Jak se starat o svou kabelku

Jak se starat o svou kabelku Zdroj: iStock.com

7 tipů, jak se starat o kabelku, aby zůstala stále krásná

Je vaším nejvěrnějším spojencem a mnohdy v ní nosíte celý svět. Jindy zas dodá tu poslední tečku vašemu dokonalému outfitu. Ať už máte jen jednu kvalitní koženou kabelku, nebo více z různých materiálů, mohlo by se vám hodit pár tipů, jak se o kabelku starat, aby dlouho vydržela krásná.

Jak zacházíte se svými kabelkami? Máte je pohozené ve skříni, nebo vzorně urovnané na poličce? Jak často je myjete? A když už je čistíte, děláte to dobře? Možná jste na tom stejně jako já a nijak speciálně jste se o ně nestarala. Zlom u mě nastal až s koupí drahé kožené kabelky, na kterou jsem si šetřila pěkně dlouho. Dorazila krásně zabalená, uložená ve speciálním textilním vaku a s krémem na ošetření. Nic, co bych znala u kabelek z řetězce. A také nevydržely dlouho. Teď mám místo deseti kabelek tři, kvalitní kožené, o které se opravdu starám. Aby v nich za pár let vyrazila i má dcera na rande, chce to péči. Jak se o kabelku starat?

Co platí pro všechny kabelky

Neplatí to jen u kožených kabelek. Pokud ji nepoužíváte, vycpěte ji, aby vám stále krásně držela tvar. Jinak se zohýbá k jedné straně. Použít můžete hedvábný papír, noviny, nebo si ponechejte výplně z obchodu. Do větší kabelky můžete vložit nějakou menší a šetřit místo.

Kabelky nevěšte do skříně za ucha, raději je mějte poskládané na poličce. Ideálně každou samostatně a schovanou v textilním vaku. Pokud jste ho nedsotala při koupi kabelky, dá se jednoduše ušít. Tip: postačí i starý povlak na polštář!

S vodou šetřete

Chraňte kabelku před deštěm a vlhkem. Když kabelku kupujete, zeptejte se, zda k ní nemají i vhodný produkt na ošetření. Jinak postačí většinou navlhčený hadřík s tuhým mýdlem pro jemné očištění nečistot. To samé platí i o vnitřku kabelky – stopy po tužce, rtěnce nebo jídle zkuste smýt navlhčeným hadříkem či jemně přemněte v ruce textilní látku mimo kabelku. Rozhodně ji neperte, nenamáčejte v lavorech vody a nedrhněte silou.

Organizujte

Nenechávejte v kabelce poházené rtěnky, tužky, léky, kosmetiku, zkrátka nic, co dělá fleky. Zejména na kosmetiku jsou ideální organizéry nebo různé zapínací taštičky. Jednak budete mít kabelku přehlednější a uklizenou, jednak vám ji nic neznečistí. Navíc, střídáte-li ráda více kabelek, vždy jen snadno přendáte organizér a jdete.

Hýčkejte kožené kabelky

Stála vás spoustu peněz a konečně jste si splnila sen, tak se o svou radost dobře starejte. Markéta Folberová, zakladatelka značky českých kožených kabelek FOLBEUR, v péči o své kabelky, které jsou z kvalitní italské hovězí usně, doporučuje kůži chránit zejména před vlhkostí a vodou: „Dlouhodobé vystavení zvýšené vlhkosti může kůži nevratně poškodit. V případě, že prší, snažte se kůži zbytečně dešti nevystavovat. Když se i přesto stane, že zmoknete, pokuste se co nejdříve kůži vysušit. Stane-li se, že kůži více namočíte, co nejdříve ji vysušte za pomoci bavlněného hadříku, který absorbuje co nejvíce tekutiny, a nechte zvolna uschnout. Nikdy nesušte za pomoci velikého zdroje tepla (fén, topení, kamna apod.), můžete tak kůži nenávratně poškodit.“

Velkým zdrojem tepla je i přímé sluneční záření. Nesvědčí kůži a ani barvě, která se může vlivem slunce měnit. Kožené kabelky držte dál i od olejů a parfémů. Pokud vám na kabelku kápne olej nebo stříkne parfém, snažte se skvrnu vysát suchým hadříkem.

O kabelku se starejte speciálním voskem, který kůži změkčuje a vyživuje, nebo jiným přípravkem na ošetření kožených produktů. Jednou za dva, tři měsíce se hodí i impregnace. Jestliže kůže praskne nebo se natrhne, odneste ji do opravy profesionálovi.

Lakovaná kůže je odolnější než tradiční kůže, nenechávejte ji ale spočívat na jiném povrchu – vždy ji mějte v sáčku.

Semišovou kabelku dál od světla

Semiš je obzvláště jemný a velmi náchylný k vyblednutí vlivem slunečního světla. „Kabelka by neměla přijít do styku s vodou nebo olejem jakéhokoli druhu. Kupte si semišový kartáč na semišové předměty nebo použijte měkký zubní kartáček. Papírový ručník nebo bílá guma vám pomohou ze semiše dostat nečistoty,“ doporučuje Rachel Koffsky, expertka z aukční síně Christie specializující se na drahé předměty a doplňky, mimo jiné i kabelky jako Birkin, Chanel a další.

Věnujte péči kování

Každá kabelka má různé spony, přezky, zapínání, patenty a i ty si zaslouží péči. Otírejte je navlhčeným hadříkem a pak vyleštěte suchým a krásně je rozzáříte. Jestliže je kabelka metalická či doplněná kovovým řetízkem, čistěte ji hadříkem s čistidlem na leštění kovů, který se používá na klenoty.

Co s kabelkou rozhodně nedělejte

Nepokládejte ji na zem. věšte ji na háček, nebo na židli vedle sebe. Násilně ji nedrhněte a neperte. Nečistěte ji žádnými chemickými produkty. Neskladujte ji v plastu, igelitce ani plastovém pytli – ty zachycují vlhkost a nedýchají. Nenakládejte do ní tuny a tuny věcí. Tím ostatně prospějete nejen kabelce, ale i svým zádům.