidmi samotnými.

Kde: Vršovické divadlo Kdy: 18. května, 25. května a 13. června Více informací na www.cervenykukis.cz.

Pokračování 4 / 8

Prague Food Festival

Prague Food Festival, to je piknik s delikatesami od těch nejlepších
Prague Food Festival, to je piknik s delikatesami od těch nejlepších | Zdroj: Facebook akce

Asi největší svátek jídla vypukne tradičně poslední víkend v květnu, kdy se v Praze, tentokrát na Vyšehradě, bude konat Prague Food Festival. Na jednom místě se sejdou nejlepší kuchaři a nápojoví guru naší země, kteří si pro návštěvníky připravili nejchutnější záležitosti ze svého portfolia. Máte tak možnost ochutnat to, co by se vám normálně jen stěží podařilo.

Kde: Vyšehrad, Praha Kdy: 26.–28. května Více informací na www.praguefoodfestival.cz.

Pokračování 5 / 8

13 komnat První republiky

13 komnat První republiky.
13 komnat První republiky. | Zdroj: archiv firem

Máte rádi Adinu Mandlovou nebo Vlastu Buriana? A chtěli byste nahlédnout do jejich třináctých komnat? Pak tuto možnost budete mít od 3. května do půlky října, kdy se v Praze v galerii Tančícího domu koná výstava věnovaná umělcům doby začátku dvacátého století, s příznačným názvem 13 komnat První republiky. Expozice je rozdělena právě do třinácti sekcí, kde se setkáte s osobními věcmi herců, filmovými kostýmy, plakáty i fotografiemi. Chybět nebudou ani například dobové reklamy a reklamní předměty ikonického designu.

Kde: Tančící dům, Praha Kdy: 3. května až 25. října Více informací na www.galerietancicidum.cz.

Máte rádi seriál První republika? Podívejte se na novou postavu, která se objeví ve druhé řadě, která se natáčí!

Pokračování 6 / 8

Tuchlovická pouť

Tuchlovická pouť
Tuchlovická pouť | Zdroj: archiv firem

Jestli je vám blízký folklór a kultura s ním spojená, vyrazte první květnový víkend do Tuchlovic na folklórní festival s názvem Tuchlovická pouť. Není to jen tak ledajaká pouť, patří totiž k největšímu ze středočeských folklórních festivalů! Kromě pohlazení po duši v podobě vystoupení skvělých souborů vás také čeká jedinečná kapela TOMÁŠ KOČKO & ORCHESTR, dvojnásobní držitelé ceny Anděl za album roku. Přijďte si zavzpomínat na doby, kdy se nosily kroje, ochutnejte jídla a nápoje s tím spojené a zatančete si na hudbu s touto kulturou spojenou!

Kde: Tuchlovice a Nové Strašecí Kdy: 5.–7. května Více informací na www.tuchlovickapout.cz.

Pokračování 7 / 8

Jedlé kvítí na vašem talíři

Kytky jako jídlo.
Kytky jako jídlo. | Zdroj: archiv firem

Jestli jste si mysleli, že luční kvítí je k jídlu dobré maximálně tak pro zvířata, pletete se. Na kvítí a býlí si můžeme pochutnat stejně dobře i my. A to chce právě dokázat Jana Vlková, autorka blogu Kytky k jídlu, která pořádá kurz vaření z květin. Během víkendu v Kašperských horách nazvaném Jedlé kvítí na vašem talíři se dozvíte, co sbírat, jak to upravovat a k čemu se které květiny hodí. To všechno bude navíc probíhat v úchvatném prostředí restaurace a hotelu Nebespán. Ten je proslaven výbornou kombinací francouzského a lokálního jídla, které tu připravuje šéfkuchař François Thuille pocházející z Cognacu.

Kde: Nebespán café & apartments, Kašperské hory Kdy: 12.–14. května Více informací na www.nebespan.cz.

Pokračování 8 / 8

Festival Všemi směry

Na festivalu Všemi směry vystoupí i Jan Kraus
Na festivalu Všemi směry vystoupí i Jan Kraus | Zdroj: Profimedia.cz

Pokud vás zajímá svět médií, pak si nenechte ujít festival Všemi směry. Letos se koná již 13. ročník, tentokrát s podtitulem Včera, dnes a zítra. Cílem bude zmapovat ten náš malý český mediální rybníček a podívat se na kloub vývoji čtyř základních kanálů zpravodajství posledního století. Diskuzí a workshopů se zúčastní přední čeští novináři a výrazné mediální osobnosti, kterými jsou například Heda Čechová, Ľubomír Smatana, Filip Horký, Tomáš Drahoňovský nebo Vojtěch Lindaur. Na závěr dne pak čeká hosty festivalu talkshow s Janem Krausem. Pro nás je to trochu srdcová záležitost, naše redaktorka Marie Šilhová jeden ročník také pořádala. Tak se přijďte podívat!

Kde: Divadelní loď Tajemství, Rašínovo nábřeží, Praha Kdy: 3. května Více informací na www.vsemismery.