...

... Zdroj: profimedia.cz

7 věcí, které jsme se naučili ze seriálu Přátelé!

Rachel a Ross, Chandler a Monica, Joey a Phoebe... Jak je možné, že se seriál Přátelé stal tak populárním a co jsme se díky němu naučili? 

1. NEBÁT SE SPOLUBYDLENÍ

Byty ve velkých městech jsou drahé a pronájem apartmánu v dobré lokalitě si většina z nás nemůže dovolit. Zaplatit samostatný pokoj s výhledem na vysoké budovy Manhattanu nebo věže pražského centra se nám jen tak nepodaří. Navíc pokud pracujeme jako servírka v kavárně, masérka na volné noze nebo začínající herec. Jedinou možností je jít do spolubydlení.

Společné bydlení přináší spoustu výhod. Máte s kým skládat věž z plechovek od piva, komu předvést hru na dudy, na které jste se začali nedávno učit, komu darovat své obrazy a před kým tajit jednodenní známosti. Některé situace patrně neprožijeme a zůstanou pouze v seriálu. Ten nám ale ukázal, že spolubydlení může být lepší než opuštěné místnosti vlastního bytu, protože ve společném bytě vedle sebe máte pokaždé někoho, s kým si sednete večer u sklenky vína a kdo vás obejme, pokud to budete potřebovat.

2. DÁT SI KÁVU, KDYŽ JE TO POTŘEBA

Nejčastějším místem, kde se přátelé scházeli, byl byt Moniky a kavárna Central Perk, ve které pracovala Rachel. Dny začínaly dobrou kávou a dobrou kávou končily. Právě do kavárny chodili všichni přátelé a vyprávěli své každodenní zážitky. Povzbuzující káva a prostor kavárny se staly zdrojem energie. Ne nadarmo je celý seriál v desáté sérii zakončen slovy: „Nedáme si kafe?“ a odpovědí: „Jasně. Kde?“

3. NESNAŽIT SE UTAJIT VZTAH PŘED KAMARÁDY

Obzvlášť pokud chodíme s jedním z nich. Chandler s Monikou se snažili svůj vztah dlouhou dobu udržet v tajnosti. Ostatní přátelé se postupně o jejich poměru dozvídali a začali si novou dvojici dobírat. Monica se mezitím schovávala pod peřinou, využívala praní jako záminku k návštěvám vedlejšího pokoje a nakonec přece jen své city přiznala. Tahle láska vydržela ale příliš dlouho, než aby jim ji mohl kdokoli vyčítat.

4. MLUVIT A BÝT SPOLU

Chandler má rád Moniku. Ross od střední miluje Rachel. Phoebe se zvládá povznést nad názory druhých. Joey nedopustí na svou postavu a pizzu. Jednotlivé postavy neustále mluví a odehrávají se mezi nimi nové a nové příběhy. Díly byly natáčeny v době, kdy technologie ještě příliš neovlivňovaly náš každodenní život. Přátelé využívají staré telefony bez dotykových displejů, nepřenosnou pevnou linku, záznamník a občas se podívají na televizi, která velikostí připomíná monitory našich počítačů. Místo aby se uzavřeli ve svých pokojích, zajdou společně do kavárny, posadí se na balkon nebo na pohovku a povídají si spolu. To je kouzlo, kterému bychom se opět měli naučit.

5. STÁT SE ZNOVU PŘÁTELI JE MOŽNÉ

Ross je třikrát rozvedený. Phoebe se provdá a hned po sestěhování do společného bytu ze vztahu uteče. Joey střídá přítelkyně stejně rychle, jako castingy na nové filmy. A několik přátelských vztahů se následně promění ve vztahy. Dvě slavné dvojice. Chandler a Monica, Rachel a Ross. Zatímco Chandler s Monikou jsou nerozlučným párem více než polovinu celého seriálu, vztah Rosse a Rachel je o poznání komplikovanější. Oba se spolu rozcházejí, opět se dávají dohromady a ve chvílích, kdy spolu nejsou, zvládají být stále dobrými přáteli.Že by skutečnost dopadla jinak? Naopak, příběh této dvojice je v mnoha místech až děsivě uvěřitelný.

It's naked Ross!

Příspěvek sdílený Friends (@friends),Lis 27, 2017 v 9:47 PST

6. NĚKDY STOJÍ ZA TO RISKOVAT

Jednou z méně realistických scén, zato divácky jednou z nejoblíbenějších, je poslední shledání Rachel a Rosse. Rachel má odletět do Paříže, kde dostane vytouženou práci. Ross se na poslední chvíli rozhodne situaci změnit a přímo před nástupem do letadla se jí vyzná se své lásky. Rachel však přesto nastoupí do letadla a nevypadá, že by změnila své rozhodnutí. Zklamaný Ross přichází domů a přehraje si zprávy ze záznamníku. Je mezi nimi také zpráva od Rachel, která ihned volala z letadla a během hovoru se snaží přesvědčit letušku, aby ji pustila zpět z paluby, jelikož musí za někým, koho miluje. Hovor skončí dříve, než zjistíme, jestli se Rachel podařilo letušku přemluvit, ale to už stojí ve dveřích a je jasné, že do Paříže pracovně nepoletí. Příležitostí pro taková překvapení nemáme v životě mnoho, ale aspoň s jistotou víme, že stojí za to zariskovat.

7. NEMÁME NOSIT KOŽENÉ KALHOTY

A především, nenosit je na důležitá rande. Chudák Ross vyráží na rande s Elizabeth a celou dobu nedokáže myslet na nic jiného, než na teplo, které sálá pod koženou vrstvou kalhot. Nakonec se odebere do koupelny a v rychlosti nepoddajné nohavice stahuje dolů. Jenomže úlevu vystřídají starosti. Stažené kalhoty nejdou na mokré nohy natáhnout zpět. Ross zůstává v koupelně a z obýváku se ozývá Elizabeth: „Na to se musíš jít podívat!“