...

... Zdroj: iStock.com

8 signálů, že vaše tělo ovládá stres. Co přesně s ním dělá?

Občasnému stresu se nejde vyhnout stejně jako smutku nebo podrážděnosti. Dlouhotrvající stres se ale na našem zdraví odrazí stejně rychle, jako míč mrštěný proti zdi. Co přesně s ním dělá?

1. Nesoustředíte se a jste roztěkaní

V naší firmě probíhal audit. Vedoucí byl v kanceláři tak dlouho, že zapisováním přesčasů by získal novou pracovní pozici. Stál naproti mně, v ruce svíral šálek kávy a telefon, který chtěl schovat do batohu. Místo toho do otevřené kapsy vylil kafe. Každý unese jinou míru stresu. Zatímco někoho zaplaví vlna stresu, pokud nestihne autobus a míří pozdě na jedinou schůzku, jiný zvládne s lehkým zpožděním deset podobných jednání. Jakmile se ale stres propojí s nervozitou, mozek se plně soustředí na to, co nás stresuje, a pro zbytek okolí nezbývá prostor.

2. Zajídáte stres a přibýváte na váze

V případě krátkého stresu nemáme chuť k jídlu. To potvrdí svorně všichni studenti, kteří zkouškové překonali jen se zásobou kávy a energetických nápojů. Je to tím, že naše tělo vyplavuje hormon kortikotropin, který spolu s adrenalinem dává tělo do pozoru. Veškeré potřeby, které nám při boji nebo útěku nepomohou, jdou stranou. Jenže, v případě chronického stresu se do těla uvolňuje již zmíněný kortizol. Ten nás motivuje, ale zároveň zvyšuje chuť k jídlu. Jak může vypadat dlouhodobě vystresovaný člověk? Málo spí, nemá energii na cvičení a úlevu hledá ve sladkých a tučných jídlech.

3. Vytrácí se chuť na sex

Uzavření kvartálního plánování a rozpočtu pro další rok. Takhle se ještě nikdy žádné porno nejmenovalo. Pokud si nosíte práci domů a do postele, vašemu sexuálnímu životu to pravděpodobně neprospěje. Některým stresorům bohužel nezamezíme, přestože likvidují naši sexuální touhu a fantazii rychlostí lesního požáru. Nechat pracovní starosti v kanceláři nebo alespoň v obýváku ale pomůže, abychom si nenastartovali další problémy, tentokrát vztahové a sexuální.

4. Máte problémy s pokožkou

Kůže je největším orgánem lidského těla, a pokud jsme v celkové nepohodě, červené kontrolky se rozsvítí i na ní. A to doslovně. Díky stresu může naše pokožka vypadat jako během hormonální bouře, kterou jsme prošli na střední škole. Stresové hormony negativně ovlivňují vlhkost pleti a pokožka je přecitlivělá. Zkuste se neškrábat a odhalit rovnováhu mezi psychikou a vaší pokožkou.

5. Cítíte úzkost a celkovou nespokojenost

Stres je velmi pevně spojený s dalšími nepříjemnými emocemi. Pokud vylezete na pódium před vyprodaný sál, očekává se, že budete nervózní. Pokud včas neslezete nebo se nenaučíte se svou trémou pracovat a zmírňovat ji (poplatné na všechny životní situace, které vás stresují), přidruží se další emoce. Budete stát na pódiu, před vámi plný sál a spolu s vámi – celková nespokojenost, úzkost, náladovost, podrážděnost, vztek, pocit přehlcení a osamělosti. Zhluboka se nadechněte a najděte způsob, jak stres z těla a hlavy dostat.

6. Říkají vám, že máte zpomalit

Kamarádi vám koupili klasické „calm down and…“ tričko, ale koukají na vás poměrně vyčítavým pohledem. Vrátíme se k prvnímu bodu, kde jsme zjistili, že stres na sebe váže další nepříjemné emoce. Jednou ze základních věcí, jak odolávat stresu, je vytvořit si záchrannou síť – kamarádi, rodina, partner – se kterými se nebudete zdráhat mluvit. A pokud své nezdravé návyky nedokážete dostat pod kontrolu kvůli sobě, zkuste to ze začátku třeba kvůli svému okolí.

7. Nemůžete usnout a navštěvují vás noční můry

Vystresovaní lidé často nemohou usnout. Je to, jako byste se s někým pohádali a chtěli jít rovnou spát. Hlava je zaseklá v denních starostech, tělem zběsile proudí krev a převalujete se v posteli. Občasný nepříjemný sen je v pořádku a ty pravidelné stojí za naši pozornost. Mohou totiž poukazovat na to, že dny prožíváme ve stresu, v nervozitě a úzkostech.

8. Jste často nemocní a vyčerpaní

Pokud jste během roku leželi opakovaně s angínou, bolestmi břicha nebo vás nečekaně přepadla alergie, máte problém. Na svou obranu všichni rádi tvrdíme, že „jsme unavení“, a proto jsme onemocněli. Správně bychom ale měli říkat, že „jsme se unavili“. Lidské tělo má dokonalé mechanismy, které nás chrání před veškerými chorobami. Jakmile tělo vystavíme dlouhodobému stresu, vytrvale produkuje stresový hormon kortizol a vyčerpává se.

Další skvělé články najdete v listopadovém vydání časopisu Moje psychologie. Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

.
. | Zdroj: Archiv Mojí psychologie